Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Okul Öncesi Eğitim Programı'nda yer alan ‘müzik’ alan becerilerine uygun şekilde 79 çocuk şarkısı yazılıp bestelendi. Yeni çocuk şarkıları ve eğitim materyalleri Eğitim Bilişim Ağı (EBA) Platformunda erişime açıldı.
#MEBHatay’da, 7’nci sınıf öğrencisi Yağmur Rifaioğlu, yazdığı çocuk şarkısına öğretmeninden beste yapmasını istedi ancak 6 Şubat’taki depremde hayatını kaybetti. Öğretmenleri tarafından ‘Yağmur’un Şarkısı’ adıyla bestelenen şarkı, depremin yıldönümünde birçok okulda aynı anda söylenecek.
#HatayGrammy adaylığı bulunan caz piyanisti, besteci ve icracı Mehmet Ali Sanlıkol, Türk müziğine sahip çıktığını söyleyenlerin son derece popülist ya da ideolojik bir yaklaşım içinde olduğuna dikkat çekerken, “Türkiye’nin yüzde yetmişi kendi kültürüne ve memleketine yabancılaşmış durumda” dedi.
#BursaTürk çağdaş bestecileri arasında ikinci kuşağın temsilcisi, yüzlerce öğrenci yetiştirmiş, pek çok ödül almış devlet sanatçısı bestecimiz Prof. İlhan Usmanbaş bu ay 101 yaşına basmaya hazırlanıyor! Buluşup kişisel albümlerini karıştırırken, müziğin geçen yüzyılına da göz attık. İlhan Hoca, “İnsan hayattan boş olarak, boşluk bırakarak gitmemeli… Bilmediği şey insanın boşluğudur. Yaşamın kısa ve gel-geç olduğunu akıldan çıkarmadan, merakınızı hemen gidermelisiniz” diyor.
#İlhan UsmanbaşMain nehri kıyısındaki Offenbach’ta düzenlenen Main Dünya Müzik Festivali’ne (MainWeltMüzik Festival) katılan beş ülkeden sanatçılar, halk şarkılarını birlikte söylediler, dünyaya barış mesajı verdiler. Offenbach Büyükşehir Belediye Başkanı Schwenke de müziğin düşünce ve ifade özgürlüğünün aracı olduğunu ve yasaklanmaması gerektiğini söyledi.
#Main NehriOkullarda, öğrencilere şiir, kafiye, söz sanatları gibi konuları öğretmek amacıyla birçok şiir okutulmaktadır. İlköğretimde en çok okutulan şiirlerden biri ''Orda Bir Köy Var Uzakta'' adlı şiirdir. Bu şiir belli bir ezgiyle söylendiği için, şarkı olarak da nitelendirilir. Orada Bir Köy Var Uzakta şiir kime aittir? Şiirin ana fikri ve konusu nedir tüm detayları ile derledik.
Çocukların okula başlarken uyum sürecini kolaylıkla aşabilmeleri için anne babalarının onlarla ve okulla kuracağı iletişim çok önemli. İşte bu iletişimi sağlamak amacıyla İstanbul Zeytinburnu’ndaki Şehit İbrahim Yılmaz Anaokulu ‘Keşke şimdi çocuk olsaydık’ adında bir proje başlattı. Proje kapsamında anne, baba, anneanne ve dedelerden oluşan 155 ebeveyn bir günlüğüne ‘çocuk’ oldu. Veliler çocuklarının minik sıralarında oturdu, boyama ve el işi yaptı, sayı saymayı öğrendikleri günlere geri döndü.
#Veliler Anaokulu SıralarındaSene 1980. İstanbul’da, AKM’deyiz. 12 yaşlarında konservatuvar öğrencisi iki arkadaş ellerinde notalar, gözlerinde dürbün balkondan aşağıdaki konseri izliyordu; solist hangi parmakları kullanıyor, tellere nasıl basıyor… Arkadaşlardan biri dört yıl sonra kendini bu sahnede ‘solist’ olarak bulacaktı. Bu genç, dünyaca ünlü keman virtüözümüz Cihat Aşkın’dan başkası değildi! Aşkın ile kendi müzik tarihinde bir yolculuğa çıktık, AKM’den Unkapanı’na pek çok durağa uğradık…
#Cihat AşkınAra tatiller dolayısıyla bu yıl 2 aylık eğitimin ardından öğrenciler 9 gün tatil yapma hakkına sahip olacak. Eylül ayında açılacak okullar kasım ayında 1 haftalık araya girecek. 2019-2020 eğitim öğretim döneminde öğrencilerin dönem arası haricinde nisan ayında yine 9 günlük tatili bulunacak. Peki, okullar ne zaman kapanacak? İşte, okulların ne zaman kapanacağı ve ara tatillerin ne zaman olacağı hakkında bazı bilgiler
#Okullar Ne Zaman KapanacakÖğrenci ve öğretmenler, bugün başlayan 2019-2020 eğitim döneminde pek çok yenilikle karşılaşacak. Öğrencilerin merakla bekledikleri ara tatiller bu yıl uygulanmaya başlanacak. Teneffüs süreleri 5 dakika uzatılacak. 12’nci sınıfta olan ve üniversiteye hazırlanan öğrenciler için o senenin rahatlatılması, öğrencilerin şikâyet ettiği birçok unsurun ortadan kaldırılmasıyla ilgili bir hazırlık olacak. İşte yeni dönemdeki düzenlemeler:
#GazetehaberleriDr. Latif Çelik’in, 300 yıllık Almanya geçmişi olan Türk kahvesinin kültürel izlerine yönelik çalışması, kitap olarak yayınlandı. Türk kahvesinin Almanya yansımaları, Würzburg’da ilk defa denenmesi ve sevilmesi, şarap üreticilerinin kıskanması ve Alman toplumundaki yerinin resimli bilgilerle anlatıldığı ‘300, Türk Kahvesinin Üçyüz Yıllık Almanya Yolculuğu’ adlı kitapta, konunun uzmanı saygın bilim insanları tarafından kaleme alınan makaleler de yer alıyor.
#Türk Kahvesi 300 Yıldır Almanya'daTekirdağ’da yaşayan ve matematik öğretmenliği yapan Süreyya Ülkü Güler, 2 yaşındaki İnci’nin annesi… Doğuma kadar bebeğinin Down sendromlu olduğundan haberi yokmuş. Öğrenince çok ağlamış ama İnci’nin kokusunu duyunca, gülüşünü görünce durumu kabullenmiş.
#Down Sendromu