Siz aşınızı oldunuz ama belki anneniz, belki babanız, belki yakın arkadaşınız, belki de kardeşiniz aşıya tereddütlü yaklaşıyor… Bu senaryo dünya genelinde birçok evde yaşanıyor. Aşıya tereddüt edenler ile aşı olunması gerektiğini düşünenler arasındaki konuşmalar kavga ile sonuçlanabiliyor, ilişkiler gerilebiliyor. Şimdi lütfen sakin olun ve uzmanların aşıya tereddütlü yaklaşan yakınlarınızla nasıl konuşmanız gerektiğine dair söylediklerine bir göz atın...
#Aşı Karşıtı‘Gençler ve çocuklar ne zaman aşılanacak?’ diye bugüne kadar hep uzmanlara sorduk. Bu sefer ‘Aşı olmak istiyor musunuz ve neden?' sorusunu direkt konunun muhataplarına ilettik. Kimi “Koşa koşa yaptıracağım” diyor, kimi kısırlık yapıyormuş diye duymuş, kimi de 'Annem hep dışarda ve virüsü kapmadı demek ki aşı işe yarıyor' diye konuşuyor... İşte 12-18 yaş arası 15 çocuğun Covid-19 aşısı hakkındaki düşünceleri…
#AşıÜlkemizde 18 yaşından gün almış gençler aşılanmaya başladı. Bazı ülkelerde 12-15 yaş arası grubun aşılanması da söz konusu ancak bu konuyla ilgili çalışmalar devam ediyor. Çocuk ve gençlere tek doz formülü de tartışılıyor. Peki, 18 yaş altındaki gençlere aşı yapılmalı mı? Uzmanlara sorduk
#18 Yaş Altı AşıABD'de yapılan bir araştırma, koronavirüs enfeksiyonu geçiren çocukların, diğer solunum yolu hastalıklarına yakalanan akranlarına göre Tip 2 diyabet geliştirme olasılığının yüzde 50 daha fazla olduğunu ortaya koydu. Obez çocuklarda ise bu oran yüzde 100’e kadar çıkıyor. Bu durum, Covid-19'un uzun vadeli etkileri konusundaki endişeleri artırdı. Peki koronavirüs neden çocuk ve gençlerde diyabete neden oluyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkOkulların açılmasıyla birlikte çocuklar, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadele ederken, Covid-19 vakalarında da kayda değer bir artış gözlemleniyor. Acil servisler, son bir iki haftadır yoğun bir hasta akınıyla karşı karşıya. Ayrıca uzmanlar, özellikle Avrupa'da Covid-19'un yeni 'XEC' varyantının da hızla yayıldığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Ahmet Güzel ile koronavirüsün neden bir anda güçlendiğini, en sık görülen belirtileri ve XEC varyantının etkilerini konuştuk.
#SağlıkGeçmişte pek çok çocuğun ölümüne neden olan boğmaca hastalığı yeniden gündemde. İngiltere'deki uzmanlar boğmaca salgınının son 40 yılın en kötüsü olabileceği konusunda endişeli. Peki vakalar neden bu kadar arttı? Ülkemizde durum ne? Prof. Dr. Gökhan Aydemir ve Prof. Dr. Ümit Savaşçı ile konuştuk.
#BoğmacaDevam eden ve gittikçe artan öksürük şikâyeti, kış aylarında genelde soğuk algınlığının habercisi olsa da bazen hiç akla gelmeyen bir soruna işaret ediyor olabilir: Boğmaca! Son aylarda görülme sıklığı artan hastalık ‘100 günlük öksürük’ olarak da adlandırılıyor. Peki boğmaca neden bu kadar arttı? Nasıl bulaşıyor? Korunmak için hangi önlemleri almalı? Uzmanlar anlattı...
#SağlıkÜlkenin dört bir yanından gelen kızamık vakası haberleri endişeye neden oldu. Hızla artan kızamık vakaları, şimdilerde sadece çocukları değil yetişkinleri de tehdit ediyor. Kızamığa karşı ne yapacağız? Çocukları ve kendimizi nasıl koruyacağız? Yetişkinlerin de aşı olması gerekiyor mu? İşte 10 soruda kızamık hakkında merak edilenler...
#KızamıkÜlkenin dört bir yanından gelen kızamık vakası haberleri endişeye neden oldu. Hızla artan kızamık vakaları, şimdilerde sadece çocukları değil yetişkinleri de tehdit ediyor. Kızamığa karşı ne yapacağız? Çocukları ve kendimizi nasıl koruyacağız? Yetişkinlerin de aşı olması gerekiyor mu? İşte 10 soruda kızamık hakkında merak edilenler...
#Kızamık SalgınıYıl 2023! İstanbul’da 2 çocuk KIZAMIK sebebi ile hayatını kaybetti. Hem de Türkiye’de 1990’lı yıllardan itibaren yaygın ve yüksek dozda uygulanan bir aşısı olan bir hastalıktan. Türkiye kızamık vakalarında Avrupa ülkeleri arasında üçüncü sıraya oturdu. 4 ayda bin 440 vaka tespit edilirken, vakaların 242’si yoğun bakımlık oldu. Hastalığın göçmenler ve mültecilerde görüldüğünü ya da sadece onlar sebebi ile yayıldığını düşünüyorsanız da yanılıyorsunuz. Cerrahpaşa’da tedavi gören 22 vakanın sadece üçü yabancı uyruklu, diğerleri Türk ve bu çocukların 11’i de aşısız. Anlayacağınız kızamığın ‘hortlamasının’ bir nedeni de aşı karşıtlığı. Peki neden aşı yaptırmıyorlar? Uzmanlar, Bakanlığın acilen yasal düzenleme seçeneği de dahil olmak üzere bu konuda önlem almasını istiyor.
#AşıTürk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, deprem bölgesinde tetanos, kızamık ve su çiçeği ile ilgili uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Azap, bölgedeki Aile Sağlığı Merkezlerinin zarar görmesi ve büyük bir nüfusun başka şehirlere göç etmesi nedeniyle çocukluk çağı aşılamalarında da aksaklıklar yaşanabileceğini kaydederek, "Aksi taktirde önümüzdeki haftalarda kızamık, suçiçeği gibi hızla bulaşan ve yayılan salgın hastalıkların yeniden ortaya çıkma riski var" dedi.
#Deprem BölgesiSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, "Eğer erken dönemde tedavi yapılmazsa Strep A'nın neden olduğu enfeksiyonlarda yüzde 20 ile yüzde 40’a kadar kayıplar olabiliyor. Yani her 10 vakanın 2 ila 4’ünün kaybedilme riski var" dedi.
#Sağlık Bakanlığı Bilim KuruluSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, "Eğer erken dönemde tedavi yapılmazsa Strep A'nın neden olduğu enfeksiyonlarda yüzde 20 ile yüzde 40’a kadar kayıplar olabiliyor. Yani her 10 vakanın 2 ila 4’ünün kaybedilme riski var" dedi.
#Strep ASağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, 65 yaş üstüne erişkin yaş grubunda özellikle grip aşılarının bu sene çok önemli olduğunu belirterek, yaklaşık 2 yıldır grip enfeksiyonu görülmediği için 65 yaş üstü grubunda hastaneye yatış ve ağır zatürre geçirme riskinin olduğunu söyledi. Prof. Dr. Alper Şener, gribin diğer solunum yoluyla bulaşan enfeksiyon hastalıklarından farklı olarak ölüm riski içerdiğine de dikkat çekerek, “65 yaş üstünde yandaş hastalığı olanlarda özellikle bağışıklığı baskılayıcı ilaçlar kullananlarda, kanser, akciğer, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan grup ile sirozu olanlarda ölümcül riskle seyredebiliyor” dedi.
#Prof. Dr. Alper ŞenerSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, 65 yaş üstüne erişkin yaş grubunda özellikle grip aşılarının bu sene çok önemli olduğunu belirterek, yaklaşık 2 yıldır grip enfeksiyonu görülmediği için 65 yaş üstü grubunda hastaneye yatış ve ağır zatürre geçirme riskinin olduğunu söyledi. Prof. Dr. Alper Şener, gribin diğer solunum yoluyla bulaşan enfeksiyon hastalıklarından farklı olarak ölüm riski içerdiğine de dikkat çekerek, “65 yaş üstünde yandaş hastalığı olanlarda özellikle bağışıklığı baskılayıcı ilaçlar kullananlarda, kanser, akciğer, karaciğer ve böbrek yetmezliği olan grup ile sirozu olanlarda ölümcül riskle seyredebiliyor” dedi.
#GripÖnceki yıllarda viral hastalıkların iyileşme süreci yaklaşık bir haftayken bu sene semptomlar kolay kolay geçmiyor. COVID-19, influenza, RSV virüslerinin yanı sıra İngiltere’de çocuk ölümlerine neden olan strep A gibi bakterilerden söz ediliyor. Üstelik belirtileri de birbirine benziyor. Uzmanlara bu hastalıkları birbirinden nasıl ayıracağımızı, testlerini, aşıları olup olmadığını sorduk.
#RSVHastaneler dolup taşıyor, çocuklarda virüslere dayalı vaka artışları devam ediyor. Özellikle acillerde yer, yoğun bakımlarda yatak bulmak çok zor. Öyle ki Bolu Valiliği sadece geçen hafta 6 binden fazla çocuğun hastalık sebebi ile okula gidemediğini duyururken Rize Sağlık Müdürlüğü ‘Hasta çocuğunuzu okula/ kreşe göndermeyin’ çağrısı yaptı. İstanbul’da da durum benzer. Çocuk enfeksiyon servislerinde boş yatak kalmadı, yoğun bakımda ise sıra var. Peki, ne yapmalı? Okulları erken tatil etmek bir işe yarar mı? Maskeye geri mi dönülmeli? Sordum.
#Bolu ValiliğiÇocuklarda yaygın olarak görülmeye başlanan grip vakaları okulları da harekete geçirdi. Birçok okul velilere çocukların okula maske takarak gelmesi konusunda mesaj gönderiyor. Bunun yanı sıra mesajlarda, ‘Hastalık belirtisi gösteren çocukları okula göndermeyin’ uyarısı da yer alıyor. Uzmanlar, yaşanan grip salgını için okulların aldığı önlem ve uyarıların yerinde olduğunu vurguluyor.
#MaskeSon günlerde grip, COVID-19 ve RSV’nin bir araya gelmesiyle solunum yoluyla bulaşan hastalıklarda ciddi bir artış var. Yoğun bakımlar yeniden dolmaya başlarken uzmanlar, okulda birbirlerinden hastalığı kapan çocuklarda belirti görülünce anne babaların korunmak için evde maske takması gerektiğini söyledi.
#GripÇocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, bu yıl üçlü, hatta dörtlü virüs enfeksiyonları nedeniyle çocuklarda daha şiddetli bulgularla kendini gösteren solunum yolu enfeksiyonlarının görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Dağlı, "İnfluenza A yani halk arasında domuz gribi olarak bilinen virüs, bu yıl 2009 yılındakinden çok daha şiddetli ve yaygın seyrediyor. Üstelik buna, RSV ve başka virüsler de eşlik edebiliyor. Bu yıl ABD'de yapılan bir çalışmayla influenzanın RSV ile 'işbirliği' yapıp bağışıklık sistemini adeta kandırdığı ve akciğerlerin en ücra köşelerine kadar ulaşabildiği gösterildi" dedi.
#GripTürkiye’de resmi olarak ilan edilen bir salgın yok ancak hastanelerin özellikle de çocuk acil bölümleri inanılmaz yoğun. 9 yaşındaki oğlum dahil sınıfındaki 20 arkadaşı da bu hafta hastaydı. İshal, kusma ve hele de geceleri hırıltılı, dinmeyen bir öksürük ile acile başvuranların sayısında geçen yıla göre önemli bir artış var. Nedeni üçlü salgın: COVID-19, grip ve RSV. Dünya Sağlık Örgütü de bu ‘üçlü salgın’ için alarm verdi. Özellikle grip ve RSV’nin aynı anda görülmesi oldukça tehlikeli. Peki, bu yıl neden böyle bir salgın var? Ve dahası ne yapmak gerekiyor? Sordum.
#RSVÜst solunum yolu hastalıkları, mevsim geçişinin yaşandığı bu günlerde sık görülmeye başlandı. 'Üçlü salgın' adı verilen; Covid-19, grip ve solunum yoluyla bulaşan RSV nedeniyle pek çok kişi hastaneye başvuruyor. Özellikle grip ve RSV’nin aynı anda görülmesi ise oldukça tehlikeli. Peki neden bu yıl böyle bir salgın yaşanıyor? Uzmanlar Hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Grip