Bu hafta 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nü kutladı tüm dünya. Tütün sadece kendimize zarar vermiyor, çevremizdekileri de hasta ediyor, üstelik doğayı da kirletiyor. Bu günü vesile ettik ve tütün ürünlerini bırakmayı başaranların hikâyelerini dinledik...
#31 Mayıs Dünya Tütünsüz GünüNedeni henüz kesin olarak tespit edilemeyen, gizemli bir hastalık. Merkezi sinir sisteminde bulunan ve sinir hücrelerinin görevlerini yerine getirmesine katkı sağlayan koruyucu madde (miyelin) ve beyin hücreleri zarar gördüğünde ortaya çıkıyor. Kronik bir hastalık olan multipl skleroz’un (MS) bilinmeyenlerini uzmanlara sorduk.
#MSGeçtiğimiz hafta Covid-19 geçirdikten sonra cinsel organının küçüldüğünü iddia eden 30 yaşındaki adam bir anda gündemi değiştirdi. İddia edildiği gibi Covid-19’un penis üzerinde böyle bir etkisinin olup olmadığını alanında uzman üç üroloji uzmanı ile konuştuk.
#Covid-19İnfertilite ya da halk arasında bilinen adıyla kısırlık günümüzde pek çok çiftin yaşadığı bir sorun haline geldi. Hem kadın hem de erkekte görülebilen infertilite için yaş ve gen faktörü oldukça önemlidir. Peki, İnfertilite (Kısırlık) nedir, nasıl teşhis edilir? İşte infertilite belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler...
#İnfertiliteÜnlü rap'çi Nicki Minaj'ın Covid 19 aşısıyla ilgili paylaşımı gündemin ilk sıralarına oturdu... Minaj, kuzeninin Trinidad'daki arkadaşının Covid aşısı sonrası bazı cinsel fonskiyon bozukluklarıyla karşılaştığını ileri süren bir tweet atmıştı.
#Nicki Minaj“Sperm matematiği” çiftlerin adeta korkulu rüyası! Ancak korkmaya, sıkılmaya gerek yok. Sperm matematiğini anlamanın ve problemi çözmenin yolları var. Gelin, sperm sayısını ve kalitesini artırmak için hem bireysel anlamda neler yapılabileceğini hem de tedavi yöntemlerinden bahsedelim.
#SağlıkHer insan aşık olmak, sevmek, sevilmek, anlaşabildiği ve uyum yakalayabildiği bir partnere sahip olmak ister. Doğru kişiyi bulmak kolay değildir ama bence asıl zor olan; doğru kişiyi bulduktan sonra onunla mutlu, uzun ve sağlıklı bir ilişkiyi sürdürebilmektir.
#Androlojik HastalıklarBilindiği gibi testisler ‘skrotum’ adı verilen deri kese içinde bulunurlar. Skrotum derisindeki damarların genişleyip küçük torbacıklar yapmasına varikosel denir. Varikoseldeki damarlar bacaklarda görülen varisli damarlara çok benzer. Varikosel çıplak gözle dışarıdan fark edilebilir.
#VarikoselPenis boyu neredeyse tüm erkekler için ciddi bir sorun olarak kabul edilir. Bunun mental sonuçları olabildiği gibi kimi durumlarda cinsel fonksiyon bozuklukları da küçük penis durumunda meydana gelebiliyor. İnternetin en çok araştırılan konularının başında yer alan penis büyütme operasyonları ile ilgili olarak Plastik Estetik ve Rekonstüktif Cerrahı Uzmanı Doçent Doktor Tayfun Türkaslan merak edilenlere cevaplar veriyor.
#Penis BoyuVarikosel, testislerdeki kanı boşaltan toplardamarların bacaklardaki varis tarzı genişlemesine verilen isimdir. Bu durum sıklıkla (%90) sol tarafta görülürken, %8-9 oranda iki taraflı, %1-2 oranında ise sağ tarafta izlenmektedir. Sol tarafta daha sık izlenmesinin nedeni sol taraf toplardamarının anatomik yapısı ve vücut içindeki seyri ile ilgilidir.
#VarikoselÜlkemizde her yıl 1 milyon 200 bin doğumun gerçekleşiyor ve her bin bebekten 3’ü spina bifida sorunu ile dünyaya geliyor. Türkiye’de her yıl yaklaşık 3 bin 600 bebeğin dünyaya geldiğini belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Memet Özek, spina bifidanın hidrosefaliden böbrek kaybına kadar birçok soruna neden olabileceğini belirterek, zamanında ve doğru tedavinin çok önemli kazanımlar sağlayacağına dikkat çekiyor.
#Spina Bifidaİnfertilite, halk arasında daha yaygın bilinen adıyla kısırlık, birçok çiftin karşılaştığı bir sorun. Peki kısırlık neden olur, tedavisi var mıdır? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Süleyman Tosun konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#İnfertiliteKanser tanısı koyulan birçok kişide başlangıçta ciddi bir kaygı ve depresyon görülebilir. Duygusal olarak etkilenen hastaların, partnerleri ile ilişkilerinin bozulması çok sık görülen bir problemdir. Peki, kanser tedavisi gören hastaların cinsel yaşamında ne gibi değişiklikler yaşanır? Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tayfun Hancılar anlatıyor.
#Kanser TedavisiKısırlık sorunu gönümüzde gittikçe artıyor. Her 7 çiftten biri kısırlık sorunu ile karşı karşıya. Peki, kısırlık nasıl anlaşılır? Kısırlık değerlendirmelerinde yapılan testler nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Banu Kumbak Aygün, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#KısırlıkMS (Multipl Skleroz) hastalığı, kişinin bağışıklık sistemindeki bozukluk sonucu beyin ve omurilikte çok sayıda plakların oluşmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. MS (Multipl Skleroz) hastalığı ile ilgili detaylar merak ediliyor. Konu hakkında internette en çok aranan başlık ise MS hastalığının belirtileri. Peki MS hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?
#Ms HastalığıGenellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan, kaslarda sertleşme, hareketlerde yavaşlama etkileri olan parkinson, Türkiye'de çok sayıda kişide görülüyor. Ailede bir ebeveyn veya kardeşte parkinson hastalığı varlığı, o kişide hastalık gelişme riskini yaklaşık iki kat arttırmaktadır. “Titrek felç” adıyla tanımlanan bu hastalık erkeklerde kadınlara oranlara daha sık rastlanır. Peki, parkinson nedir? Parkinson hastalığı belirtileri nelerdir?
#Parkinson Nedir?Sağlıksız beslenme, yoğun çalışma temposu, stres ve modern hayat koşullarından doğan çok sayıda nedenle erkeklerde infertilite oranının her geçen gün arttığını belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Koray Altunay, erkeklerde bireysel yanlışlardan dolayı oluşabilecek infertilite (kısırlık) nedenlerini açıkladı.
#KısırlıkParkinson hastalığı , genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Parkinson hastalığında siyah çekirdekteki hücrelerin azalması sonucunda dopamin eksikliği olmakta ve bu nedenle hastalığın belirtileri ortaya çıkmaktadır. İstirahat titremesi en sık rastlanılan, hasta ve hasta yakınları tarafından en önce fark edilen başlangıç belirtisidir. Pek, parkinson hastalığı nedir? Parkinson hastalığının belirtileri neler?
#Parkinson Hastalığı NedirBugün binlerce kadın meme kanseriyle mücadele ediyor, rahim kanseriyle savaşıyor ve daha birçok kadın hastalığıyla uğraşıyor. Çoğu durumda tedavi edilebilecek hastalıklar, erken teşhis edilemediği için olumsuz bir şekilde sonuçlanıyor. Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gamze Baykan, kadınlarda en sık görülen kadın hastalıklarını ve tedavi yöntemlerini sizler için anlattı.
#Kadın HastalıklarıÜroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Faruk Usta, cinsel fonksiyon bozukluklarının tedavisinde birçok gereksiz cerrahi operasyon ve merdiven altı satılan ilaçların olduğunu ve bu nedenle birçok insanın zararlar gördüğünü belirtti. Prof. Dr. Usta ayrıca 1-2 günlük eğitimlerle cinsel terapist olarak kendini tanıtanlara karşı vatandaşların dikkatli olması gerektiği konusunda uyardı.
#Cinsellik