Dünyanın en zor ve favori okullarını bitiriyor. Aldığı eğitimlerin onda birini başkası alsa havasından geçilmez. Ona yetmiyor, daha da okuyor. Röportajımızı yaptığımız günlerde doçentlik tezini yazıyordu. Eğitim bilimci, akademisyen ve yazar olan Dr. Özgür Bolat, ilişkilere, eğitime, hayata farklı açılardan bakıyor ve adeta hap formüller sunuyor. Televizyon programlarının en çok aranan ismi. Kendisini yakaladım ve artık bırakmam.
#Sponsorlu İçerikBaşka kültürlerde yetişen, farklı karakterlerdeki iki kişinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan aile kurumunda çiftlerin uyumu, evliliğin kalitesini de belirliyor. Evlilikte uyumun en önde gelen şartlarından biri ise empati. Bizim kültürümüzde “diğerkâmlık” olarak geçen empatide karşı tarafın duygularını anlarken kendi duygularını da korumak gerekmektedir. Böyle bir ilişki kurulabiliyorsa bunun adı empatik ilişkidir. Bu ilişki modeli insanı hata yapmaktan korur, ilişkilerde doğru kararlar vermeyi sağlar. Empatik ilişki bir anlamda evlilik kurumunun sigortası olarak değerlendirilebilir.
#EmpatiBu salı, Dünya Kadınlar Günü. 24-73 yaş arasındaki 12 kadına “Kadına şiddet sizce nasıl önlenir”, “Erkeklere ne söylemek istersiniz” diye sorduk. Aralarında akademisyen, öğrenci, aktivist, göçmen, ev işçisi ve girişimciler olan kadınlar dayanışmanın önemine değindi. Oyuncu Demet Evgar: “Bu ayrımcılıkların üstesinden gelmek için dayanışma içinde olmalı, kadından kadına bir ağ kurmalıyız” dedi.
#Dünya Kadınlar GünüBenlik duygusunun insanın içsel çekirdeği olduğunu ve buna referans merkezi denildiğini belirten Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bir referans merkeziyle doğuyoruz 'ben ve diğerleri' diye. Daha sonra aile içinde gittikçe şekilleniyor. Kişi doğru şekillendirirse yıllar içinde doğru bir kimlik ve kişilik çıkıyor. Yanlış şekillendirirse yanlış kimlik ve kişilik çıkıyor. Bu nedenle benliğimize yapılan yatırım bir insanın hayatta kendine yapacağı en büyük yatırımdır” diye konuştu.
#ÇocukAli Rıza Lüle, özel öğretim kurumunda başlayan çalışma hayatı, kısa dönem devlette sonrasında özel sektöre geçti. Türkiye’nin en büyük okul zincirlerinden biri olan Doğa Koleji’nin Genel Müdürlüğü’nü 2 yıldır yürütüyor. 82 bin öğrenci, 13.500 çalışanı 124 kampüsü olan bir kurumun liderliğini yapan Lüle, nitelikli öğretmen bulmanın zor olduğunu bu nedenle kendi öğretmenlerini yetiştirdiklerini söylüyor.
#Doğa Koleji93 yaşında, ömrünün yarısından fazlasını eğitime vermiş. İTÜ’de aldığı mühendislik formasyonunu eğitim sektöründe başarılı bir şekilde kullanan, sektöre özel girişimin yenilik ve dinamizmini getiren Fahamettin Akıngüç, özel okul sektöründeki engin tecrübesine rağmen öğrenmekten hâlâ büyük zevk alan bir duayen aslında.
#Fahamettin Akıngüçİlk, orta ve lisede 1296 saat İngilizce dersi almamıza rağmen neden hâlâ bu dili iyi konuşan ülkeler arasında sonlardayız? İngilizce eğitimi araştırmalarıyla tanınan Prof. Dr. Özcan Demirel’in öncelikli önerisi, ‘okullarda gramer yerine konuşmayı öğretmek’. Bir de sınavlarda çıkan ‘Kedi nerede, masanın altında mı üstünde mi’ gibi soruları aşmak...
“Bana gelip ‘Kulüpte Türk, Alman ve diğer göçmenlerden yüzlerce çocuk top oynuyor. Eğer siz başa geçmezseniz, kulüp kapanır ve çocuklar sokakta kalır’ dediler. Hiç düşünmeden kabul ettim. Kulüp borç batağındaydı. Kimin ne yaptığı belli değildi. Çalışmalara başladık ve bugünlere geldik.” Bu sözler BAK 07’nin başkanı Mehmet Ali Han’a ait... Kendisine Gençlirbirliği Başkanı İlhan Cavcav’ı örnek aldığını söyleyen Han, kapanmak üzere olan kulübün nasıl başarıya ulaştığını Ali Varlı’ya anlattı...