Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde, özellikle 0-18 yaş aralığında yüksekten düşme, yanık, zehirlenme, soluk borusuna cisim kaçması gibi ev kazalarında görülme sıklığının arttığı belirtildi.
#ÇocukBüyüme çağında kendilerini oradan oraya atan çocukların ufak tefek kazalar yaşamaları normaldir. Gerçi unutmamak gerekir, çeşitli kazalar evlerde de yaşanabilir. Özellikle düşmelerde meydana gelen kafa travmaları çocuklarda yaygın görülen yaralanmalardan biri olup önemli bir halk sağlığı problemidir. Konuyla ilgili olarak Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Şevki Gök önemli açıklamalarda bulunuyor.
#Kafa Travmalarını Önlemek- Sinir Sistem Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Yücesoy, "Kafasını çarptığı için hastaneye getirilen çocukların yüzde 95'inde problem olmuyor ama hastanede çekilen tomografinin radyasyon etkisini bugün bütün dünya tartışıyor" - "Kafasını çarpan çocuğu 24 saat uyutmama alışkanlığı var ama uykusu gelen çocuğu kesinlikle uyutmalısınız. Eğer çocuk 1 saat sonra uyandırılamıyorsa o zaman sorun var demektir" - "Kafasını vuran çocuk fışkırır tarzda kusuyorsa, uykusu devam ediyorsa, güç kaybı yaşıyorsa, nöbet geçiriyorsa içeride sorun var demektir. O zaman vakit kaybetmeden hastaneye götürmek gerekir"
Migren ağrıları yüzünden hayatı kâbusa dönenler çareyi Türkiye'de de kullanılmaya başlanan aşılarda arıyor. Aşılar migren için kesin çözüm mü? Aşı fiyatı ne kadar? Neler yaparsak ataklardan korunuruz? Aşılar ve migren ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlara sorduk ve A'dan Z'ye bir migren dosyası hazırladık.
#SağlıkŞaşılık olarak da bilinen göz kayması, gözlerin farklı yönlere bakması ve aynı derecede hizada olmaması anlamına gelen bir rahatsızlık olarak bilinir. Göz hareketlerinde bulunan paralellik bozulduğu durumda şaşılık ya da göz kayması meydana gelebilir. Bebeklik döneminin ilk 3 ayına kadar olan göz kaymaları normal olarak kabul edilir. Dördüncü aydan sonraki süreçte ise şaşılık meydana geliyorsa bu durum ilerleyen zamanlarda daha kötü bir hale gelmemesi için dikkate alınması gerekir. Peki, göz kayması nedir ve neden oluşur? Tedavileri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Göz Kayması Tedavisi NedirEkimoz, travmaların belirlenmesi için en önemli bulgulardır. Adli olaylarda ise, bulunduğu bölge, renk ve boyut gibi çeşitli özelliklere göre açıklanır. Genç ve orta yaşlı kişilere göre çocuk ve yaşlılarda ekimozun oluşma hızı daha fazladır. Ekimoz, ciltte oluşan yaraya benzer bir oluşumdur. Ekimoz nedir, türleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ekimoz Nedir?Türkiye coğrafi konumu ile dünyanın en önemli deprem kuşağında yer alan ülkeler arasında bulunuyor. Bu gerçek zaman zaman yaşanan şiddetli sarsıntılarla kendini acı bir şekilde hatırlatıyor. Travmatik ve hayati risk yaratan bir depremin ortasında kalan insanlarda ise geçici ya da kalıcı psikolojik rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. En sık görülen rahatsızlıkları ise akut ve travma sonrası stres bozukluğu oluşturuyor.
#Deprem KorkusuAnne ve babaların genellikle ağlayan çocuğu susturmak amacıyla sallaması, ’sarsılmış bebek sendromuna’ neden oluyor. Bu durumun bebekte kafa travmasına yol açacağını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Doğan, "Bebeği hızlı salladığınızda beyin kanamasına yol açabilir, görme merkezini etkileyebilir, epilepsiye neden olarak öğrenme bozukluklarına neden olabilir. Ani bebek ölümleri görülebilir" dedi.
#BebekSavant sendromu, çoğu insanda bulunamayacak üstün yeteneklerin ve zihinsel becerilerin, ağır gelişimsel ya da zihinsel yetersizliği olan insanlarda olma mucizesidir. Peki, savant sendromu hangi hastalıklarla görülür? Belirtileri nelerdir? Çocuk Nöroloji Uzmanı Doç. Dr Ebru Kolsal konu hakkındaki bilgilerini aktardı.
#Savant SendromuGünümüzde yaklaşık olarak yeni doğan her 1000 bebeğin 1 ila 4’ünde işitme kaybı saptanıyor. Yaklaşık yılda 1 milyon 290 bin bebeğin dünyaya geldiği ülkemizde bu rakam 1500 ila 2000 kadar işitme kayıplı bebeğin doğduğu anlamına geliyor. Üstelik bu sayı bebeklik döneminde gelişen kulak enfeksiyonları, orta kulak boşluğunda sıvı birikmesi, yaşanan travmalar ve bazı ilaçlar nedeniyle sonradan oluşan işitme kaybı eklendiğinde daha da artıyor. Güzel haber ise günümüzde oldukça başarılı sonuçlar alınan tedaviler sayesinde çocuğun işitme ve konuşabilme yetisini kazanabilmesi.
#İşitme Kaybı BelirtileriHalk arasında ‘Sara hastalığı’ olarak bilinen epilepsi, merkezi sinir sisteminden kaynaklanan ve bilinen bir sebebe bağlı olmaksızın tekrarlayan nöbetlerle ortaya çıkan nörolojik bir hastalık. Dünya nüfusunun yüzde 1’inde görülen ve her yaştaki erkek ile kadının kapısını çalabilen epilepsi nöbetleri çok çeşitli olabiliyor. Uzmanı Dr. Ayla Sifoğlu epilepsi hakkında toplumda doğru sanılan yanlışları anlattı, önemli uyarılarda bulundu.
#Sara HastalığıHalk arasında ‘Sara hastalığı’ olarak bilinen epilepsi, merkezi sinir sisteminden kaynaklanan ve bilinen bir sebebe bağlı olmaksızın tekrarlayan nöbetlerle ortaya çıkan nörolojik bir hastalık. Peki epilepsi hastalarının hayatını kabusa dönüştürebilen yanlış bilgiler neler? Nöroloji Uzmanı Dr. Ayla Sifoğlu epilepsi hakkında toplumda doğru sanılan yanlışları anlattı, önemli uyarılarda bulundu.
#Genel SağlıkDenge ve koruma mekanizmalarının tam gelişmemiş olması nedeniyle ilk 7 yaşta kafa travmaları sık görülüyor. Çocukluk çağındaki kafa travmaları genellikle ciddi sorunlara neden olmazken, yine de anne babaların belirtiler konusunda dikkatli olması gerekiyor. Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Önöz, çocukluk çağında yaşanan kafa travmaları ve anne babaların dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
#ÇocukDoğumsal olarak görülebildiği gibi sonradan da ortaya çıkabilen şaşılık, özellikle ergenlik döneminde oldukça can sıkıcı bir durum olabiliyor. Gözün içe, dışa, aşağıya ya da yukarıya doğru anormal pozisyon alma durumu olarak tanımlanan şaşılık, genelde yenidoğan ve erken çocukluk döneminde ailelerin şüphesi üzerine teşhis edilebiliyor. Peki, şaşılık nedir? Şaşılık tedavisi nasıl yapılır?
#Şaşılık Nedir?ABD'de 10 yaş altı çocukların futbol oynarken toplara kafasıyla vurması yasaklandı. Profesyonel futbolcuların vurduğu toplar ortalama olarak 90 kilometre/saat hızla giderken bu hız 10 yaş altı çocuklarda ortalama olarak saatte 35 kilometre. Peki çocuğunuzun bu hızda giden bir topa kafa atması sizi ne kadar endişelendirir ve topa kafa atmak gerçekten küçük çocuklarda zararlı mı?