Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı haberleri sayfasında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2271 Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Birçok ebeveynin, çocuklarını yetiştirme sürecinde endişe duyabildiğini ve bu süreçte çevrelerindeki birçok kişinin de deneyimlerini paylaştığını söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meltem Uğraş, her çocuğun farklı olduğunu hatırlatarak çocukların gelişme sürecindeki doğru bilinen yanlışlıkları anlattı.
#Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları UzmanıBebeklerin sırtüstü yatmasının ani ölüm riskini azalttığına dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökmen Alpaslan Taşkın, “Bebekler gece olsun, gündüz olsun, yatağına her zaman sırtüstü yatırılmalı. Saygın Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları derneklerinin ortak görüşüne göre sırtüstü yatmak ani bebek ölümü sendromu (ABÖS) riskini azaltan en güvenli pozisyondur” dedi.
#Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları UzmanıÇocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan Sarı, yenidoğan ve prematüre bebekler için ölümcül olabilen RSV (Respiratuar Sinsitral Virüs) virüsünün, çocuklarda çok yaygın şekilde görüldüğünü söyleyerek, "2 yaş altındaki çocukların büyük bir bölümünü etkiliyor. Vücutta ciddi belirtilerle seyredebilen bir enfeksiyon hastalığına yol açan RSV virüsünden bebek ve çocukları korumak için önlem almak gerekiyor" dedi.
#Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları UzmanıÇocukların aileye katılmasıyla evdeki ‘acil’ durumların tanımı da değişebiliyor. Çocuklu evde sıkça yaşanabilecek ateşli durumlar, ev kazaları ve alerjiler için hızlı müdahale gerekebildiğini paylaşan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu, “Ailenin küçük üyeleri, evde her an beklenmedik kazalarla ya da acil sağlık durumlarıyla karşılaşabilir. Bu gibi olası durumlar için evde belirli ilaçların el altında bulunması ebeveynler için hayatı kolaylaştırabilir” dedi, çocuklu her evde olması gereken ilaçları ve dikkat edilecek önemli hususları paylaştı.
#Çocuk İlaçları18 yaş altı tip 1 diyabet hastası çocukların, sensörlü glikoz izleme cihazları SGK tarafından geri ödeme kapsamına alındı. Bu, yıllardır ‘Parmak uçlarımız bize kalsın’ sloganıyla yüzlerce ailenin beklediği bir karardı. Şimdi uygulamanın nasıl olacağı, cihazların özel sağlık sigortalarının da kapsamında olup olmadığı soruluyor. Detayları sizler için araştırdım...
#DiyabetDoktor Fırat Sarı kimdir sorusu, adı geçtiği skandallar ve sağlık sektöründeki bağlantıları nedeniyle birçok kişi tarafından merak ediliyor. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı olarak görev yapan Sarı, Yenidoğan Çetesi davası ile gündeme geldi. Çeşitli hastanelerde çalışan ve bir sağlık şirketi bulunan Fırat Sarı, çete liderliğinden tutuklandı. Peki, Doktor Fırat Sarı kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, Dr. Fırat Sarı hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Fırat SarıÜst solunum yolu enfeksiyonlarının (ÜSYE) çocuklarda sık görülen ve genellikle virüs kaynaklı olan enfeksiyonlar olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dinçer Çelik, “En yaygın türleri arasında soğuk algınlığı, grip, sinüzit, farenjit ve larenjit bulunur. ÜSYE’lerin büyük çoğunluğu virüs kaynaklı olduğu için antibiyotik tedavisi genellikle gerekli değildir. Doktor bakteriyel kaynaklı olduğunu teşhis edip önermedikçe kullanılmamalıdır. Ateş düşürücü ve ağrı kesiciler tercih edebilir” dedi.
#Sağlık‘Yenidoğan Çetesi Operasyonu’ sonrası kapatılan hastaneden üçüz bebeklerinden birini teslim alan iki bebeği ise başka hastaneye sevk edilen Koyuncu ailesi, önce Asel’in ardından da Defne bebeğin taburcu edilmesiyle büyük mutluluk yaşadı. Anne Hatice Nur Koyuncu, “Medilife Hastanesi’nde doğum yapmıştım, süreç çok iyiydi, ta ki o haber gelene kadar, bebeklerimin yatacağı hastane hiç aklıma gelmemişti. Önce herhangi bir şey olmadığı söylendi sonra ‘Acil hastaneye gelmeniz gerekiyor’ dendi. Gittiğimizde polisler vardı, Kuzey’i o gece taburcu aldık. Hamileliğimde Asel’in yaşayamayabileceğini dediler, ilk onu taburcu aldık şuan Defne’yi alıyoruz, çok farklı bir duygu” dedi.
#Yenidoğan ÇetsiOkulların açılmasıyla birlikte çocuklar, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadele ederken, Covid-19 vakalarında da kayda değer bir artış gözlemleniyor. Acil servisler, son bir iki haftadır yoğun bir hasta akınıyla karşı karşıya. Ayrıca uzmanlar, özellikle Avrupa'da Covid-19'un yeni 'XEC' varyantının da hızla yayıldığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Ahmet Güzel ile koronavirüsün neden bir anda güçlendiğini, en sık görülen belirtileri ve XEC varyantının etkilerini konuştuk.
#SağlıkEbeveynlerin hem iç hem de dış sesi yeni eğitim ve öğretim dönemi ile aynı cümleyi tekrarlıyor: “Eyvah okullar açılacak çocuğum çok hastalanacak mı?” “Elbette ilk 2-3 sene aile ortamında steril ve çok korunaklı büyüyen çocuklarımızın, okulda yaşıtları ile bir araya gelince hastalanmaları çok doğal. Ama okulda geçen her sene bağışıklık sistemlerinin gelişeceğini ve daha az hastalanacaklarını unutmayalım” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dicle Çelik okul dönemi için önerilerde bulundu.
#Okulda Hastalıklardan KorunmaAnaokuluna yeni başlayan çocuklarda bazı bulaşıcı hastalıkların sık görüldüğünü ve hızla yayıldığını belirten Özel İzmir Gazi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Atilla Van, okula yeni başlayan çocuklarda bulaşıcı hastalıkları önlemek için alınacak bazı önlemler hakkında bilgiler verdi.
#1Topuk kanı çok sayıda hastalığın teşhisinde hayati önem taşıyor. Her yıl binlerce bebeğin hayatı bu tarama testleri sayesinde kurtuluyor. Ancak özellikle pandemiden sonra aşı karşıtlığı gibi yenidoğandan bebeğinden topuk kanı aldırmaya itiraz eden aileler oldu. Peki topuk kanı neden tüm hastanelerde rutin olarak uygulanıyor? Yaptırılmamasının sakıncaları neler? Diğer ülkelerde durum ne? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Baran Cengiz Arcagök ile konuştuk. İşte 8 Soruda Topuk kanı hakkında merak edilenler...
#Topuk KanıDÜNYA Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre dünya genelinde her yıl 250 bin dolayında kişi suda boğularak ölüyor ve neredeyse 82 bin kurban 14 yaş altında. Bu sayılar, her gün 650'den fazla ölüm anlamına geliyor ve bu nedenle WHO suda boğulma vakalarına "sessiz önlenebilir ölüm salgını" adını veriyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Berna Anıl bu konuyu anlattı.
#1Yeni bir araştırma, otizmin tanısını koymada devrim niteliğinde bir yöntemi gözler önüne serdi. Bilim insanları, 1600'ün üzerinde dışkı örneğini inceleyerek otizmli çocuklarda benzersiz biyolojik işaretler tespit etti. Bu çığır açan keşif, otizm tanısındaki belirsizlikleri ortadan kaldırıyor. Peki bu gelişmeyi nasıl yorumlamak gerekiyor? Artık tam teşhisin konması için 3-4 yıl beklemek gerekmeyecek mi? İşte araştırmanın detayları ve uzman görüşleri...
#SağlıkYapılan çalışmalar herhangi bir sağlık problemi olmayan çocukların günde ortalama 30-34 defa öksürebildikleri gösteriliyor. Ancak öksürük aynı zamanda altta yatan bir hastalığın belirtisi de olabiliyor. Onun için bu durumun en doğru şekilde değerlendirilmesi önem taşıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Orhan Köksal çocuklarda oluşabilecek öksürükte ebeveynlerin dikkat etmesi gerekenlerle ilgili bilgi verdi.
#Bebeklerde ÖksürükYaz aylarının gelmesiyle birlikte, sıcak hava ve yeterince dikkat edilmeyen besin hijyeni yaz ishali vakalarında önemli bir artışa neden oldu. Acil servisler son bir haftadır yoğun bir hasta akınıyla karşı karşıya. Özellikle çocuklarda sık görülen bu hastalık, son günlerde yetişkinleri de etkisi altına almaya başladı. Uzmanlar, hastalığın ani artışının nedenlerini ve alınabilecek önlemleri hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkÇOCUKLARIN duygusal gelişiminin, ilerleyen yaşlarda sağlıklı bireyler olması için büyük önem taşıdığını söyleyen uzmanlar, bu süreci destekleyecek kaliteli çocuk kitaplarının ebeveynler ve eğitimciler için vazgeçilmez bir kaynak olduğunu söylüyor. Çocuk ve genç psikiyatristi, aile danışmanı ve psikoterapist olan Uzm. Dr. Kutay Taş ile çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Uzm.Dr. Dorukhan Besin, ‘Doktordan Hikayeler’ adı altında bu alanda önemli bir boşluğu dolduracak iki yeni kitabı ebeveynlerin dikkatine sundu.
#1Çocuk enfeksiyonlarında bu kez 'beşinci hastalık' gündemde… Son zamanlarda gücünü artıran bu bulaşıcı hastalıkta, çocukların yüzleri ‘tokat yemiş gibi’ kıpkırmızı bir görünümde oluyor. Hastalık, risk grubundaki çocuklarda ise daha ağır seyrediyor. Peki beşinci hastalık neden bir anda artmaya başladı? Nasıl bulaşıyor? Yetişkinlerde de görülüyor mu? Dr. Anıl Doğan, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkGaller'in Blackwood kentinde yaşayan 25 yaşındaki Stacey A'Hearne, üç yaşındaki kızı Wynter'ı sürekli takip etmek zorunda. Çünkü Wynter, normalde yenmeyen ev eşyalarına karşı istek duymasına yol açan alışılmadık bir yeme bozukluğu olan pika hastalığından mustarip. Ufaklığı bir fotoğraf çerçevesini parçalayıp cam parçalarını yemeye çalışırken yakalayan genç anne, hatta yeni bir kanepe aldığını, kızının ondan da parçalar kopardığını söyledi.
#Yeme BozukluğuÖzel Alfa Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Adalıoğlu, göz kırpmanın doğal ve fizyolojik tepki olduğunu belirterek özellikle çocuklarda daha çok karşılaşılan aşı göz kırpmanın nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.Özel Alfa Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdem Adalıoğlu, göz kırpmanın doğal ve fizyolojik tepki olduğunu belirterek özellikle çocuklarda daha çok karşılaşılan aşı göz kırpmanın nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.
#1Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Seda Topçu, çocukların kursa başlama yaşının önemine dikkat çekerek, “Kurslara başlama yaşı ‘gelişimi destekleme’ adı altında neredeyse 3-4 aylık bebeklere kadar inmiş durumda. Bağışıklık sistemi henüz olgunlaşmamış küçük bir bebeğin kalabalık ortama konulması da tartışma konusu” dedi.
#Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Seda TopçuEğitimlerini tamamladıktan sonra iş hayatına atılan kimi çalıştıkları şirketlerde üst düzeylere yükselen kimi de kendi şirketlerini kuran kadınlar, bir yandan istihdam yaratıyor, bir yandan da önemli işlere imza atıyor. Her biri alanında önemli deneyimlere sahip olan iş dünyasının Amazonları, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın hakları ve eğitim konularında önemli mesajlar verdi.
#1Ağırlıklı battaniyeler, vücut üzerinde yarattığı rahatlatıcı baskı sayesinde uyku kalitesini artırdığı, uyku süresini uzattığı, uykusuzluk veya kaygı sorununu azalttığına inanan pek çok yetişkin tarafından kullanılıyor. Üretici firmaların birçoğu bebekler, hatta yeni doğanlar için giyilebilir battaniye ve kundaklar da dahil olmak üzere ağırlıklı uyku ürünleri pazarlıyor ama söz konusu çocuklar olunca çok daha dikkatli olmak gerekiyor. Yetişkinler için herhangi bir zararı olmayan bu ürünler, bebek ve çocuklar için olumsuz etkilere neden olabilir.
#Bebek Bebek SağlığıSon yıllarda oldukça popüler olan ve pek çok yetişkin tarafından kullanılan ağırlıklı battaniyeler artık giyilebilir battaniye ve kundak şeklinde çocuklar için de üretiliyor. Ancak bu ürünlerin güvenli olduklarına dair çok az kanıt var ve bu konu uzmanları alarma geçirdi. Çocuk doktorları bu ağırlıklardaki hafif baskının bile bebekler için tehlikeli olabileceği konusunda aileleri uyarıyor.
#Bebek