Gelinim Mutfakta yeni sezonun ikinci haftasıyla kaldığı yerden devam ediyor. Kanal D ekranlarının en çok seyredilen programlarından Gelinim Mutfakta, 27 Ağustos Salı günü 337. Bölümüyle izleyici karşısına çıktı. Peki, Gelinim Mutfakta’da gün birincisi kim oldu?
#Gelinim MutfaktaFırında köfte tariflerine bir yenisini eklemek isteyenler için pratik bir o kadar da lezzetli bir önerimiz var: Çoban köfte. Makarna, pilav veya çorba hemen hemen her yemeğin yanına çok yakışan köfteyi bu kez sebze ve baharatlarla harmanlayıp fırına veriyoruz. Peki, koban köfte nasıl yapılır? İşte, adım adım çoban köfte tarifi
#Çoban KöfteSahur ve iftarda tüketilen yemek ve içecekler oruç ibadetini sağlıklı ve kolay bir şekilde gerçekleştirmede doğrudan etkili. Sahur sofraları, kahvaltı tadında hafif yiyeceklerle geçse de gün boyu kaybettiğimiz enerjiyi iftar sofraları telafi ediyor. İşte, ‘iftarda ne pişirsem?’ diye düşünenler için tarifleriyle iftar menüsü...
#İftar MenüsüAkşam yemeği için henüz ne yapacaklarını bulamamış olanlar için enfes bir ikilimiz var: Sebzeli köfte şiş ve zerdeçallı bademli pilav. Hint safranı olarak da bilinen zerdeçal ile renklenen pilav, sebzeli köfte şiş ile sunuma hazırlanıyor, tadına doyum olmuyor. Peki, sebzeli köfte şiş ve zerdeçallı bademli pilav nasıl yapılır?
#Sebzeli Köfte ŞişGelinim Mutfakta 41. haftanın ilk bölümüyle izleyici karşısına çıktı. Aynı isimlerin mücadelelerine devam ettiği Gelinim Mutfakta’nın yayınlanan son bölümünde gelinler arasındaki gerginlik iyice tırmandı. Peki, Gelinim Mutfakta’da gün birincisi kim oldu?
#Gelinim Mutfakta’Da Gün BirincisiHem sebze hem de bir et yemeği olan çoban köfte, kurtarıcı yemek tariflerinden biri. Baharatlarla lezzetlenen köfte, sebze harcıyla buluşuyor, tadına doyum olmuyor. İşte, çoban köfte için gerekli malzemeler ve yapım aşamaları
#Çoban Köfte Nasıl YapılırKöfte mutfağımızda çok önemli bir yere sahip. Ülkemizde bir kısmı coğrafi işaret tescilli 100’den fazla köfte çeşidi bulunuyor. Üstelik çoğu köftemizin kendine has bir hikayesi de var. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Köftelerin izinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. Oldukça geniş olan listeden seçmekte zorlansalar da uğruna yola düşmeye değer 10 lezzetli köfteyi önerdiler.
#RotaYemekteyiz Nur, hafta içi her gün izleyiciyle buluşan programın ikinci gün yarışmacısı. Programa katılan yarışmacılar her gün özenle hazırladığı menüsünü konuklarının beğenisine sunarak en yüksek puanı almak için mücadele ediyor. Hafta boyunca en yüksek puanı alan isim 75 bin TL ödülün de sahibi oluyor. Peki Yemekteyiz Nur kimdir? Zuhal Topal'la Yemekteyiz yarışmacısı Nur Döne Kebapcı nereli, kaç yaşında? İşte ayrıntılar...
#Yemekteyiz NurEge bölgesinin en güzel şehirlerinden olan İzmir, yemekleri ile de ön plana çıkan bir şehirdir. Özellikle yaz mevsiminde hem yerli turistlerin hem de yabancı turistlerin en çok uğradığı şehirlerinden bir tanesi olan İzmir şehri içerisinde yer alan yemekler denenmeye değerdir. İzmir yemekleri ile ilgili araştırmalar son aylarda iyice artmıştır. Peki İzmir yemekleri nelerdir? İzmir'de neler yenmelidir? İzmir mutfağında ünlü olan yemekler nelerdir? İşte İzmir yemekleri ile ilgili tüm detaylar.
#İzmir YemekleriTürkiye’nin 81 ilinde 80 bine yakın iş ortağı restoran, mahalle esnafı ve yüzlerce market deposuyla 30 milyonu aşkın kullanıcısına hizmet veren Yemeksepeti, 2022 yılını yeni ilkler ve rekorlarla tamamlıyor.
#Sponsorlu İçerikÜsküp’te dana eti kullanarak yapılan ve kebap denen köftenin en meşhur iki adresi Eskiçarşı içindeki Destan ve Kosmos. Destan biraz daha turistik restoran gibi ve yanında acı kırmızı sos da verdiği için Türkler arasında daha popüler. Şehrin börek çeşitleri de çok meşhur ama içlerinde pişirme tekniğiyle de en özel olanı, Arnavutların çok sevilen ve yapımı çok meşakkatli olan fliya böreği...
#ÜsküpTürk tarihinin bilinen ilk kadın diplomatı Sara Hatun’un günümüze kadar gelen menüsünden tutun da 4 bin yıllık geçmişinde ağırladığı her medeniyetin izlerini taşıyan Elazığ mutfağı, zenginliğiyle ziyaretçilerine bir şölen sunuyor. Eğer siz de rotanızı türküler eşliğinde bu şehre düşürürseniz yöresel lezzetlerini tatmayı ihmal etmeyin.
#HürriyetBir şehrin belleğinin en güzel yansıması sofralarıdır. Şehrin sosyal ritmini ölçebileceğiniz restoranlar, usta işi çarşı yemeklerinin yeri ayrıdır elbette ama evlere girdiğinizde iş değişir. Büyüklerden el alarak hazırlanan sofralar, yörenin gerçek mutfak hafızasıdır. Geçen hafta çekim için gittiğim Antakya’da evlerin mutfağında aile büyüklerini dinledim.
#GastronomiMersin tatilimde bildiğiniz üzere Konya ve Gaziantep’e gidip oradaki iki harika mekanı değerlendirmiştim. Bu hafta başı ise her gün farklı bir restorana gidip, yine sizler için değerlendirdim. İlk olarak yolum Çamlıca tepesindeki Sembol Ocakbaşı restorana düştü. Ataşehir ve Şanlıurfa’da da şubeleri olan Yusuf Can Güçtekin’in işletmeciliğini yaptığı bu mekan eşsiz manzarası ve lezzetiyle İstanbul’daki bir çok restoranın önüne geçiyor. Ertesi gün ise Bafra pidesinin en güzel yapıldığı yerlerden biri olan Bafralı Fatih Aşçı’nın sahibi olduğu mekandaydım. İyi ki de davetine icabet etmişim, çok memnun kaldım. Çarşamba günü, Konya yemeklerini tadabileceğiniz en güzel yerlerden birisi olan Küçükçekmece’deki Erol Tuzlu Bey’in işlettiği Has Konya Mutfağı’nda harika lezzetleri deneyimledim. Kebap denilince İstanbul’da akla gelen ilk yerlerden birisi Aksaray’daki Horhor semti. Burada lezzetine bayıldığım Neden Urfa Baboş Kebap’ı yazmadan edemeyeceğim. Son olarak ise Kadıköy’deki Haçapuri pideyi size anlatacağım… Yıllardır hizmet veren bu mekanda da lezzet tavan yapmış.
#KebapEskiden esnaf lokantalarının menüsünde olan beyinli Beykoz kebabı, Hicaz pilavı, irmik çorbası gibi pek çok yemek artık günümüz lokantalarında bulunmuyor; haliyle gençler bunların adını bile duymuyor. Unutulmaya yüz tutmuş bu tatları hatırlatmak için yazmaya karar verdiği ‘Esnaf’ kitabı vesilesiyle bir araya geldiğimiz şef Mehmet Yalçınkaya’ya göre esnaf lokantaları ‘aşçılığın kalesi ve şehrin kalbi’... Yalçınkaya ayrıca “Çağlalı enginarımı yemeden kimse ölmesin” diyor.
#Mehmet YalçınkayaKebap farklı ülkelerde ve Türkiye ülkesinde de sevilen milli yiyeceğimiz olarak bilinmektedir. Kebap doğrudan doğruya ateşin üzerine tutularak pişirilmektedir. Aslında bir kap içerisinde susuz olarak pişirilen et yemeği olarak da tanımlanmaktadır. Çevirmesi, kızartması ya da kavurması yapılmaktadır. Bu seçenekler kebabın pişirme teknikleridir. Kebap çeşitlerinin çoğu ızgarada pişirilmektedir. Fakat tas kebabı gibi seçenekler tencere yemeği olarak kabul edilmektedir. Görüldüğü gibi kebabın kültürel etkilerden etkilendiği ve buna göre de çeşitlere ayrıldığı aşikardır. Kebap çeşitleri ve isimleri nelerdir, en sevilen kebap çeşitleri ve tariflerini sizler için derledik.
On bir ayın sultanı Ramazan için geri sayım başladı. İlk sahur yarın yapılacak. 2 Nisan Cumartesi günü de ilk oruç tutulmuş olacak. Ramazan ayı gönüllere huzur, sofralara bereket getirir. Masaya yalnız oturulmaz, ikramın ardı arkası kesilmez, her bir lokmanın değeri bilinir. Sadece evlerde değil, lezzet duraklarında da 30 gün boyunca tatlı bir koşturmaca yaşanır. Bu aya özel hazırlıklar yapılır, lezzetler sunulur. Bugün sizi bu mekanlardan biriyle, Lezzet-i Alâ ile tanıştırmak istiyorum.
#1Başlıkta büryanı görünce “Siirt mi Bitlis mi?” tartışmasına gireceğimi düşünüyorsanız, yanıldınız. Büryanın tescilini, 14.06.2005’te Siirt, 26.01.2021 tarihinde ise Bitlis alıyor. “İyi de arkadaşım ikisi birden nasıl tescillenir” diyeceksiniz. Yapılışları farklı. Bitlis usulü büryan şöyle yapılıyor; Kuzu ikiye bölünüyor ve bu şekilde kuyuya indiriliyor. Piştiği zaman askıya asılıyor. Müşteri ne zaman gelirse et kesiliyor tabağa konuyor. Et soğuyunca kuyuya indirilip tekrar ısıtılıyor. Siirt’in büryanı ise; Oğlak ya da süt kuzusunun eti yıkanıyor. Et ikiye bölünüyor. Ardan kemikler ayrılıyor ve 3 metre yüksekliğindeki kuyuya indiriliyor. Kemiğinden ayrılan etler askıya asılıyor. Buttan düşen yağlar, kemiklerin üzerine düşüyor. Kapağın etrafına çamur sürülerek hava almayacak şekilde kapanıyor. Buhar kesinlikle havayla temas etmiyor, dışarı çıkmıyor. Etler, buharla pişiyor. Müşteri geldiğinde kesilip servis edilmeden önce etler fırında ısıtılıyor. Her iki usulde de pişirilme süresi 2 saat. Farkı ise Bitlis usulü pişirimde hayvan komple kuyuya indirilip pişirilirken, Siirt usulü pişirmede kemikler etten ayrıldıktan sonra pişiriliyor. Unutmadan söyleyeyim büryanın bir diğer adı da perive...
#BüryanGelenek, kültür ve lezzetiyle dikkat çeken hem yerli hem de yabancı turistin ilgi odağı olan Güneydoğu, eski günlerine döndü. Koronavirüs pandemisi kısıtlamalarının sona ermesi ve 9 günlük Kurban Bayramı tatili nedeniyle Güneydoğu'ya turist akını yaşandı.
#GüneydoğuKayak sezonu açılmışken ve bu sene yurt dışına gitmek hayal olmuşken ülkemizin harika kayak merkezlerinden biriyle açılışı yapayım dedim. İlk tercihimi Erzurum Palandöken’den yana kullandım. Geçtiğimiz hafta sonu kayak sezonuna dadaşlar diyarında giriş yaptım. Hava -20 derece olmakla beraber her gün güneşliydi. Aşırı soğuk olsa da çok keyifliydi.
#Erzurum-PalandökenİZMİR'in Konak ilçesinde, bir binayı boyamak için vince çıkan baba ve oğul olduğu öğrenilen 2 işçinin bindiği vincin halatları koptu. Halatların birinde problem olduğunu fark eden işçilerden biri balkona girdi. Diğer işçi ise, vincin düşmesinden hemen önce emniyet halatına tutunup, bir ofisin camını kırarak içeri girdi ve hayatını kurtardı.
#İzmirMasterChef Türkiye 2020 sezonu ekran macerasına hızlı bir başlangıç yaptı. MasterChef yarışmacı adayları teker teker jüri karşısına çıkıp yaptıkları yemek ile onları etkilemeye çalışıyor. Peki, MasterChef Türkiye yarışmacıları belli oldu mu? MasterChef Türkiye'de bugüne dek kimler ilk tur geçmeyi başardı?
#2020 Masterchef Türkiye Yarışmacıları