Çocukluk çağı kanserleri ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Tunç Fışgın, en sık rastlanan türlerin kan kanseri (lösemi) olduğunu söyleyerek, erken tanı ve doğru tedavi ile Türkiye’de 1 yılda lösemilerde yüzde 80’in üzerinde tam tedavi sağlanabildiğini kaydetti.
#Prof. Dr. Tunç FışgınTürkiye’de yılda 3.500 çocuğa yani yaklaşık her 3 saatte, 1 çocuğa kanser teşhisi konulmakta ve bu rakam nükslerle birlikte 5.000’e ulaşmaktadır. Kanser konusunda bilinç ve doktora ulaşım kolaylaştıkça tedavi başarısı da yıllar içinde yükselmektedir.
#Çocukluk Çağı KanserleriTürkiye’de yılda üç bin beş yüz çocuğa kanser teşhisi konuyor, rakam nükslerle birlikte beş bine ulaşıyor. 15 Şubat Çocukluk Kanseri Farkındalık Günü öncesi, bu alanda çalışan KAÇUV ile erken teşhisin önemini ve ikincisi açılacak Aile Evi projesini konuştuk. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İnci Yıldız cevapladı.
#15 Şubat Çocukluk Kanseri Farkındalık GünüBaba Türk, anne Amerikalı bir ailenin üç çocuğundan biri olarak ABD’De doğdu Nejat. Hayali, Kaptan Cousteau gibi bir deniz bilimcisi olmaktı ama 13 yaşında yakalandığı kas ve kemik kanserinden hayatını kaybetti. Ailesi Nejat’ın adına bir vakıf kurdu. Nejat Foundation bugün çocuk kanseri konusunda çalışmalarıyla tanınıyor ve ilk yurtdışı programına da Türkiye’den başladı.
ABD’de çalışan Türk doktor Mehmet Fevzi Özkaynak’ın başını çektiği bir araştırmada, çocuklarda görülen "noroblastom" gibi kanser türlerinin tedavisi yolunda önemli bir adım atıldı. Yeni bir tedavi yönteminin geliştirildiği çalışma, genel olarak kanser tedavisinde de umut ışığı oldu.
Dr.Üstün Ezer, ünlü oyuncu Robin Williams’ın, ‘Patch Adams’ filmini izlerken heyecanlandı. Filmde anlatılan doktorun öyküsü, kendi yaşadıklarına şaşılacak kadar çok benziyordu. Bir an yanındaki koltukta oturan kişiye söylemek isteğiyle yanıp tutuştu: ‘Bu benim öyküme çok benziyor.’
Gencecik bir kadınken girdiği aile sayesinde dünyanın adından en çok söz ettiren isimlerinden biri oldu. Hatta yıllardır bir Hollywood yıldızı gibi yediğinden, giydiğine, aile hayatından en mahrem sırlarına kadar her yaptığı olay oluyor.
#Kate MiddletonŞimdi herkes önünde saygıyla eğilse de çok uzun yıllar neredeyse tüm dünyanın nefret ettiği bir isim olarak sürdürdü yaşamını. Gönüllerin prensesi, halkın prensesi olarak anılan Lady Diana’nın mutluluğunu çalan hatta onu trajik ölümüne sürükleyen her şeyin ardındaki sebep olarak görüldü.
#Kraliçe CamillaKocaeli'de özel bir hastanede ileri evre meme kanseri olduğu gerekçesiyle ameliyatla göğüsleri alınan, ancak kanser olmadığı anlaşılan Çiğdem Kışlalı'nın (52), 7 sene önce hastaneye ve doktorlara açtığı dava, geçen yıl sonuçlandı. Mahkeme Kışlalı'ya tazminat ödenmesine hükmederken, itiraz üzerine karar istinafa gitti. İstinaf, mahkeme sürecinde alınan raporların eksik olduğunu belirterek yeniden rapor alınması talebiyle kararı bozdu.
#KocaeliKocaeli'de özel bir hastanede ileri evre meme kanseri olduğu gerekçesiyle ameliyatla göğüsleri alınan, ancak kanser olmadığı anlaşılan Çiğdem Kışlalı'nın (52), 7 sene önce hastaneye ve doktorlara açtığı dava, geçen yıl sonuçlandı. Mahkeme Kışlalı'ya tazminat ödenmesine hükmederken, itiraz üzerine karar istinafa gitti. İstinaf, mahkeme sürecinde alınan raporların eksik olduğunu belirterek yeniden rapor alınması talebiyle kararı bozdu.
#KanserO, Türkiye’nin gururu… Dünya bilim camiasına, henüz 28 yaşındayken ‘giyilebilir kalp pili’ icadıyla imza atan, Harvard Üniversitesi Genç Akademi üyeliğine seçilen ilk Türk bilim insanı olan Doç. Dr. Canan Dağdeviren, BBC’nin ‘İlham Veren 100 Kadın’ listesinde de yer alıyor. Çalışmalarını The Massachusetts Instute of Technology (MIT) Media Lab’da sürdüren Dağdeviren, meme kanserini erken teşhis edebilecek giyilebilir elektronik sütyen çalışmalarına son hızla devam ediyor.
#Doç. Dr. Dağdeviren