Çocuk Sağlığı haberleri sayfasında Çocuk Sağlığı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 12871 Çocuk Sağlığı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Mikrobiyolog Dr. Öğretim Üyesi İpek Ada Alver, 0-5 yaş arasındaki çocukların en sıklıkla bulundukları kalabalık ortamların başında kreşlerin geldiğini hatırlatarak, ebeveynlere ve kreş ile anaokulu yöneticilerine önemli uyarılarda bulundu.
#Çocuk SağlığıÇocuklarda görülen en yaygın oturuş bozuklukları W oturuşu ve kambur oturuştur. Peki çocuklar neden böyle oturur? Bu durum çocuğun gelişimi açısından zararlı mıdır? Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aybars Kıvrak önemli bilgiler verdi.
#ÇOCUKLARÇocukluk çağında bazı belirtilerin kesinlikle ihmal edilmemesi ve gerekli tetkiklerin mutlaka yapılması gerekiyor. Zira masum gibi görünen ve çoğunlukla ‘büyüme ağrısına’ bağlanan bu şikayetler çok ciddi nedenlerden kaynaklanabiliyor. Çocuk Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Funda Vesile Çorapcıoğlu, Çocukluk Çağı Kanser Günü kapsamında yaptığı açıklamada ‘büyüme ağrısı’ olarak görülen kemik ağrılarında ihmale gelmez 5 kritik sinyali anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#ÇocukTestisler, erkek çocuğun anne karnındaki gelişim sürecinde karın arka duvarında oluşurlar ve gebeliğin sonuna doğru hormonal ve mekanik birtakım faktörlerin etkisiyle aşağıya doğru hareket ederek kasık kanalından geçip torbaya (skrotum) inerler.
#Çocuk SağlığıYaz dönemi ve okulların kapanmasıyla birlikte oyun travması veya spor yaralanması nedeniyle başvurular gittikçe artmaktadır. Tıbbın her dalında olduğu gibi koruyucu hekimlik çok önemli bir yaklaşımdır ve bunun sayesinde yaralanmaların oluşması ve çocuklarımızın çeşitli tedavilere maruz kalmasının önüne geçilmiş olur.
#Çocuklarda Spor YaralanmalarıYaz aylarında otomobilde unutulan çocuklar ve kurtarılma anları ile ilgili yürekleri ağızlara getiren haberleri daha sık duymaya başlıyoruz. Ne yazık ki bu çocukların bir kısmı kapalı otomobillerin içinde hayatlarını kaybediyor. Ebeveynlerin anlık unutkanlığı, minicik hayatların son bulmasına, ömür boyu sürecek vicdan azaplarına, yuvaların yıkılmasına neden oluyor. Peki, çocukları bu şekilde arabada unutmak bir hafıza sorunu mu yoksa bir ihmal sorunu mu?
#ÇocukÜlkemizde her 100 bebekten en az birinde görülen, prematüre bebeklerde yüzde 45’e kadar çıkabilen inmemiş testisin özellikle ilk bir yıl içerisinde tedavisi son derece önemli. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet Celal Şen, inmemiş testisler hakkında bilinmesi gereken 5 önemli noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#ÇocukÇocuğunuzun gelişimini yakından takip ediyor, adeta gözünün içine bakıyorsunuz. Peki hiç ayak izlerine baktınız mı! Ya da bir çift ayakkabının teki tam olup, diğeri biraz sıktığında bunun altında ortopedik bir sorun yatabildiğini düşündünüz mü? Çocuklarda bir bacağın diğerine göre kısalığının (uzuv kısalığı) yaygın görülen bir sorun olduğunu, ancak özellikle 2 cm’in altındaki kısalıkların dikkatli bakılmadıkça fark edilemeyebildiğini söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Eralp, konu hakkında açıklamalar yaptı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#ÇocukUçan balonlara çocuklar bayılıyor ama masum görünen bu balonlar ne kadar güvenli? Çocuklar bu balonları kollarına bağlıyor, hatta yatakların başına bağlayıp sabaha kadar aynı odada uyuyor. Geçtiğimiz haftalarda bir çocuk helyum gazı zehirlenmesinden dolayı hayatını kaybetti. Peki nasıl oluyor da balon çocukları öldürüyor?
#Çocuk SağlığıCovid-19 pandemisinin çocuklar üzerindeki etkisinin sanılandan daha yıkıcı olduğunu ve özellikle kız çocuklarında erken ergenlik vakalarını artırdığını söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Özlem Özyılmaz, “8 ila 9 yaşındaki kız çocukları, aileleri ile birlikte ‘erken adet görme’ şikayeti ile kadın hastalıkları uzmanlarının kapısını çalıyor. Ergenlik yaşı düştükçe, beyin tümörleri, hidrosefali, nörofibromatozis, böbrek üstü bezi hastalıkları, yumurtalık kitleleri riski de artıyor. Bu nedenle erken ergenlik konusunda erken önlem almak çok önemlidir” dedi ve ebeveynlere uyarılarda bulundu.
#Erken ErgenlikÇocuklara gelişim döneminde hep bir şeyler öğretilir. Fakat bazı çocuklar nörobiyolojik nedenlerle bu yetileri edinmekte güçlük çekebilirler. Bu rahatsızlıklardan biri de Asperger sendromu. Asperger Sendromu çocukluk döneminde başlayan gelişimsel bir bozukluktur. Peki Asperger sendromu nedir? Asperger sendromu belirtileri ve tedavisi...
#Asperger Sendromu NedirRota virüsü, çocuklarda sıklıkla karşılaşılan ve ciddi ishale neden oln bir mikroorganizmadır. Özellikle de 2 yaşın altındaki çocuklarda görülen akut ishallerin nedenlerinden biridir. Peki Rota virüsü nasıl bulaşır? Rota virüsü belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir? İşte konuyla ilgili merak edinlenler...
#Rota Virüsü Nasıl BulaşırAnne babaları telaşlandıran ve genellikle nasıl davranacaklarını bilemedikleri yüksek ateş, doktora en sık başvurulan sorunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Yüksek ateş şikayetinin belirli aralıklarla sık tekrarlaması, çocuğun ve ailesinin yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşürebilirken, çocukların okul başarısını da olumsuz etkiliyor. PFAPA sendromu olarak adlandırılan bir romatizmal hastalık ise bu tekrarlayan dirençli ateşlere neden olabiliyor.
#Çocuk SağlığıEge Üniversitesi birimlerinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi kapsamında istihdam edilmek üzere Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların Ek 2. maddesi uyarınca aşağıda detayları yer alan unvan ve niteliklerde Sözleşmeli Personel alımı yapılacak. Peki, Ege Üniversitesi personel alımı başvuru şartları neler olacak? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#EgeMikrobiyolog Dr. Öğretim Üyesi İpek Ada Alver, 0-5 yaş arasındaki çocukların en sıklıkla bulundukları kalabalık ortamların başında kreşlerin geldiğini hatırlatarak, ebeveynlere ve kreş ile anaokulu yöneticilerine önemli uyarılarda bulundu.
#Çocuk SağlığıDoktor Fırat Sarı kimdir sorusu, adı geçtiği skandallar ve sağlık sektöründeki bağlantıları nedeniyle birçok kişi tarafından merak ediliyor. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı olarak görev yapan Sarı, Yenidoğan Çetesi davası ile gündeme geldi. Çeşitli hastanelerde çalışan ve bir sağlık şirketi bulunan Fırat Sarı, çete liderliğinden tutuklandı. Peki, Doktor Fırat Sarı kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, Dr. Fırat Sarı hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Fırat SarıÜst solunum yolu enfeksiyonlarının (ÜSYE) çocuklarda sık görülen ve genellikle virüs kaynaklı olan enfeksiyonlar olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dinçer Çelik, “En yaygın türleri arasında soğuk algınlığı, grip, sinüzit, farenjit ve larenjit bulunur. ÜSYE’lerin büyük çoğunluğu virüs kaynaklı olduğu için antibiyotik tedavisi genellikle gerekli değildir. Doktor bakteriyel kaynaklı olduğunu teşhis edip önermedikçe kullanılmamalıdır. Ateş düşürücü ve ağrı kesiciler tercih edebilir” dedi.
#SağlıkBilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker Tüketimi‘Yenidoğan Çetesi Operasyonu’ sonrası kapatılan hastaneden üçüz bebeklerinden birini teslim alan iki bebeği ise başka hastaneye sevk edilen Koyuncu ailesi, önce Asel’in ardından da Defne bebeğin taburcu edilmesiyle büyük mutluluk yaşadı. Anne Hatice Nur Koyuncu, “Medilife Hastanesi’nde doğum yapmıştım, süreç çok iyiydi, ta ki o haber gelene kadar, bebeklerimin yatacağı hastane hiç aklıma gelmemişti. Önce herhangi bir şey olmadığı söylendi sonra ‘Acil hastaneye gelmeniz gerekiyor’ dendi. Gittiğimizde polisler vardı, Kuzey’i o gece taburcu aldık. Hamileliğimde Asel’in yaşayamayabileceğini dediler, ilk onu taburcu aldık şuan Defne’yi alıyoruz, çok farklı bir duygu” dedi.
#Yenidoğan ÇetsiGöztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'nde görevli kadın doktor, bir hastanın annesi tarafından makas ve su ısıtıcısıyla darbedilip yaralandı. Sağlık Bakanlığı, doktora saldıran şüphelinin tutuklandığını duyurdu.
#DarpOkulların açılmasıyla birlikte çocuklar, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadele ederken, Covid-19 vakalarında da kayda değer bir artış gözlemleniyor. Acil servisler, son bir iki haftadır yoğun bir hasta akınıyla karşı karşıya. Ayrıca uzmanlar, özellikle Avrupa'da Covid-19'un yeni 'XEC' varyantının da hızla yayıldığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Ahmet Güzel ile koronavirüsün neden bir anda güçlendiğini, en sık görülen belirtileri ve XEC varyantının etkilerini konuştuk.
#SağlıkİÜC Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları binası; Cerrahpaşa Güzel Sanatlar Kulübü ve Cerrahpaşa Gönüllü hekimler Kulübü iş birliği ile hayata geçirilen “Canlı Duvarlar” projesi ile hastane duvarları adeta sanat galerisine çevrildi.
#Cerrahpaşa Tıp FakültesiEbeveynlerin hem iç hem de dış sesi yeni eğitim ve öğretim dönemi ile aynı cümleyi tekrarlıyor: “Eyvah okullar açılacak çocuğum çok hastalanacak mı?” “Elbette ilk 2-3 sene aile ortamında steril ve çok korunaklı büyüyen çocuklarımızın, okulda yaşıtları ile bir araya gelince hastalanmaları çok doğal. Ama okulda geçen her sene bağışıklık sistemlerinin gelişeceğini ve daha az hastalanacaklarını unutmayalım” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dicle Çelik okul dönemi için önerilerde bulundu.
#Okulda Hastalıklardan KorunmaÇiğli Ataşehir’de eğitim öğretim hayatına devam eden Özel Bilgiç Çocuk Anaokulu, yeni eğitim öğretim dönemi hazırlıklarını tamamladı. Erken kayıtların dolmak üzere olduğunu belirten kurucu Beril Çelikel, velilerin gösterdikleri ilgi ve teveccühten memnuniyet duyduğunu belirtti.
#1Anaokuluna yeni başlayan çocuklarda bazı bulaşıcı hastalıkların sık görüldüğünü ve hızla yayıldığını belirten Özel İzmir Gazi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Atilla Van, okula yeni başlayan çocuklarda bulaşıcı hastalıkları önlemek için alınacak bazı önlemler hakkında bilgiler verdi.
#1Topuk kanı çok sayıda hastalığın teşhisinde hayati önem taşıyor. Her yıl binlerce bebeğin hayatı bu tarama testleri sayesinde kurtuluyor. Ancak özellikle pandemiden sonra aşı karşıtlığı gibi yenidoğandan bebeğinden topuk kanı aldırmaya itiraz eden aileler oldu. Peki topuk kanı neden tüm hastanelerde rutin olarak uygulanıyor? Yaptırılmamasının sakıncaları neler? Diğer ülkelerde durum ne? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Baran Cengiz Arcagök ile konuştuk. İşte 8 Soruda Topuk kanı hakkında merak edilenler...
#Topuk KanıKars’ta bir çiftin yeni doğan bebeklerinden topuk kanı alınmasını reddetmesiyle başlayan olay yargıya taşındı. Uzmanlar ise ebeveynleri uyardı: “Topuk kanı çok sayıda hastalığın teşhisine yarıyor, her yıl binlerce bebek bu sayede tanı alıyor. Spekülatif yorumlara itibar etmeyin.”
#Topuk KanıDÜNYA Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre dünya genelinde her yıl 250 bin dolayında kişi suda boğularak ölüyor ve neredeyse 82 bin kurban 14 yaş altında. Bu sayılar, her gün 650'den fazla ölüm anlamına geliyor ve bu nedenle WHO suda boğulma vakalarına "sessiz önlenebilir ölüm salgını" adını veriyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Ayşe Berna Anıl bu konuyu anlattı.
#1Çocuklarda görülen en yaygın oturuş bozuklukları W oturuşu ve kambur oturuştur. Peki çocuklar neden böyle oturur? Bu durum çocuğun gelişimi açısından zararlı mıdır? Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Aybars Kıvrak önemli bilgiler verdi.
#ÇOCUKLARYeni bir araştırma, otizmin tanısını koymada devrim niteliğinde bir yöntemi gözler önüne serdi. Bilim insanları, 1600'ün üzerinde dışkı örneğini inceleyerek otizmli çocuklarda benzersiz biyolojik işaretler tespit etti. Bu çığır açan keşif, otizm tanısındaki belirsizlikleri ortadan kaldırıyor. Peki bu gelişmeyi nasıl yorumlamak gerekiyor? Artık tam teşhisin konması için 3-4 yıl beklemek gerekmeyecek mi? İşte araştırmanın detayları ve uzman görüşleri...
#Sağlık