Güncelleme Tarihi:
DÜNYACA ünlü denetim ve danışmanlık şirketi Ernst & Young tarafından düzenlenen ’World Entrepreneur of the Year’ (Dünya Yılın Girişimcisi) yarışmasını bu yıl İsviçreli kardiyolog Dr. Jean Paul Clozel kazandı. Yarışmada Türkiye’yi Milliyet Gazetesi ile Ernst&Young organizasyonunda seçilen Ode Yalıtım’ın kurucusu Orhan Turan temsil etti. Actelion ilaç firmasının kurucusu olan Clozel, Monaco’da yapılan finalde 42 ülkenin girişimcisini geride bırakarak birinci oldu. 1997’de ilaç şirketi Roche’taki görevinden ayrılarak eşi Martine Clozel’in bulduğu ilacı üretmek üzere Actelion’u kuran Clozel, 10 yıl içinde şirketini dünya ilaç devleriyle yarışır hale getirdi. Dört kişiyle yola çıkan firma, 2007’de 1.500 çalışana ve 802 milyon Euro’luk satış rakamına ulaştı. Şirketin piyasa değeri 3.7 milyar doları geçti. Actelion’un ürettiği ’Tracleer’ adlı ilaç ise daha önce tedavisinde güçlük çekilen akciğer hipertansiyonuna çare oldu.
Para için kurmadık
"Ödülü ben aldım ama biz bir takımız. Arkamda eşim ve bilimadamlarımız var" diyen Dr. Colozel, şunları söyledi: "Bir şirketi hangi amaçla kurduğunuz çok önemli. Biz Actelion’u çok para kazanmak için değil, yeni ilaçlar bulup insanları tedavi edebilmek için kurduk. İnsan iyileştirmek gibi güzel şey yok. Bu ödüle çok sevindim ama ’Sayenizde artık yaşıyorum’ şeklinde mektuplar almak benim için daha büyük ödül. Ancak bu ödül çalışmalarımızda bize şevk katacak." İlaç firmalarının son dönemde çok eleştirildiğini, sektöre tek taraflı bakıldığını ve aldığı ödülü endüstriye verilmiş olarak da kabul ettiğini anlatan Clozel, "Dünyada her 3 yılda bir, ortalama ömür 1 yıl uzuyor. Bunda ilaçlardaki ilerlemenin de katkısı var. İlaç şirketlerinin hayata katkısı çok büyük" dedi.
Türkiye’de yatırıma devam
Türkiye’de Actelion İlaç bünyesinde 30 çalışanları olduğunu belirten Clozel, Türkiye’nin en hızlı gelişen pazarlarından biri olduğunu anlattı. Clozel şöyle devam etti: "İstanbul’daki ekibimiz çok aktif. Türkiye akciğer hipertansiyonu için bulduğumuz Tracleer ilacına izin çıkaran ve kaynak ayıran ilk ülkeler arasında yer aldı. Bundan çok etkilendim. Türkiye çok büyük bir pazar. Buraya yatırımı sürdüreceğiz." Eşinin bulduğu Tracleer’in ardından başka ilaçlar da ürettiklerini belirten Clozel, şimdi ise alzheimer, MS ve uykusuzluk için ilaçlar üzerinde çalıştıklarını ve yeni bir antibiyotik hazırladıklarını anlattı. 600’ün üzerinde araştırmacı çalıştırdıklarını belirten Clozel, kazandıklarının yüzde 30’unu araştırmaya harcadıklarını ve bu rakamın geçen yıl 400 milyon frankı geçtiğini söyledi.
Türk girişimcisi utangaç
ERNST&Young Türkiye Başkanı Osman Dinçbaş, ’Yılın Girişimcisi’nin başarıya giden yolda bir model oluşturduğunu belirterek, "Türkiye bu organizasyonda 5 yıldır yer alıyor. Her yıl 40 civarında girişimci Türkiye’nin en iyisi olmak için başvuruda bulunuyor. Diğer ülkelerle kıyaslandığında rakamın çok daha fazla olması lazım. Türk girişimcisi utangaç. ’Ben başarılıyım’ diye ortaya çıkmıyor. Bu kültürümüzde olan tevazunun bir sonucu."
5 kez katılan Türkler başarı için sabretsin
ERNST&Young Başkanı ve CEO’su Jim Turley yarışmaya 5 yıldır katılan Türkiye’nin her seferinde dikkat çeken adaylar gönderdiğini belirterek, şunları söyledi: "Bu yıl çok çekişmeli oldu. Jüri çok zorlandı. Her firma çok güzel fikirleri hayata geçirmiş. Ama sosyal sorumluluklarını da unutmamışlar. Bugüne kadar Türk firmaların vizyon sahibi olduğu dikkat çekti. Türk firmaları tökezlediğinde hemen ayağa kalkabiliyor. Yarışmaya 45’e yakın ülke katılıyor. Şimdiye dek 7 ülke kazandı. Türkler sabırlı olsun, başarı gelir."
Organik yiyecek firması Türkiye’nin de müşterisi
BU yılki yarışmanın finalistleri arasında Alman Wolfgang Gutberlet de vardı. Gutberlet, babasından devraldığı ’Tegut’ adlı firmayla 1980’lerde organik gıda işine girererek, bu sektörün ilk temsilcileri arasında yer aldı. Bugün 2 bin 600 değişik organik ürün sattıklarına işaret eden Gutberlet, organik tarım ürünlerinin bir kısmını Türkiye’den aldıklarını ve alım miktarını yakın zaman içinde artırmayı düşündüklerini söyledi. Babasından devraldığında Tegut’un 65 dükkanı, 1056 çalışanı ve 105 milyon Euro cirosu olduğunu belirten Gutberlet, bugün 300 mağaza, 5600 çalışan ve 1.1 milyar Euro’luk satış gelirine ulaştıklarını söyledi.
3.5 Euro’luk maaştan 2.6 milyar Euro gelire
BU yılki yarışmanın en büyük favorileri arasında Çinli Liu Yonghao da vardı. Çin’in en büyük tarım şirketlerinden biri olan New Hope Group’un sahibi olan Yonghao, 1980’lerde aylık 3.5 Euro’ya denk bir aylıkla öğretmenlik yapıyordu. Çin’in piyasa ekonomisine geçişi sürecinde işini bırakıp kuluçkacılığa başlayan Yonghao, 1995’te kurduğu şirketi tarımda büyüyerek geçen yıl 41 bin çalışana ve 2.6 milyar Euro gelire ulaştı. Henüz Türkiye’ye yatırımı düşünmeyen Yonghao, dünyanın en büyük tarım üreticisi olmak istediğini belirtti. Çin’in ilk sosyal sorumluluk raporu hazırlayan şirketi olan New Hope, son Çin depremi sonrası yardım kampanyalarına önemli katkılarda bulundu.
Dünyanın sorunlarını girişimciler çözecek
DOĞAN Gazetecilik İcra Kurulu Başkanı Faik Açıkalın, Milliyet olarak Ernst&Young ile birlikte Türkiye’de ’Yılın Girişimcisi’ni seçmek için Anadolu’daki şehirleri dolaştıklarını belirterek, "Bu organizasyon bir anlamda Türkiye’nin tanıtım projesi, ama diğer yandan da başvuruda bulunan girişimciler için de önemli bir deneyim oluyor. Kendi eksiklerini ve neler yapmaları gerektiğini öğreniyorlar. Yılın Girişimcisi ise diğer girişimcilere örnek oluyor. Monaco’da yarışarak uluslararası bağlantılar kurma şansını yakalıyor" dedi. Açıkalın, şöyle devam etti: "Bu yıl ülkelerden gelen girişimcilere bakarsak hepsi doğru iş modelini oluşturarak kısa sürede belirli bir gelişme ve büyüme göstermiş. Yenilenebilir enerji, gıda ve ilaç gibi sektörlere yönelmişler. Kendileri kazanırken, toplama karşı sorumluluklarını da unutmamışlar. Şirketler artık dünyanın sorunlarına çözümü de önemsiyor."