Paylaş
İnmemiş testis, testislerden birisinin veya her ikisinin skrotum adını verdiğimiz bu torbaya inmemesi durumudur.
Yenidoğan bir bebekte testisler torbada hissedilemiyorsa bunun tek sebebi testislerin inmemiş olması mıdır?
Yenidoğan bir bebekte testisler torbada değilse bu durumun üç sebebi olabilir;
1. İnmemiş Testis: Testisler karın içerisinde aşağı doğru inişini tamamlayamamış, karın içerisinde veya kasık kanalında bir noktada kalmış olabilir.
2. Testis Yokluğu: Testisler hiç gelişmemiş veya gelişim sürecinde yok olmuş olabilir.
3. Ektopik Testis: Testisler skrotum veya karın içerisi ve kasık bölgesi gibi normal iniş yolu üzerindeki bir noktada değil, olağan dışı bir bölgede yerleşmiş olabilir.
Çocuğun testisi bazen torbada bazen ise yukarı kasık bölgesinde duruyor. Bu durum inmemiş testis ile aynı mıdır?
Bazı çocuklarda bazen skrotuma inen bazen de yukarı kaçan testisler görülebilir ve retraktil (utangaç) testis olarak adlandırılır. Bu durum inmemiş testisten farklı olup kremasterik kasın aşırı aktivitesinden kaynaklanmaktadır. Utangaç testis ile gerçek inmemiş testisin ayırımının uzman bir hekim tarafından yapılması gereklidir. Retraktil testislerin bir kısmı zamanla inmemiş testise dönüşmektedir, bu nedenle yakın takibi önemlidir.
İnmemiş testis neden olur ve ne sıklıkta izlenir?
Bu duruma sebep olan nedenler tam olarak bilinmemektedir. Genetik etkenlerin ve endokrin bozucular gibi birtakım çevresel faktörlerin bu duruma sebep olduğu tahmin edilmektedir.
İnmemiş testis, doğuştan gelen genital anomaliler arasında en sık izlenenlerden birisi olup yenidoğan bebeklerde %1-4 oranında izlenmektedir. Doğumdan sonra ilk 3 ayda inmemiş testislerin %75’i kendiliğinden torbaya inmektedir. Altıncı aydan sonra ise kendiliğinden inme ihtimali oldukça düşüktür (%6).
Erişkin dönem için ne gibi riskler taşır?
İnmemiş testis, erişkin dönem için 2 ana risk taşımaktadır. Bunlar kısırlık (infertilite) ve testis kanseri gelişimi riskidir. Sperm üretimini sağlayan germ hücrelerinin yapısındaki bozulma 18 – 24. aydan sonra başlamaktadır. İlk 6 ay inmemiş testislerin büyük çoğunluğunun kendiliğinden inmesi sebebiyle bu süreçte beklenmesi ve ideal olarak doğum sonrası 6 – 18 aylık zaman diliminde ameliyatın gerçekleştirilmesi önerilmektedir.
Testis ne kadar indirilirse kısırlık gelişme riski o kadar azalmaktadır. Kanser gelişme riski ise tartışmalıdır. Ancak yerine indirilmiş bir testiste gelişen tümörün elle muayenede saptanması daha kolay olmaktadır.
Testisler kendiliğinden inse de ya da ameliyatla zamanında normal yerine indirilse de bir çocuğun bu rahatsızlıkla doğduğunda testis kanserine yakalanma riskinin ve çocuk sahibi olma konusunda sorun yaşama riskinin normal popülasyona göre daha yüksek olduğu unutulmamalıdır. Bu çocuklara genç ergenlik döneminde testis kanseri için aylık kendi kendine testis muayenelerini nasıl yapacakları, testislerde ele gelen şişlik ve sertlikleri nasıl anlayabilecekleri konusunda eğitim verilmeli ve yıllık ürolojik kontrollerini yaptırmaları tavsiye edilmelidir.
Paylaş