Birçok ebeveyn okula gitmemek için türlü bahaneler üreten çocuklarıyla ne yapacağını bilmeden baş başa kalabiliyor. Bu durum bazı çocukların yetiştirilme şekli ya da mizaç olarak sessiz ve içine kapanık olmasından bazısının ise evlerinde bir sorun ya da zorlu bir durum olmasından kaynaklanabiliyor.
#Konuk YazarÜlkemizde erken çocukluk çağındaki çocukların çoğu şimdiye kadar ilköğretimden hemen önce, bazıları da iki sene kadar önce bir okul öncesi eğitim kurumuna gidebiliyor. Son düzenlemeyle artık ilköğretimden önce bir yıl okul öncesi eğitim zorunlu hale getirildi ki bu çok iyi bir gelişmedir. Aslında çok daha erken yaşlardan itibaren çocuklarımız okul öncesi eğitim kurumunda eğitim almalıdır.
#Konuk YazarEltisi ile çok iyi anlaşan insanlar olsa da genellikle gelin-kaynanaların kavgalarını aratmayacak derecede çekişmeler eltiler arasında da yaşanıyor. İzlenme rekorları kıran filmlerde, dizilerde yaşanan komik elti atışmaları bizi kahkahalara boğuyor. Elti kavgaları kültürümüze öyle bir yerleşmiş ki ‘elti boğan, elti çatlatan’ diye tatlı isimlerimiz bile var. Peki nedir bu eltilerin birbirinden alıp veremediği? Neden savaş halindeler? Eltisi ile iyi anlaşanlar bunu nasıl başarıyor?
#EltiBazen çiftler ilişkilerine ya mecburiyetten ya da bile isteye ara verebiliyor. İşi gereği uzakta yaşamak zorunda olanlar olduğu gibi sırf ilişkilerine iyi geldiğini düşündükleri için böyle araları tercih edenler de var. Biz de çiftlere ister mecburiyetten isterse bilinçli olarak tercih edilen bu araların evlilikleri nasıl etkilediğini sorduk.
#İlişkiFarklı meslek gruplarında çalışan çiftler, bazen işlerinin yoğunluğu nedeniyle günlerce görüşemez ya da mecburi görevleri nedeniyle farklı şehirlerde yaşamak zorunda kalabilir. Diğer yandan, sırf ilişkilerine iyi geldiğini düşündükleri için bir süre uzaktan görüşerek aşk tazelemek isteyenler de olabilir. Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde ister mecburiyetten isterse bilinçli olarak tercih edilen bu araların evlilikleri nasıl etkilediğini sorduk.
#EvlilikAnne karnından itibaren birlikte olan ikizler, doğduklarında da aynı ortamları, aynı aileleri ve hatta çoğu zaman aynı arkadaşları paylaşıyor. Konu okul olduğunda ise ikizlerin ebeveynleri, çocukları hakkında zor bir kararla karşı karşıya kalıyor. Aynı sınıfta mı olmalılar yoksa farklı sınıflarda mı eğitim görmeliler? Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde bu soruyu ikiz ebeveynleri ve Uzman Klinik Psikolog Aslıhan Erçakar Tellioğlu'na yönelttik.
#Okul6 Eylül itibariyle tüm kademelerde haftada beş gün ve yüz yüze eğitim başlıyor. En dikkat çekici olansa öğrencilerle diyalog halinde olan aşı olmamış öğretmen ve diğer personele haftada en az iki defa PCR testi zorunluğunun getirilmesi… Peki bu durum aşı kararsızlığı yaşayan öğretmen ve personeli aşıya yöneltir mi? Çocuklar okulda koronavirüse karşı neler yapmalı? Uzaktan eğitim sonrası ebeveynler, çocukları yüz yüze eğitime nasıl hazırlamalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı...
#Yüz Yüze Eğitim Ne Zaman Başlayacak?Türkiye’nin önde gelen kültür ve sanat kurumlarının dümeninde farklı disiplinlerden, hayallerden ve kariyer öykülerinden gelen yetenekli, öngörülü ve yaratıcı kadınlar var. 10 sanat kurumunun 10 yöneticisinden, onları bugün bulundukları yere taşıyan, sanatla temaslarını yöneticilik noktasına ulaştıran ‘karar anı’nın öyküsünü dinledik, tanışmak isteyecekleri kadın sanatçıları sorduk. Ortaya sanat dünyamıza yön veren isimlerin kısa portreleri çıktı.
#8 MartBugünlerde pek çok anne baba, çocuklarıyla nasıl uyum sağlayabileceklerinin arayışında! Zira tüm dünyayla birlikte ülkemizi de derinden sarsan Covid-19 pandemisi aylardır yaşantımızda çok radikal değişimlere yol açtı ve o değişimlerden en çok etkilenenlerden biri de çocuklar oldu. Okulda arkadaşlarıyla bir araya gelme imkanı olmayan, gün boyu evde kalıp, online eğitim sürecinde bilgisayar karşısında saatlerce zaman geçiren çocuklar iyice sıkılırken, kardeş kavgaları, anne-babayı paylaşamama, sürekli ilgi bekleme halleri de ebeveynleri oldukça zorluyor.
#ÇocukÇocuk Psikologu Arzu Yazar, deprem sonrası çocuklarda oluşan korku ve kaygı durumuna dikkat çekti. Yazar, “Aileler olaylara anlam kattığında ve duygu yüklediğinde çocuklar da korkuyor. Onlara bu durumu normalleştirerek anlatırsak korkularının önüne geçmiş oluruz” dedi.
#PsikolojiGolden State Warriors’ın kupayı kaldırmasıyla tamamlanan NBA’de, sezonun basketbolumuz için ayrı bir önemi vardı. Hidayet Türkoğlu ve Mehmet Okur’un ardından üçüncü kez Türk asıllı bir oyuncu final oynadı. Üstelik NBA’deki ilk senesinde. Dokuz yıl Anadolu Efes forması giydikten sonra, geçen yıl Cleveland Cavaliers’e transfer olan Cedi Osman’ın ‘ilk’leri bununla da sınırlı değil. Sezonu beklenenin üzerinde bir performans, ilgi, popülarite ve ‘yaşayan efsane’ LeBron James’in yakın dostluğuyla tamamladı. ‘The First Cedi’ Osman’ı Cleveland’da ziyaret ettik ve bir yıldızın doğuşuna yerinde tanıklık ettik..
#NBA24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle Türkiye’nin dört bir yanında farklı öğretmen hikayeleri geliyor. Bunlar arasında köy okullarında öğretmenliğin yanı sıra soba yakıp öğrencilerini bekleyen de var, önce aileleri okula alıştırıp sonra çocukları eğitime kazandıran da var.
#ÖğretmenVar ya Okan Ali bebek tam yemelik!!! Allah nazarlardan saklasın. Pek huzurlu, pek güzel bir bebek. Ceyda Düvenci ve Bülent Şakrak’ın minik bebekleri. Amerika’da doğdu, çünkü serebral palsili ablası Melisa’nın yıllık sağlık kontrolü vardı, şimdi de bahçesinde yavru kedilerin oynaştığı bir evde yaşamını sürdürüyor...
#YazarlarGökçeada’daki (eski ismiyle İmroz) yeni okullar ilk mezunlarını veriyor. O yeni okullardan daha iyi eğitim için adaya heyetler gidip geliyor. Nüfusu on bini bulmayan bir yerde neden böyle bir canlılık yaşanır; neden yeni okullar açılır? Nedeni bir zamanlar buralardan göçen, göçmek zorunda kalan Rumların, onlarının çocukların, torunlarının geri dönmeye başlaması. Gökçeada’daki bir umut projesi...
#Gökçeada