Çocuğunuzun gözleri fotoğraflarda beyaz mı çıkıyor?

Güncelleme Tarihi:

Çocuğunuzun gözleri fotoğraflarda beyaz mı çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2012 15:00

Bu belirtilere dikkat!

Haberin Devamı

Çocuğunuzun gözleri fotoğraflarda kırmızı değil beyaz ve parlak çıkıyorsa dikkat, çocuğunuzun gözünde bir kanser türü olan retinoblastoma olabilir.

İngiltere’de çocuk kanseri konusunda araştırmalar yapan bir kuruluş olan ‘Childeren Cancer Care Center’a göre fotoğraf testi, beş yaş altındaki çocuklarda görülen bir tür göz kanseri olan ‘retinoblastoma’yı tespit etmenin en kolay yolu. Prof. Dr. Ahmet Tuncer Özmen, çocuklarda ilk göz muayenesini ve erken tanının önemini anlattı.

Herhangi bir sağlık problemi olmasa da, çocuklarda ilk göz muayenesinin 3 yaşında yapılması gereklidir. Çocuklarda en çok rastlanan görme bozukluklarının hipermetrop, miyop ve astigmat olduğu belirtilerek, bu rahatsızlıkların giderilmesinde erken tanı çok önemli.

Haberin Devamı

Kalıtımsal ve erken çocukluk döneminde ortaya çıkan hipermetrop rahatsızlığı çocuklarda “göz tembelliği”ne neden olabilir. Hipermetrop vakalarında, görme bozukluğunun daha yüksek olduğu tarafta, görüntünün daha bulanık olması nedeniyle göz tembelliği oluşuyor. Göz tembelliğinin tedavisi ancak erken dönemde yapıldığında başarılı oluyor.

Erken tanının faydaları

Erken tanı ve tedavi edilmeyen göz tembelliği, geri dönüşü olmayan görme kaybına yol açabilir, her iki gözde eşit ama çok yüksek olan ve erken saptandığı halde düzeltilmeyen hipermetropik göz kusurları da göz tembelliğine ve şaşılığa neden olabilir. Çocuklarda görülen diğer bir görme bozukluğu da miyoptur. Miyop kalıtımsaldır ve genellikle daha ileri çocukluk yaşlarında ortaya çıkar. Bazı göz bozuklukları belirti verebilir, ama bazıları hiçbir belirti vermeden uzun yıllar gizli kalabilir. Bu nedenle gözlerinin sağlıklı olduğunu düşündüğümüz çocuklarda ilk göz muayenesi 3 yaşında yapılmalıdır.

Göz muayenesi yaptırmanın önemi

Gözdeki hipermetrop ve miyop sorunları bulanık görmeye, okuma güçlükleri ve isteksizliklerine, baş ağrılarına ve gözde kaymaya yol açabilir. Çocuğun televizyonu çok yakından izlemesi veya okuduğu kitaba çok yaklaşması, ışığa duyarlı olması, gözlerinin aşırı sulanması gibi durumlarda kırılma kusurları akla gelmelidir. Eğer bir çocukta herhangi bir görme problemi yoksa göz muayenesi iki yılda bir tekrarlanmalıdır. Problem olması durumunda ise daha sık aralıklarla kontrol edilmesi gerekir. Muayene sırasında çocuğun işbirliği çok önemlidir ve bu nedenle çocuk muayenede uykulu, yorgun veya aç olmamalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!