‘Frijit’, ‘frijidite’ veya ‘cinsel soğukluk’ olarak tanımlanan, kadında cinsel isteksizlik durumu cinsel işlev bozukluklardan bir tanesidir. Azalmış cinsel istek, yeterli cinsel uyarı olmasına rağmen cinsel fantezilerin ya da cinsel aktivitede bulunma isteğinin az olması veya hiç olmamasıdır. Bunu tanı yapan kıstas sürekli veya yineleyici olması, tıbbi bir nedene bağlı olmaması, belirgin baskı ve kişiler arası zorluklara yol açması olarak belirtilebilir.
#CinsellikCinsel soğukluk, kadında cinsel isteksizlik durumunu oluşturan cinsel işlev bozukluklardan bir tanesidir. Azalmış cinsel istek, yeterli cinsel uyarı olmasına rağmen cinsel fantezilerin ya da cinsel aktivitede bulunma isteğinin az olması veya hiç olmamasıdır. Bunu tanı yapan kıstas sürekli veya yineleyici olması, tıbbi bir nedene bağlı olmaması, belirgin baskı ve kişiler arası zorluklara yol açması olarak belirtilebilir. Peki, cinsel soğukluk nedir, neden olur? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#FrijitÇocuk sahibi olmaya niyetlenen çiftlerde can sıkıcı bir durum, sağlıklı bir cinsel yaşamın olmamasıdır. Genel popülasyona baktığımızda, erkeklerin yaklaşık üçte birinde cinsel fonksiyonlarda bir şekilde bozulmaya rastlayabiliriz. Bu oran yaşla da artmakta. Cinsel fonksiyonlar dediğimizde anlatılmak istenen hem yeterli sertleşmenin olmaması ya da sürdürülememesi hem de erken boşalmadır.
#AzospermiSertleşme bozukluğu (erektil disfonksiyon) erkekler arasında oldukça sık rastlanılan bir sağlık sorunudur. Ülkemizde 40 yaşın üzerindeki her 3 erkekten ikisinin çeşitli derecelerde sertleşme bozukluğu sorunu yaşadığı saptanmıştır. Bu rahatsızlığı yaşayan insanlar cinsel ilişki için yeterince sert bir ereksiyon elde edemezler, sertliği sağlasalar bile devam ettirmekte zorlanırlar.
#Sertleşme BozukluğuParkinson hastalığı beyinde, hareketin düzenlenmesinde rolü olan dopamin üreten hücrelerin kaybı sonucu ortaya çıkan, ilerleyici karakterde ve sık görülen nörolojik hastalıklardan birisidir. Elli yaşından önce parkinson riski az olmasına rağmen yıllar içinde giderek artmaktadır. Parkinson riskini artıran faktörler, belirtileri, hastalığın teşhis ve tedavisi hakkında Nöroloji Uzman Dr. Aslı Şentürk, merak edilenleri anlattı.
#ParkinsonBazı genç kadınların cinselliğe yönelik yaşadığı sorunların temelinde yeme bozuklukları yatabiliyor. Toplumdaki yaygın “ideal vücut ölçülerine kavuşma” isteği ve diyet yapan insan oranındaki artış, yeme bozukluklarının yaygınlaşmasını neden olmaktadır. Daha çok genç kızlarda görülmekle birlikte aktör, manken, hostes veya dansöz gibi dış görüntüsü ön planda olan mesleklerde sıkça görülen “yeme bozuklukları” arasında “anoreksiya nevroza veya açlık hastalığı”, “bulimia nevroza veya tanırcasına...
Gün geçmiyor ki yeni bir hastalık tanımlanmasın. "Bağlanma hastalığı" da bunlardan biri; bir eski zaman hastalığı. Dünya üzerinde çeşit çeşit insan olduğu gibi çeşit çeşit de hastalık mevcut. Birazdan okuyacağınız, halk tarafından adı konulan, Dr. Cem Keçe ve Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği (CİSED) tarafından bilim dünyasına tanıtılan bağlanma hastalığı belki de bugüne kadar çok duyduğunuz ama inanmakta zorlandığınız bir rahatsızlık. Bağlanma hastalığına yakalan erkekler, eşleriyle seks...
İnatçı ve tekrarlayıcı bir biçimde, çok az cinsel uyarılma ile cinsel birleşme yani penisin vajinaya girmesinden önce, penis vajinaya girer girmez ya da penis vajinaya girdikten hemen sonra, kişinin ve partnerinin arzu ettiği süreden daha önce oluşan boşalmaya denetimsiz boşalma yani erken boşalma adını veriyoruz.
"Neredeyse iki aydır bir cinsel birlikteliğimiz yok. Bu, birbirimizi sevmediğimiz ve arzulamadığımız anlamına gelmiyor. Aslında düzgün bir evliliğimiz var ama iş hayatı ve çocuklar bizi öylesine yoruyor ki, yatak odasına gittiğimizde, aklıma gelen ilk şey uyuyup, dinlenmek oluyor…"
"Neredeyse iki aydır bir cinsel birlikteliğimiz yok. Bu, birbirimizi sevmediğimiz ve arzulamadığımız anlamına gelmiyor. Aslında düzgün bir evliliğimiz var ama iş hayatı ve çocuklar bizi öylesine yoruyor ki, yatak odasına gittiğimizde, aklıma gelen ilk şey uyuyup, dinlenmek oluyor…"
Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.