Yaz, çocuklar için farklı açık hava etkinliklerinin tadını çıkarmak için harika bir zaman. Ağustos ayı içerisinde artan sıcaklıklar, en çok çocukları etkiliyor. Açık havada, güneş altında saatlerce kalan, havuz ve denizde önlem almadan vakit geçiren çocuklarda, güneş çarpması, hastalıklar ve yaralanmalar daha fazla görülüyor. Aileler çözümü, çocuğun dışarıda vakit geçirmesini engellemekte buluyor. Oysaki hastalıklardan uzak bir yaz tatili geçirmek imkansız değil!
#ÇocukEski eşi Kanye West ile iki kız ve iki erkek çocuğu olan Kim Kardashian, oğullarından birinin vitiligo rahatsızlığına sahip olduğunu açıkladı. Vitiligo, pigment kaybına yol açarak beyaz lekelerin oluşmasına neden olan bir hastalık. Son dönemde ise vitiligo vakalarının arttığı gözlemleniyor. Peki vitiligo neden oluşuyor? Ülkemizde görülme sıklığı nedir? Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkTatil yörelerinin dolup taştığı şu günlerde güneş yanıklarında ve güneşe bağlı cilt hastalıklarında ciddi artış gözleniyor. Peki güneş yanıklarından nasıl korunabilirsiniz? Yanık olduysa bir an önce iyileşmek için ne yapabilirsiniz? İşte detaylar...
#Dermatolog Dr. Neslihan DolarAvrupa’da paniğe neden olan Strep A enfeksiyonuna bağlı can kayıpları gün geçtikçe artarken uzmanlar şimdi de aynı mikrobun tetiklediği kızıl hastalığı konusunda uyarılarda bulunuyor. Peki kızıl nasıl bulaşıyor? Hangi semptomlara neden oluyor? Tehlikeleri neler? Uzmanlarımızın da desteği ile 8 soruda mercek altına aldık.
#SağlıkYaz mevsiminin gelmesiyle birlikte deniz, kum ve güneş üçlüsünü özleyenler, şimdiden şezlonglarda yerini almaya başladı. Ancak bilinçsiz bir şekilde güneşlendiğiniz taktirde sizleri güneş yanığı ve lekeli bir cildin beklediğini de unutmamanız gerekiyor. Bu istenmeyen sonuçlarla karşılaşmamak içinse özellikle güneş kremlerini nasıl kullanmanız gerektiğini ve hangi ürünün size uygun olduğunu bilmeniz çok önemli. Bunun yanı sıra yazın yıpranan cildinize iyi gelebilecek ve evinizde de kolaylıkla hazırlayabileceğiniz doğal bakım kremlerinin ne olduğunu merak edenlerdenseniz, bu haftaki yazımız tam da size göre...
#ANKARAYaz mevsimini yaşadığımız şu günlerde sıcak, terleme, güneş ışınlarına fazla maruz kalma gibi etkenler, cilt hastalıklarının artışına neden oluyor. Sıcakların artmasıyla beraber deniz ve havuz sezonunun açılması da cilt yanıklarını ve mantar hastalıklarını beraberinde getirebiliyor. Ayrıca maske de kullandığımız şu sıcak günlerde özellikle yüzde görülen cilt hastalıklarında artış göze çarpıyor.
#MANTAR HASTALIKLARIAşırı sıcaklar ve yüksek nemin göz açtırmadığı bu yaz günlerinde ‘sıcak çarpması’ deyip geçmemek, çok dikkatli olmak gerekiyor. Zira tedavi edilmeyen sıcak çarpması beyin, kalp, böbrekler ve kaslara hızla zarar vererek, hatta beyin kanamasına yol açarak hayati riske neden olabiliyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Nebahat Bilici sıcak çarpmasına karşı ihmale gelmez 9 kuralı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Sıcak ÇarpmasıHavaların soğumasıyla birlikte şiddetlenen sedef hastalığının sadece bir deri rahatsızlığı olmadığına dikkat çeken Dermatoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir “Dünyada ortalama 125 milyon insanın, ülkemizde ise 1 milyona yakın sedef hastası olduğu düşünülüyor. Sedef hastalarında obezite, diyabet, bağırsak hastalığı ve kalp damar hastalıkları görülme oranının arttığı görüldü. Uzun yıllar tedavi almayan hastalarda, derideki bu iltihabın, damarlarla diğer organlarda da bozukluklara yol açma durumu olduğu unutulmamalı” dedi.
#Sedef HastalığıHavaların soğumasıyla birlikte şiddetlenen sedef hastalığının sadece bir deri rahatsızlığı olmadığına dikkat çeken Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir “Dünyada ortalama 125 milyon insanın, ülkemizde ise 1 milyona yakın sedef hastası olduğu düşünülüyor. Sedef hastalarında obezite, diyabet, bağırsak hastalığı ve kalp damar hastalıkları görülme oranının arttığı görüldü. Uzun yıllar tedavi almayan hastalarda, derideki bu iltihabın, damarlarla diğer organlarda da bozukluklara yol açma durumu olduğu unutulmamalı” dedi.
#Doç. Dr. Filiz Topaloğlu DemirGüneş kremlerinin önemine değinen Dermatoloji Bölümünden Doç. Dr. Filiz Topaloğlu Demir “Güneşten koruyucu kremler dışarı çıkmadan 30 dakika önce, tüm açıkta kalan alanlara sürülmeli ve 2-3 saatte bir tekrarlanmalıdır. Dudaklar unutulmamalıdır. Sadece yüz dikkate alındığında kabaca 3’de 1 çay kaşığı kadar sürülmelidir” dedi.
#Cilt SağlığıTatil sonrası güneş lekeleri ve yanıkları, deri dökülmesi gibi sonuçlara ilişkin yapılması gerekenleri Dermatoloji ve Deri Hastalıkları Uzmanı Bahar Öznur anlattı. Güneş yanıklarına karşı kalıcı sorunların yaşanmaması ile ilgili bilgi verdi, soyulmaların ciltte uzun dönemde kalıcı lekeler bırakabileceğinin altını çizdi.
#Güneş YanıklarıToplumda yaygın olarak görülen sedef hastalığı kış aylarında alevlenme dönemine girerken, dermatoloji uzmanı Dr. Ufuk Güleç, “Üst solunum yolu enfeksiyonları, sistemik alınan kortizon, bazı tansiyon ilaçları ve ağrı kesiciler, ruhsal stres sedef hastalığını başlatabilir veya alevlendirebilir” dedi.
#Sedef HastalığıYaz aylarının gelip sıcak havaların iyice kendisini göstermesiyle beraber, güneş yanıkları da birçok vatandaşların muzdarip olduğu konulardan biri haline geldi. Uzmanlar zararlı güneş ışığından etkilenilmemesi için belirli saatlerde güneş altında durulmasını tavsiye etmeseler de, cildi hassas olan kişiler bu durumdan çok daha kolay etkileniyor. Peki, Güneş yanığına ne iyi gelir? Güneş yanığı nasıl geçer?
#Güneş Yanığı Nasıl Geçer?Kışın çocukları sıkça hasta olan anne babalar yaz aylarının gelmesini iple çeker. Ancak sanılanın aksine yaz ayları, çok da masum değil. Temiz olmayan yerde yenen yemekler, kirli olan sularda yüzmek ya da sağlıklı olmayan dondurmalar, çocuklarda hastalıklara neden olabilir.
#Çocuk HastalığıTabiatın yaşam kaynağı güneş, insanoğlunun sağlığı için hem çok gerekli bir mucize hem de zararlarından korunması gereken bir tehlike… Özellikle de belli saat aralığında güneşten yayılan zararlı UV ışınları, cilt lekelerinden çok daha fazlasına sebep oluyor. Güneşin kendini hissettirmeye başladığı bugünlerde Cildiye (Dermatoloji) Uzmanı Uzm. Dr. Deniz Yardımcı, güneşin zararlı ışınlarından korunmanın yollarını anlattı.
#Güneş Hakkında Her ŞeyKış sporları keyifli olduğu kadar, dikkat gerektiren aktiviteler grubunda yer alıyor. Kayak ve snowboard’da meydana gelen yaralanmalara dikkat çeken uzmanlar, kış sporu yapmak isteyen kişilerin uygun ekipman olmadan ve yalnız başına çıkmamaları gerektiğinin altını çiziyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Kerem Canbora kış sporlarında meydana gelen yaralanmalar hakkında önemli bilgiler verdi.
#KayakBütün kış özlemini çektiğimiz, tatil planları yaptığımız, bol güneşli sıcak yaz günlerinin gelmesiyle açık havada daha fazla zaman geçirmeye başladık. Bu zamanlarda şüphesiz ki ebeveynlerin aklına ilk gelen sorular; çocuklarımız bu güneş ışınlarından ne kadar faydalanmalı, fazla maruz kalınması durumunda nelere dikkat etmeli ve ne şekilde korunmalı?
#ÇocukCilt kanserleri; tüm dünyada özellikle iklim değişiklikleri, UV ışınları ve havaya salınan kimyasalların artması sebebiyle görülme sıklığı en hızlı artan kanser türlerindendir. Dermatoloji bölümünden Dr. Ar. Gör. Zahide Eriş Eken, ben takibinin önemini vurgulayan açıklamalar yaptı.
#BenSıcak havaların giderek artması havuz ve denize olan ilgiyi artırıyor. Ailelerin çocukları ile birlikte tercih ettiği havuzlar iyi temizlenmediği takdirde ise hastalık saçıyor. Sağlıklı ve eğlenceli havuz keyfi için mutlaka havuz seçiminde dikkatli olunmalı ve hijyen kurallarına dikkat edilmeli!Doç. Dr. İzak Dalva, serinlemek için havuzu tercih edenleri birçok bulaşıcı hastalık konusunda uyarıyor.
#Havuz Enfeksiyonu