Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl'ün sağlık ocaklarında bebeklere yanlışlıkla koronavirüs aşısı yapıldığını öne sürmesi büyük yankı uyandırdı. Yaptığı açıklamayla ilgili DHA'ya konuşan Prof. Dr. Kurugöl, "Yanlış aşı değil de, yanlışlıkla yapılan bir uygulama diyelim. 105 milyon doz aşı yapılan bu ülkede, bunu fedakarca yapan sağlık personeli bir kere bilmeden yapmış. Hemşireler son anda farkına vardı. Ardından iyi niyetle aileye de bilgi verdiler. Sağlık Müdürlüğü'ne haber verdiler. O kadar kişi arasından sadece 1 kişi var." dedi. Öte yandan Sağlık Bakanlığı, yanlış aşı ile ilgili soruşturma başlatmıştı.
#KoronavirisEge Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl'ün sağlık ocaklarında bebeklere yanlışlıkla koronavirüs aşısı yapıldığını öne sürmesi büyük yankı uyandırdı. Yaptığı açıklamayla ilgili DHA'ya konuşan Prof. Dr. Kurugöl, "Yanlış aşı değil de, yanlışlıkla yapılan bir uygulama diyelim. 105 milyon doz aşı yapılan bu ülkede, bunu fedakarca yapan sağlık personeli bir kere bilmeden yapmış. Hemşireler son anda farkına vardı. Ardından iyi niyetle aileye de bilgi verdiler. Sağlık Müdürlüğü'ne haber verdiler. O kadar kişi arasından sadece 1 kişi var." dedi. Sağlık Bakanlığı, yanlış aşı ile ilgili soruşturma başlatırken, bebeğin ailesi de yaşanan olayla ilgili suç duyurusunda bulundu.
#KoronavirüsTürkiye’de sağlık sistemi içinde en önemli uygulamalardan biri ‘aile hekimliği.’ Halen 25 bin 800 aile sağlığı merkezinde (ASM), toplam 24 bin 350 aile hekimi görev yapıyor. Aile hekimi başına düşen kayıtlı ortalama nüfus ise 3 bin 350. Sistemin önemli sac ayağı olan aile hekimleri, hasta sayısının fazlalığı, her geçen gün listeye eklenen yeni görevler, şiddet, kirada adaletsizlik, çalışma güvencesizliği gibi birçok sorunla baş etmek zorunda. Aile hekimleri, “Biz süpermen değiliz” diyor. Söz şimdi hekimlerde:
#Aile HekimiHekimlik mesleğine başladığımda ülkemizin çocuklarına uygulanan düzenli aşı programı yoktu. Eğitimli ve bilinçli aileler çocuklarının büyüme ve gelişmesinin takibi ile aşı yapılması için özel veya devlet kurumlarındaki çocuk hekimlerine götürürdü. Nüfusun çoğunun yerleştiği kırsal kesimde sağlık ocakları bilinçlendirme ve aşı kampanyaları sürdürmeye çalışırlardı. Çocuklar arasında aşılanma oranı düşüktü.
#MenenjitİZMİR'de, Fenerbahçe Basketbol Takımı'nda kaptanlık da yapan milli basketbolcu Nalan Ramazanoğlu ile Arkas Voleybol Takımı oyuncusu Mustafa Ramazanoğlu'nun 17 aylık kızları Cemre Ramazanoğlu'nun menenjit virüsünden yaşamını yitirmesi, dikkatleri bir kez daha bu rahatsızlığa çevirdi.
ABD'de yapılan bir araştırma, koronavirüs enfeksiyonu geçiren çocukların, diğer solunum yolu hastalıklarına yakalanan akranlarına göre Tip 2 diyabet geliştirme olasılığının yüzde 50 daha fazla olduğunu ortaya koydu. Obez çocuklarda ise bu oran yüzde 100’e kadar çıkıyor. Bu durum, Covid-19'un uzun vadeli etkileri konusundaki endişeleri artırdı. Peki koronavirüs neden çocuk ve gençlerde diyabete neden oluyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkOkulların açılmasıyla birlikte çocuklar, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadele ederken, Covid-19 vakalarında da kayda değer bir artış gözlemleniyor. Acil servisler, son bir iki haftadır yoğun bir hasta akınıyla karşı karşıya. Ayrıca uzmanlar, özellikle Avrupa'da Covid-19'un yeni 'XEC' varyantının da hızla yayıldığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Ahmet Güzel ile koronavirüsün neden bir anda güçlendiğini, en sık görülen belirtileri ve XEC varyantının etkilerini konuştuk.
#SağlıkSon zamanlarda dünya genelinde birçok salgın hastalık ortaya çıkıyor. Hava koşullarının etkisiyle hızla yayılan virüsler, çocuklardan yaşlılara kadar herkese hızla bulaşıyor. Şimdi de acillerdeki adenovirüs vakalarının artışı, halk sağlığı açısından endişe verici bir gelişme olarak öne çıkıyor. Peki adenovirüs vakalarındaki artışı nasıl yorumlamak gerekiyor? Hastalığın belirtileri neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkBatı Şeria’ya son 20 yılın en büyük operasyonunu başlatan İsrail, geride kalan iki günde 45 kişiyi gözaltına aldı, 17 Filistinliyi öldürdü. Uzmanlar, İsrail’in bu saldırılarla bölgenin kontrolünü tamamen ele geçirme ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını engellemeyi hedeflediğini söylüyor. İsrail, Gazze’de ise DSÖ’nün baskısıyla aşılama çalışmaları için 3’er günlük ‘ara’lar verecek.
#GazzeDünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Batı Şeria ve Gazze Temsilcisi Rik Peeperkorn, İsrail ve Hamas’ın Gazze Şeridi’nde çocuk felcine karşı aşı kampanyası başlatılması için 3 ayrı noktada 3’er günlük insani duraklama konusunda anlaştığını duyurdu. Hamas’ın Lübnan’daki medya sorumlusu Velid Kilani, İsrail yönetiminin çocuk felci aşısı yapılması için Gazze Şeridi'nin geneli yerine belirli bölgelerde çatışmalara ara verilmesini kabul ettiğini söyledi.
#HamasSokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemeler içeren yasa yürürlüğe girdi. Yasaya tepki gösteren pek çok hayvansever sokak köpeklerini sahiplendirmek için kolları sıvadı. İşin iki tarafıyla da konuştuk. Sahiplenenler “Hayatımı bir köpeğin sorumluluğunu alacak kadar iyi bir düzene sokabilmiş olmasam da maalesef yürürlüğe giren bu yeni yasa sebebiyle doğru zaman olduğuna karar verdim” diyor. Sahiplendirenlerse yurtdışına çok sayıda köpek gönderebilmek ve barınaklarda kalanların hayat kalitesini arttırmak için çalıştığını anlatıyor. Uzmanlara da sokaktan bir köpek sahiplenmeye hazır olup olmadığımızı anlamanın yollarını ve bu sorumluluğun neleri kapsadığını sorduk.
#Uygar Taylan