Adana’da eşinin yeğenleri olan üç kız kardeşe cinsel istismarda bulunduğu suçlamasıyla 26 yıl ceza alan H.İ. (48), Yargıtay’ın kararı bozmasının ardından yeniden yapılan yargılamada beraat etti. Ailenin avukatı karara itiraz ederken, kardeşlerden Tuğçe Y. (23), yaklaşık 2 yıldır Yargıtay’dan gelecek yeni kararı beklediklerini belirterek, “Her an karşıma çıkacakmış gibi hissediyorum. 'Çocuğun beyanı esastır denildi' ama bizim beyanımız esas alınmadı. Kendim, kardeşlerim ve dışarıdaki tüm çocuklar için tedirginim. Bu yüzden gereken cezanın verilmesini istiyoruz” dedi.
#AdanaAdana’da eşinin yeğenleri olan üç kız kardeşe cinsel istismarda bulunduğu suçlamasıyla 26 yıl ceza alan H.İ. (48), Yargıtay’ın kararı bozmasının ardından yeniden yapılan yargılamada beraat etti. Ailenin avukatı karara itiraz ederken, kardeşlerden Tuğçe Y. (23), yaklaşık 2 yıldır Yargıtay’dan gelecek yeni kararı beklediklerini belirterek, “Her an karşıma çıkacakmış gibi hissediyorum. 'Çocuğun beyanı esastır denildi' ama bizim beyanımız esas alınmadı. Kendim, kardeşlerim ve dışarıdaki tüm çocuklar için tedirginim. Bu yüzden gereken cezanın verilmesini istiyoruz” dedi.
#Adana11 Eylül’de milyonlarca öğrenci için ders zili çaldı. Ancak birçok aile çocuğunun okulda "İyi" olup olmadığına dair endişe taşıyor ve çocuğuna aynı soruyu yöneltiyor "Eee bugün okulda ne yaptın?" Ancak bazı aileler tatmin edici cevaplar alamıyor. Psikolog Irmak Kerimoğlu "Çocukla konuşurken eleştirel, başka çocuklarla kıyaslayıcı veya sorgular şekilde konuşmayın. Sohbet şeklinde veya oyunlar ile ne yaşadığını anlayabilirsiniz" dedi.
#Çocuğunuzu Sorgulamayın Sohbet EdinKahramanmaraş depremi ülke yaşamında büyük bir travma yarattı ve ortaya çıkan sorunlar nedeniyle travmatik süreç devam ediyor. Depremden etkilenen yurttaşlarımızın acılarını anlıyor, yardımlaşma ve dayanışma için çok güçlü bir istek duyuyoruz. Özellikle depremzede çocuklar, kuşkusuz bütün halkımızın duyarlılığının odağında yer alıyor.
#Konuk YazarHenüz 12 yaşında bir kız çocuğu, sınavdan düşük not aldığı için kendisiyle alay ettiğini öne sürdüğü sınıf arkadaşı Fatmanisa Yürekli’yi okul tuvaletinde önce hortumla dövdü, sonra bıçaklayarak öldürdü. Kadına, çocuğa, hayvana şiddeti ne yazık ki çok gördük ama çocuğun çocuğa bu yaptığı... Okul bahçesinde oyun oynaması gereken yaşta bir çocuk nasıl olur da böylesine korkunç bir cinayet işler? Ne gördü ne yaşadı, kimden ne öğrendi de iş cinayete vardı? İnanın aklım almıyor. Uzmanlar, toplumda yıllar içinde artan şiddet dili, şiddet içerikli bilgisayar oyunları ve dizi ile filmlere dikkat çekiyor.
#ŞiddetOtizm hastalığı yani tam adı ile de otizm Spektrum bozukluğu genellikle ilk 3 yaştan başlayan ve hayat boyu da devam eden, kişinin etrafı ile sözel ve sözel olmayan şekilde uygun bir ilişki kuramaması şeklinde de ifade edebileceğimiz gelişimsel bir bozukluktur. Çocuklarda otizm belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır sizler için derledik.
#ÇocukÇocuğun sosyalleşme hayatı ilk olarak ailede başlar. Okul öncesi eğitim kurumuna başlamasıyla birlikte sosyalleşme süreci hızlanır. Bebeklerin birbirlerinin farkına varmalarıyla başlayan akran ilişkileri, çocuğun okula başlamasıyla ve diğer kişilerle etkileşime girmesiyle birlikte pekişir. Akran ilişkileri, sosyal ortamda nasıl davranılması gerektiği ile ilgili çocuğa zengin yaşantılar sunar, çocuğun sosyal ilişkilerine yön verir ve ileriki hayatında deneyimleyeceği sosyal duygusal ilişkileri şekillendirir Bu açıdan, yaşamın ilk yıllarından itibaren kurulan akran ilişkileri oldukça önemlidir.
#Konuk Yazarİnsana özgü bir kavram olan, deneyim ve gözlemle öğrenilen sosyalleşmede ilk basamağı aile oluşturuyor. Ailede sağlıklı bir ortam olduğu zaman çocuk da bundan etkileniyor ve sağlıklı bir biçimde sosyalleşiyor. Çocuk ailede problem çözme ve iletişim stillerini yaşayarak öğreniyor. Kriz durumlarında aile bağlarının önemi ise daha çok anlaşılıyor. Son bir aydır gündemde olan Rusya- Ukrayna savaşında aile bağlarının önemi bir kez daha anlaşıldı. Aile bağları olanlar birbirlerine çok daha fazla destek oluyor. Aile bağı olmayanlar ise daha zor durumlarda kalabiliyorlar.
#SosyalleşmeKronik hastalıklar uzun süreler boyu gözetim, bakım ve denetim gerektiren patolojik değişikliklerdir. Biz çocuğun en az bir yıl boyunca aktivitelerini olumsuz yönde etkileyen, zamanının büyük bir çoğunluğunu evde veya hastanede geçirmesine sebep olan çocukluk dönemi hastalıklarını kronik sağlık sorunu olarak tanımlıyoruz. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kronik hastalıklara sahip olan kişi sayısı giderek artıyor. Kronik hastalıkların görülme oranının 13 yaşın altındaki çocuklarda yaklaşık yüzde 10-15 arasında olduğu tahmin ediliyor. Bu sayıya duygusal, davranışsal, bilişsel ve öğrenme problemlerine sahip olan çocuklar da eklendiğinde, hastalıkların görülme oranının yüzde 30’lara yükselebileceği düşünülüyor.
#Konuk YazarMerhabalar sevgili okurlar. Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılık. Bu farklılığın beynin yapısını ya da işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı düşünülüyor.
#OtizmPsikologluk mesleği en çok tercih edilen mesleklerden bir tanesidir. Çocuk psikoloğu da psikologluğun bir çeşidi olarak bilinmektedir. Tercih döneminde adaylar kendine uygun en iyi mesleği seçmekte ve buna yönelik çalışmalar yapmaktadırlar. Çocuk psikoloğu mesleği de o mesleklerden bir tanesidir. Son günlerde çocuk psikoloğu ile ilgili araştırmalar artmıştır. Peki, çocuk psikoloğu nedir? Çocuk psikoloğu ne iş yapmaktadır? Çocuk psikoloğu nasıl olunur? Çocuk psikoloğu maaşları nelerdir? Çocuk psikoloğu iş imkanları nelerdir? İşte çocuk psikoloğu ile ilgili tüm detaylar.
#Çocuk PsikoloğuHer 54 çocuğun ortalama 1’inde otizm görüldüğünü belirten Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Emin Çağlar, “Otizmi olan çocukların hepsi aynı şiddette otizme sahip değildir. Bazı çocuklar şiddetli sosyal ilişki kuramama, konuşmanın hiç olmaması ve tekrarlayıcı hareketlerin yoğun olduğu şiddetli otizm tablosu içerisindeyken, bazı çocuklarda ise belirtiler oldukça hafif olabilir. Otizmin farkında olmak, yok saymamak ilk basamaktır. Otizmi yok saymayın, farkında olun” dedi.
#Uzm. Dr. Emin ÇağlarKoronavirüsün hem okula devamı olumsuz etkilediğini hem de kaygı nedeniyle çocuk ve gençlerde dikkatini bozarak ders başarısının düşmesine neden olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Emin Çağlar, “Belli süreler evde izole kalmak aslında çocuklar için çok büyük bir stres kaynağı ve olağanüstü bir durumdur. Bu da okul başarısının düşmesine neden oldu” dedi.
#Uzm. Dr. Emin ÇağlarPandemi koşullarında uzaktan eğitim gören ilk ve orta dereceli okullarda eğitim gören çocuklar, üç haftalık ara tatile başladı. Karne psikolojisinin önemine işaret eden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, karnede sadece notların değerlendirilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor.
#ÇocukÇocukların pandemi döneminde hem sosyal izolasyon hem de uzaktan eğitimle zorlu bir sürece girdiğini aktaran uzmanlar, ailelere çocuklarından başarı beklentisini düşük tutmalarını öneriyor. Ara tatil döneminde ebeveynlere çocuklarıyla daha fazla zaman geçirmelerini tavsiye eden uzmanlar, özellikle fiziksel mesafe kurallarına uygun şekilde dışarıda keyifli aktiviteler planlamaları önerisinde bulunuyor.
#Ara Tatilİnsanda travmatik etkiler bırakan depremin çocuk psikolojine etkilerine değinen Uzman Psikolog İlkay Soykal, deprem travması olan çocukların fiziksel ve ruhsal yıpranmalar yaşayacağını belirtti. Soykal, bu süreçte çocuğa yaklaşımda hassas olunması gerektiğini söyledi.
#DepremÇocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümü, toplum, birey ve aile sağlığını koruyacak, çocukların yaş ve becerilerine göre farklı eğitim yöntemleri kullanarak çocukların gelişimini destekleyecek profesyonel eğitimciler yetiştirir. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümü nedir? Mezunları ne iş yapar? Gibi soruların cevabını sizler için derledik.
#Çocuk Gelişimi Ve Eğitimi Bölümü Nedir?Deprem gibi doğal afetlerde yaşanan kitlesel travma yaşantıları, gelişim dönemleri devam eden çocuk ve ergenlerde ciddi olumsuz etkilenmelere yol açabiliyor. Her çocuğun tepkisi, yaşanılan bu afet süresinde ve sonrasında farklılıklar gösterebilir. Bu tepkiler, çocukların yaşlarına, gelişimsel düzeylerine ve bu olaydan önceki yaşam deneyimlerine göre değişebiliyor
#DepremHepimizin içinde kuşkusuz ufak, tatlı, sevecen, eğlenceli bir çocuk var. Hayatın karmaşası içinde başımıza ne gelirse gelsin, bütün olumsuzluklar, istenmeyen olaylar ve kontrolümüzde olmayan koşullar içinde dahi hayata tutunmamıza, yaşama sevincimizi canlı tutmaya ve yine de umutla, sevgi ve motivasyonla yola devam etmemize yardımcı olan o şahane çocuksu taraflarımız hem bizi biz yapan hem de birbirimize yakınlaşmamıza neden olan tarafımız. Bu tarafımızı kaybetmemek için inatla duygularımıza sahip çıkabiliyor olmamız çok anlamlı ve gerekli.
#İçindeki ÇocukAnimizm, doğada bulunan insandan başka şeylerin de ruhunun olduğunu kabul eden ilkel dini bir inanç biçimidir. Animizm nedir? Animizm ne demektir? Temsilcileri kimlerdir? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
#Animizm Nedir?Koronavirüs sürecinin çocuklara etkisine vurgu yapan Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Numan Konuk, başlaması planlanan yüz yüze eğitim dönemi öncesi ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.
#EğitimProf. Dr. Yasemen Işık, “Bu dönemde çocuğun korkularını anlamaya çalışın. Her zamanki sınır ve kuralları uygulamaya devam edin” çağrısında bulundu. Işık, çocukların süreci sağlıklı atlatması için ailelerin dikkat etmesi gereken noktaları 5 soru-cevapla anlattı.
#Ayça Gözde ÇETİN“Eşikteki çocuk” kavramı ile gündeme gelen “çocuk gibi görünmek istemeyen” çocuklar, bir süre sonra kendi çocuk kimliklerini unutuyor. Çünkü çocuk güzelliği, çocuk giyinmesi, çocuksu olan her şey artık “çocuksu” değil, tamamen yetişkin güzellik algısı ve yetişkin bakış açısına dönüşüyor. Uzmanlar ise uyarıyor. Bu çocukları, ciddi davranım sorunları, dürtü kontrol sorunları, beden algısının derinden etkilendiği ruhsal sorunların beklediğine dikkat çekiyor.
#Çocuk