Okul Fobisine Dikkat

Güncelleme Tarihi:

Okul Fobisine Dikkat
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2015 10:06

ÖZEL SANİ KONUKOĞLU HASTANESİ UZMAN PSİKOLOĞU GÖKÇE TUĞSUZ DERTLİ, KUVVETLİ BİR ENDİŞE NEDENİYLE ÇOCUĞUN OKULA GİTMEYİ REDDETMESİ YA DA BU KONUDA İSTEKSİZ GÖRÜNMESİNİN OKUL FOBİSİNDEN KAYNAKLANABİLECEĞİNİ SÖYLEDİ.

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Uzman Psikoloğu Gökçe Tuğsuz Dertli, kuvvetli bir endişe nedeniyle çocuğun okula gitmeyi reddetmesi ya da bu konuda isteksiz görünmesinin okul fobisinden kaynaklanabileceğini söyledi.
Okulların açılması öncesinde okul fobisi konusunda ebeveynlere uyaran Gökçe Tuğsuz Dertli, okul fobisinin, okul çağı ve okul öncesi çocuklarda, özellikle 5-7 yaşlarında sık gözlenen sorunlardan olduğuna dikkati çekti.
“Okul fobisi, çocuğun okula ilk başladığı dönemlerde belirginleşir. Problemin esas kaynağı çocuğun anne-babadan ayrımlaşmasındaki zorluktur” diyen Gökçe Tuğsuz Dertli, “Çocuk anne-babadan ayrılma durumlarında şiddetli tepkiler gösterebilir. Ağlama, bağırma, anneye sıkıca yapışma, okula gitmeyi reddetme, zorlandığı dönemlerde aşırı huysuzlanma, karın ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı gibi yakınmalarla kendini ve aileyi huzursuz edebilir. Birbirine duygusal anlamda aşırı derecede bağlı ailelerde çocuk, okula gittiğinde anne babasının ona olan sevgisinin azalacağını düşünebilir” diye konuştu.
ÇOCUK BİLGİLENDİRİLMELİ
Okula giden çocuğun, kardeşi varsa kendisine gösterilen sevginin bundan sonra kardeşine yöneleceğini zannedebileceğine vurgu yapan Gökçe Tuğsuz Dertli, “Annesinin babasının başına bir şey gelebileceğinden endişe edebilir. Bu gibi benzer düşüncelere sahip çocuklar okula gitmeyi istemez veya reddedebilirler. Okul fobisinin nedenlerinden biri de okul hakkındaki belirsizlikler ve bilgisizliklerdir” dedi.
Daha önce dar bir sosyal çevrede bulunan çocuğun bu yüzden okula başlama konunda isteksizlik ve stres yaşayabileceğini kaydeden Dertli, “Bu bakımdan çocuk okula başlamadan önce okul, sınıf, sıra, öğretmen, müdür, ders, teneffüs, sınıf arkadaşı ve okul arkadaşı gibi kavramlar konusunda bilgilendirilmeli ve belirsizlikler giderilmeye çalışılmalıdır” diye konuştu.
EBEVEYNLER NELER YAPABİLİR?
Gökçe Tuğsuz Dertli, aile bireylerinin çocuğun okula gitmesi için kesin ve kararlı bir tutum sergilemesi gerektiğini vurgulayarak, okul fobisi olan çocukların ebeveynlerine önerilerde bulunup, “Okula gitme konusunda ödün verilmemeli, mutlaka okula gitmesi sağlanmalıdır. Bu çözümün yarısıdır. Çocuğunuza neden okula gitmesi gerektiğini ve okulun işlevinin ne olduğunu anlatın. Okula gitmemesi halinde yapılan çalışmalardan geri kalacağı ve bunun kendisi için bazı aksaklıklara yol açacağını anlatmaya çalışılmalıdır. Çocuğunuzun korku ve kaygılarını anlamaya çalışın ve bu kaygıları anladığınızı çocuğunuza ifade edin. Çocuğunuzun kaygısı ile alay etmeyin ve onu küçümsemeyin. Çocuğunuzu okul hayatına hazırlayın ve ona okul hayatının güzel yanlarını anlatın. Okul kıyafetlerini önceden alıp evde denemesi, onlara alışması sağlanabilir, okulda kullanacağı kitabı, defteri ve kırtasiye malzemelerini seçerek kendisinin almasına izin verilmelidir. Böylece çocuk okul ile ilgili güzel duygular hissedecek, psikolojik olarak kendisini okula hazırlayacaktır. Sabah okula gitmek üzere yapılan hazırlıkları eğlenceli hale getirin. Örneğin onu öperek uyandırın. Kahvaltıyı aceleye getirmeyin. Kahvaltıda sohbet edin, ona okulda neler yapacağını sorun, siz de gününüzü nasıl geçireceğinizi anlatın. Çocuk okula götürüldüğünde vedalaşmaları çabuk ve kısa süreli tutarak ayrılıkların doğal olduğu hissettirilmelidir. Anne ya da babadan ayrılmakta zorlanıyorsa; çocuk kendini rahat hissedinceye kadar, kısa bir süre ebeveynlerin sınıfta oturmaları sağlanabilir. Ancak bu durum ilk birkaç günden sonra devam etmemelidir” ifadelerini kullandı.
“Çocuğunuza asla, ‘eğer okula gidersen sana istediğin oyuncağı alacağım’ gibi rüşvetler teklif etmeyin. Sadece istenilen davranışı yaptıktan sonra ödüllendirin” diyen Gökçe Tuğsuz Dertli, “En önemlisi çocuğunuzun korku ve kaygıları devam ediyor, rahatsızlıkları gittikçe artıyor ve yayılıyorsa mutlaka bir uzmandan değerlendirme ve yardım istenilmelidir” ifadelerine yer verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!