Cıva tabiatta çok yaygın olarak kullanılan bir metaldir. Cıva, insanlara, ekosistemlere toksik bir maddedir. Metalik cıva, parlak, civa parlak, gümüş renginde, kokusuz ve çok kolay buharlaşır bir maddedir. Anorganik cıva genellikle cıva tuzları halindedir. Başlıcaları cıva klorür, cıva fulfimat, ve cıva sülfürdür. Cıva tuzları ağızdan alındığında yarı ömrü 40 gündür.
#CivaGündemdeki haberler ardından cıva ve cıva zehirlenmesi en çok araştırılan konulardan birdi oldu. Cıva zehirlenmesi, gelişim bozukluklarına, hareket ve beyin işlevi bozukluklarına neden olur. Kolayca buharlaşarak, renksiz bir buhar halinde havaya karışması onu gizli bir toksin durumuna getirir. Peki, cıva nedir? Cıva zehirlenmesi nasıl olur?
#Cıva NedirGaller'in Blackwood kentinde yaşayan 25 yaşındaki Stacey A'Hearne, üç yaşındaki kızı Wynter'ı sürekli takip etmek zorunda. Çünkü Wynter, normalde yenmeyen ev eşyalarına karşı istek duymasına yol açan alışılmadık bir yeme bozukluğu olan pika hastalığından mustarip. Ufaklığı bir fotoğraf çerçevesini parçalayıp cam parçalarını yemeye çalışırken yakalayan genç anne, hatta yeni bir kanepe aldığını, kızının ondan da parçalar kopardığını söyledi.
#Yeme BozukluğuGünlük hayatta ton balığı olarak bildiğimiz Orkinoslar sürü halinde gezer. Bu balıklar, kendilerinden küçük balıkları yer ve çok hızlı bir şekilde yüzerler. Hazırlanması ve pişirmesi çok kolay olan orkinos balığının da lezzeti çok beğeniliyor. Orkinos Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Çalışma şartları ağır olan meslek dallarında hizmet veren işçilerin daha erken zamanda emekli olmasını amaçlayan hak türüne yıpranma payı denmektedir. Yıpranma payı olan meslek dallarına örnek vermek gerekirse demir çelik fabrikası, emniyet, askeri görevler verilebilmektedir. Bu örnekler toplamda 45 iş koluna kadar uzamaktadır. Yıpranma payının ne olduğundan nasıl alındığına ve hesaplamanın nasıl yapıldığına dair detayları derledik.
Fanconi sendromu son günlerde ülkemizde de sıklıkla görülen bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Genetik faktörlerin etkili olduğu fanconi sendromu altında yatan nedenler arasında beslenme sorunu ve ağır metal emilimi de gözlemlenebiliyor. Peki, Fanconi sendromu nedir, neden olur? İşte, fanconi sendromu nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler...
#Fanconi SendromuGünümüzde birbirinden farklı sağlık sorunları bulunmaktadır. Özellikle ortostatik hipotansiyon çok merak edilen hastalıklardan birisidir. Ortostatik Hipotansiyon nedir? Belirtileri nelerdir? Ortostatik Hipotansiyon tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Ortostatik HipotansiyonAntisepsi, her zaman Antiseptikler ya da Dezenfektan ile karıştırılmaktadır. Dezenfektan, üzerinde bulunan mikroorganizmaları yok etmek için bazı nesnelerin yüzeyine uygulanabilen bir antimikrobiyal madde olarak tanımlanabilir. Ancak Antisepsi daha farklıdır. Antiseps nedir tüm detayları ile derledik.
#AntisepsiAlaşım, sıklık ile kullanılan terimlerin başında yer almaktadır. Kullanım amacının belirlenmesi ve hangi ihtiyaçtan dolayı yapılması gerektiği ile ilgili bazı bilgiler öğrenilmesi halinde, rahatlıkla bahsetmek mümkün olacaktır. Alaşım nedir? Alaşım nasıl oluşur merak edilen detayları ile derledik.
#Alaşım NedirMercan ailesinin bir üyesi olan sinaritin vücudu kalın ve iri pullarla kaplıdır. Beyaz, sıkı, yağsız ve lop etlidir. Balıkçıların dikkatini en çok çeken balıklar arasında yer alır. Bu nedenle de pek çok kişi bu balığın özelliklerini ve nasıl avlanabileceğini merak ediyor. Sinarit balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Günümüzde birbirinden farklı balık çeşitleri bulunmaktadır. Özellikle de tun balığı en sevilen balık çeşitlerinden bir tanesidir. Tuna Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Uzunkanat orkinos faydaları ve özellikleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Kalkan balığı; avlanması oldukça zor olmasından ötürü, pahalı ve az bulunan balık türleri içerisinde bulunmaktadır. Oldukça lezzetli bir balık çeşididir. Lezzeti ve yassı biçimiyle popüler olan kalkan balığı; çok popüler bir balıktır. Peki, kalkan Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Kalkan balığı faydaları ve özellikleri nedir tüm detayları ile derledik.
Olta avcılığı, insanların yapmaktan en çok hoşlandığı aktiviteler arasında yer alıyor. Balık beslemek gibi balık avlamak da insanları çok mutlu eden hobiler arasında yer alır. Olta avcılığı yapan kişiler tarafından yakalanan balıklardan birisi de kötek balığıdır. Kötek Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Denizden çıkan en lezzetli balıklardan birisi kokusuz olması ile dikkat çeken dil balığıdır. Tadı yumurtayı andıran, eti bembeyaz olan dil balığını evde fırında kolayca pişirebilirsiniz. Kılçıksız olması nedeni ile kolay bir şekilde temizlenebilen dil balığını fırında rahatlıkla pişirebilirsiniz. Dil Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Balık çeşitleri; deniz canlıları içerisinde en çok araştırılan ve merak edilen canlı çeşitleridir. Her balık, kendine özgü olan özellikleriyle merak uyandırmaktadır. Bu balık çeşitleri içerisinde Tilapia balığı da yer almaktadır. Tüketilebilen ancak tüketilmeden önce dikkat edilmesi gereken bir balık olan Tilapia balığı hakkında bilgi vermek okurlara yardımcı olacaktır. Peki tilapia balığı nedir, nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Tilapia balığı faydaları ve özellikleri nedir detayları ile derledik.
Protein açısından zengin olan yiyeceklerin başında balıklar ilk sıralarda yer almaktadır. Hem sağlıklı olması hem de dört mevsim yenmesinin mümkün olmasından dolayı balıklar mutfaklarda her daim yer alan önemli bir besin olarak ifade edilmektedir. İnsan vücudu için önemli besinlere sahip olan balıkların pek çok çeşidi bulunmaktadır. Morina balığı da bu çeşitlerden biri olmaktadır. Peki, morina balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Morina balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Metal pek çok yerde yaygın olarak kullanılan bir maddedir. Kullanım alanının genişliği ve önemi nedeniyle araştırılmaktadır. Metalin özellikleri dışında ametal ve yarı metalin araştırıldığı da bilinmektedir. Metalin hayatımızda pek çok alanda geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Metal ile ilgili bilgilere farklı kaynaklardan ulaşmak mümkün olmaktadır. Metalin yapısında kendine özgü pek çok farklılığı bulunmaktadır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#Metal Nedir?Metal, yüksek elektrik ve ısı iletkenliğine sahip bir elementtir. Doğada önemli bir yer kaplamaktadır. Bu yüzden metal nedir ve doğada hangi koşullarda var olur sorularını yanıtlamak gerekir. Sizler için metalleri ve onların bulunma koşullarını derledik.
#MetalGlutatyon, vücudun tarafından kendiliğinden üretilen bir antioksidandır. Vücuttaki glutatyon seviyeleri, yetersiz beslenme, çevresel toksinler ve stres gibi bir dizi faktör tarafından azaltılabilir. Seviyeleri de yaşla birlikte düşer. Peki, glutatyon eksikliği belirtileri nelerdir, hangi besinlerde bulunur? İşte glutatyonun faydaları...
#GlutatyonMinamata hastalığı, adını ortaya çıktığı Japonya'nın Minamata Koyu'ndan almıştır. Hayvanlara ve dolaylı yoldan insanlara bulaşmış olan minamata hastalı nedir, nasıl bulaşır ve neden olur merak ediliyor. İşte minamaya hastalığı belirtileri ve merak edilenler...
#Minamata Hastalığı1800'lerde Johann Ritter, görünür ışık spektrumunun ötesindeki dalgaların varlığını kontrol etmek istemiştir. O zamanlar, fotoğraf filminin mavi ışıkta kırmızıdan daha hızlı siyaha döndüğü biliniyordu. Ritter bu filmi mor ötesi bir renge maruz bıraktı ve beklendiği gibi film siyaha döndü. Bu, ultraviyole ışınlarının varlığını kanıtladı. Peki, UV ışığı nedir tüm detayları ile derledik.
#Ultraviyole Işıkİnsanların yapacağı her türlü planlamalarda göz ardı etmediği ve sürekli takip ettiği bir husus bulunmaktadır. Bu husus havanın durumu ve hava gösterdiği sıcaklıktır. Tatiller, geziler, seyahatler, üretimler hep havanın durumuna göre yapılır. Burada termometreler etkin bir rol oynar. Peki havanın durumunun belirlenmesi için kullanılan termometre tam olarak ne işe yaramaktadır? Termometrenin özellikleri ve fonksiyonları nelerdir? Termometrenin çalışma mantığında ne vardır? İşte, termometrenin tanımı, özellikleri, çeşitleri ve kullanım alanları hakkında detaylar.