Şımardıysa bir sebebi var

Şımarık çocuk, anne-babaların korkulu rüyası. Ancak bazen ebeveyn ne kadar özen gösterse de çocuk, isteği yerine getirilmediğinde kıyameti koparan biri haline gelebiliyor. Peki, bu durum neden kaynaklanıyor, çözümü nedir? Prof. Dr. Haluk Yavuzer ile konuştuk.

Haberin Devamı

Çocuklar neden şımarır?

- Bu genellikle anne-baba ve çevrenin tutumuyla ilgili. Çocuk yetiştirirken aşırı hoşgörülü bir tutumda bulunan ebeveyn, çocuğuna karşı teslimiyetçidir. Onun ısrarlı isteklerini yerine getirir, fazla özgürlük tanır, boyun eğer. Ya da ihmal eder. İşte bunlar çocuğu şımartır.

 Oldukça ilgili anne-babaların çocuklarının da şımarık tutumlar sergilediğini görebiliyoruz...

- Evet, olabilir. Ancak görünürde çocuğuyla çok ilgili olan ebeveynler, aslında çocukları üzerinde başarısız bir kontrol sergiler ve az talepte bulunurlar. Böyle bir ortamda sosyal gelişim çok yetersizdir. Çocuğun benlik kontrolü düşük olur. Aşırı hoşgörülü ailelerin çocukları, hiçbir zaman kendi davranışlarını kontrol etmeyi öğrenemez.

Şımardıysa bir sebebi var

Haberin Devamı

Daima kendi isteklerinin başkaları tarafından yerine getirilmesini ister, özgüven geliştiremez ve bağımsız davranamazlar. İşte bu durum, çocuğun benmerkezciliğini körükler ve sosyal gelişmesinde gecikmeler görülür. Sürekli mızmızlanan, şımaran, arkadaş ortamından dışlanan, kabul görmeyen birey haline gelir.

 Şımarma, okulu da etkiler mi?

- Kesinlikle etkiler. Sözgelimi çocuk aşırı hoşgörülü ortamdaki sınırsız özgürlüğü, daha sınırlı olduğu ortamlara tercih edebilir. Kuralları olan bir anaokuluna gitmek istemez. Okula uyum sağlayamayan, evde de ana-babasını yönetmeye çalışan, doyumsuz, bencil, kendine güvensiz, diğer kimselere aşırı bağımlı bir kişi olabilir.

 Bu sorunun çözümü nedir peki?

- Anne-babalar, çocuk yetiştirirken ‘destekleyici ve yetkili’ olma tutumu sergilemeli. Destekleyen ve yetkileri olan anne-baba yaklaşımında, çocuk desteklense de sınırları olduğunu bilir. Sevgi ile denetimi bir arada barındıran bu anne-babalar, hem kurallarla hareket eder hem de çocuklarına ilgi gösterir. Çocuklarının bağımsız davranması için onları hep teşvik eder ancak bunu yaparken sınır ve prensiplerden ödün vermezler. Destekleyici tutum, yakınlık ve ilgi göstermek, sözle ve dokunarak sevgi belirtmek, ortak faaliyetlerde bulunmak anlamını taşır.

Haberin Devamı

EN EÄžLENCELÄ° 5 YAZ OYUNU

- Deniz topu: Denize girmeyi seven çocukları hem eğlendirir hem de hareket ettirir.

- Badminton: Açık hava sporu yapmaya teşvik eder, dinamik bir denge kazandırır.

- Seksek: Hem çocukların hareket etmesini sağlar hem de matematiği sevdirir.

- İp atlama: Çeviklik, koordinasyon ve dayanıklılık seviyelerini artırmaya yardımcı olur.

- Kanguru ayakkabı: Çocuklar bu ayakkabılarla zıp zıp zıplıyor, zıplarken tüm kasları çalışıyor.

HADÄ° ANNE GÄ°DELÄ°M

Bu gösteride birbirinden ilginç hokkabazlık numaraları, sihir ve komik espriler çocukları bekliyor.

Yer: Ankara-Optimum Outlet / Tarih: Yarın

Saat: 19.00Â
Fiyat: Ãœcretsiz
Tel: (0312) 280 60 10

Haberin Devamı

Şımardıysa bir sebebi var

MÄ°NÄ° GOLF TURNUVASI

Çocuklar babalarıyla birlikte golf festivaline katılıp, eğlenceli zaman geçirecek. Festivalin sonunda babaları da çocukları da sürpriz hediyeler bekliyor.

Yer: Ä°stanbul-Profilo AVM / Tarih: Yarın / Saat: 12.00Â
Fiyat: Ãœcretsiz / Tel: (0212) 216 44 00

KOLYEMÄ° KENDÄ°M YAPTIM

Bu atölye ile 6-14 yaş grubu çocuklar önce dünyaca ünlü tablolara ait detayları kendi yorumlarıyla resmedecek, ardından da eserlerinin sihirli bir şekilde sanat yüklü kolyelere dönüşmesine şahit olacak.

Şımardıysa bir sebebi var

Yer: İstanbul-Akbank Sanat / Tarih: Bugün

Saat: 13.00 / Fiyat: 10 TL / Tel: (0212) 252 35 00

Şımardıysa bir sebebi var

HAFTANIN KÄ°TABI

Macerayı seven çocukların keyifle okuyacakları ‘Yansımasını Arayan Çocuk’ muhteşem bir yaz kitabı. Çocuklar bu kitaba bayılacak...

Haberin Devamı

Yayınevi: Doğan Egmont

Yazar: Mehmet Tekin / Tür: Hikâye

Sayfa: 154 / Fiyatı: 14 TL

FOTOĞRAFINI ÇEK, GÖNDER

Siz de ailece hafta sonu keyfinizin fotoğrafını çekin, #HürriyetÇocuk etiketiyle Instagram’da paylaşın, bu sayfada yayımlayalım.

 Şımardıysa bir sebebi var

Tülay Kocaoğlu ve kızı Ela Defne...

 

 

Yazarın Tüm Yazıları