Güncelleme Tarihi:
UZUN VADEDE BEYİN HÜCRELERİNİ BOZABİLİR
Doç. Dr. Kıbıcı, Bir kez kafa ile topa vurmakla olmasa da bunu çok kez tekrarlamanın beyin hücrelerinde bozulma sonucu kronik travmatik ensefalopati denilen hastalık gelişmesine neden olabileceğini söyledi.
EN HAFİF BELİRTİSİ BELLEK BOZUKLUĞU
Doç. Dr. Kıbıcı, "En hafif belirtisi bellek bozukluğudur. Bu nedenle aslında 14 yaş altında çocuklar futbol topuna kafa ile vurmamalıdır. Beyin sarsıntılarının bulguları hemen ortaya çıkamayabilir, belirtiler günler ve haftalarca sürebilir. Ancak en yaygın belirtileri baş ağrısı, unutkanlık, kafa karışıklığı, baş dönmesi çınlamai bulantı kusmak yorgunluk, geveleyerek konuşma varsa aileler hemen doktora başvurmalılardır." dedi.
TOPA KAFA İLE VURMAK BEYİN SARSINTISINA YOL AÇABİLİR
Hisar Intercontinental Hastanesi'nden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Kubilay Yavuz Ece ise, futbolda topa kafa vurmanın uzun ve kısa süreli etkileri üzerine hala çalışmalar olduğunu belirtti. Dr. Ece, "Tekrarlayan beyin sarsıntılarının, uzun sürede kalıcı bilişsel ve hafıza yetenekleri kayıplarına yol açabileceği kanısı doğurmuştur. Topa kafayla vurmanın da beyin sarsıntılarına yol açabileceği belirtilmiştir." dedi.
ASIL KAFA TRAVMASI OYUNCU ÇARPIŞMALARIYLA OLUYOR
"Futbolda darbe sonucu beyin hasarı oluşması daha çok oyuncuların birbiriyle veya kale direği gibi sert cisimlere çarpmasıyla oluşur. Bahsi geçen habere temel olan bilimsel çalışmada da topa kafa vurma sayısını azaltmanın beyin sarsıntılarını azaltacağı ancak beyin hasarına yol açan asıl sebebin, oyuncu-oyuncu çarpışmaları olduğunu belirtmiştir.
Çocuklarımız başını çarptıktan sonra konuşmalarında, hafızalarında, davranışlarında değişiklikler görülürse; bulantı, kusma, uzun süreli baş ağrısı olursa, onları doktora götürmek faydalı olacaktır."