Yeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#Gastronomi2020 insanlığın yaşadığı en zor yıllardan biri olarak tarihe geçti. Dünyayı kasıp kavuran ve adeta distopik bir hikâyenin ortasındaymış gibi hissetmemize neden olan pandemi o yıl başladı. 2021’de pandemi kısıtlamalarına alıştık; uzaktan eğitim, maske-mesafe-hijyen kuralı, hafta sonu sokağa çıkma yasakları hayatımızın ‘normali’ oldu. Kısıtlamaların esnetildiği 2022’ye Omikron varyantının hafif semptomlarının yarattığı umutla girdik. İşte salgının başından bu yana yaşadıklarımız...
#PandemiYeni tip koronavirüs salgını sonrası yeniden şekillenen küresel tedarik zincirinde stratejik üs haline gelen Türkiye, jeopolitik konumu ve sunduğu maliyet avantajıyla uluslararası şirketlerin radarına girmeye devam ediyor. Fitch Ratings'e göre Avrupa'da tedarik zincilerindeki değişimden en fazla kazanç elde edecek ülkeler sıralamasında Türkiye ilk sırada yer aldı.
#Küresel EkonomiÇin’den getirilen 3 milyon dozluk koronavirüs aşısının Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuvarları’ndaki analiz sonuçlarında sona gelinirken aşıları taşıyacak TIR’lar da hazırlandı. Aşılama önce sağlık çalışanları, 65 yaş üstü, emniyet mensupları, öğretmenler, huzurevi çalışanlarına yapılacak. Aşı yapılanlara “hastaya konulan teşhis, uygulanacak tedavi ve oluşabilecek riskler açısından bilgilendirme ve tıbbı işlem için hastanın rızasına alma” amacı taşıyan ONAM formu imzalatılacak. Beştepe’de toplanan yeni yılın ilk kabinesinin ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Çin’den alınan 3 milyon koronavirüs aşısının bu hafta sonuna kadar yapılmaya başlanacağını söyledi.
#KoronavirüsÇin'de acil kullanımına onay verilen iki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının insanlara uygulanmaya başlandığı bildirildi. Pekin'de hafta sonunda 220 aşılama merkezinde 73 bin 537 kişiye ilk doz aşılar yapıldı. Aşılamada kamuya ait ilaç firmaları Sinovac ve Sinopharm'ın geliştirdiği inaktif aşılar kullanıldı. Her iki aşı da virüsün zayıflatılarak etkisizleştirilmiş halini formülünde barındırıyor.
#ÇinÇin'in Vuhan kentinde Aralık 2019'da ortaya çıkan Kovid-19 virüsü, 200'den fazla ülke ve bölgeye yayılarak salgına dönüştü. ABD'nin Irak'ta havaalanına düzenlediği füze saldırısında İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani öldürüldü. İran'da Ukrayna Hava Yollarına ait yolcu uçağının "insani hata" ile düşürülmesi sonucu 176 kişi öldü. ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray’da İsrail Başbakanı Netanyahu ile açıkladığı sözde Orta Doğu barış planı kapsamında Kudüs'ün, İsrail'in "bölünmez" başkenti olarak kabul edileceğini duyurdu...
#Dünya HaberleriÇin’de ortaya çıkan ve dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının etkileri ticaret hayatında da görülmeye başladı. Türkiye ile Çin 2019’da yaklaşık 21 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşırken, Türkiye’nin Çin’den yaptığı ithalat 2019’da 18.4 milar dolar, Türkiye’nin Çin’den ihracatı ise aynı yıl 2.6 milyar dolar oldu. 2020’nin ilk yıllarında ise koronavirüs sebebiyle ticaret büyük darbe aldı. Çin’de üretim tesislerinin durmuş olması, Çin’den gelen ürünlere karşı yaşanan korku sebebiyle birçok ülke bazı ürünlerde alımlarını azalttı ya da durdurdu. Türkiye için önemli bir ticari ortak olan Çin’den gelen ürünler arasında yedek parçadan kimyasal maddelere, ayakkabıdan plastiğe, elektronikten çeşitli gıda maddelerine kadar birçok ürün bulunuyor. Biz de bu sektörlerin önde gelene isimleri ile konuştuk. Virüsün Türkiye üzerindeki etkilerini araştırdık.
#GazetehaberiDijital teknolojilerin yaşamın her alanına hakim olmasıyla üretilen veriler, alınıp satılabilir hale geldi. Yeni bir "ham maddeye" dönüşen verilerin işletilmesi sayesinde dev teknoloji şirketleri yüz milyarlarca dolarlık kazançlar elde ediyor.
#İnternetAlibaba Cloud tarafından 12 ülkede düzenlenen uluslararası Create@Alibaba Cloud Start-Up Yarışması’nın Orta Doğu ve Afrika bölgesi ayağı İstanbul’da gerçekleştirildi. Fazla Gıda, yarışmanın birincisi seçilirken, Kimola, Parkpalet, Piri Guide ve Tırport da, Eylül ayında Çin’in Nanjing şehrinde düzenlenecek yarışmanın ikinci etabına katılmaya hak kazandılar. Yarışmanın birincisi olan Fazla Gıda, 50 bin Dolar değerindeki ödülü alırken, dereceye giren diğer dört girişim ise 10 bin Dolar ile ödüllendirildi.
#Create@AlibabaÖnceki gün 1.3 milyar dolarlık yerli güneş paneli üretim ve santral projesine teklif veren, dün de Çanakkale köprüsü için imza atan uzak doğulu firmaların Türkiye’ye bu ilgisi tesadüf değil. Uzak Doğulu devlerin ilgisinin son 3 yıldır arttığını kaydeden Ünlü&Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü, Japon, Çinli, Malezyalı ve Koreli şirketlerin Türkiye’ye yönelik planlarını ve stratejilerini anlattı.
#Ünlü&CoSon dönemlerde birçok yabancı yatırımcının Balıkesir çevresinde fırsat kolladığını söyleyen Balıkesir Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur, “İlin cazibesinin ve ekonomik göstergelerinin yükseliş trendi birçok büyük markanın takibi altında. Yerli ve yabancı yatırımcılar ile görüşmelerimiz sürmekte” dediç
İstanbul Yeşilköy’deki CNR Fuar ve Kongre Merkezi şu sıralara adeta ‘iğne atsan yere düşmez' durumda. Yüzlerce masanın kurulu olduğu Merkez’de 130 ülkeden gelen bin 500’e yakın iş insanı ikili görüşmeler yapıyor. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’nun (TUSKON) “Türkiye - Dünya Ticaret Köprüsü 2012 Programı” kapsamında organize ettiği buluşmalara hurriyet.com.tr tanık oldu. 25 bine yakın ikili görüşmenin yapılacağı masalarda taraflar ilk gün önemli anlaşmalara imza attı.
Dünya Yılın Girişimcisi ödülünü İsviçreli ilaç firması Actelion’un kurucusu Dr. Jean Paul Clozel kazandı. Clozel, "Eşimin bulduğu ilaç sayesinde akciğer hipertansiyonuna çözüm ürettik. Türkiye ise ’Tracleer’ adlı ilacımıza izin çıkaran ilk ülkeler arasında" dedi.