Türk işadamlarının Çin çıkarması

Güncelleme Tarihi:

Türk işadamlarının Çin çıkarması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2012 11:38

Türkiye, 2001 yılında 199 milyon dolar olan Çin'e ihracatını, 2011 yılında 2 milyar 467 milyon dolara çıkarırken, bu sürede Türk yatırımcıların söz konusu ülkede yaptıkları doğrudan yatırımlar da önemli ölçüde arttı.

Haberin Devamı

DEİK Türk-Çin İş Konseyi Başkan Yardımcısı Necati Abacıoğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Çin'deki doğrudan yatırımının 350-400 milyon dolar civarında olduğunu belirterek, bu rakamın 2015'te 500 milyon dolara çıkmasını beklediklerini söyledi.

Abacıoğlu, Çinli yatırımcıların da Türkiye'ye büyük ilgi gösterdiğini ve yakın zamanda bu ülkeden çok büyük grupların Türkiye'ye yatırım yapacaklarını dile getirdi.

En son Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çin ziyaretinde, iki ülke dış ticaretinde Türkiye aleyhine olan durumun Çinlilerin Türkiye'ye yatırım yapması ile giderilebileceği konusunda görüş bildirildiğini anlatan Abacıoğlu, “Çinliler de buna sıcak bakıyorlar ve Türkiye'yi bir kapı olarak kullanıp, çevre ülkelere ihracat gerçekleştirmeyi değerlendiriyorlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

Abacıoğlu, dünyanın en büyük 7'inci havayolu şirketi olan Çinli HNA'nın daha önce Türk uçak bakım-onarım şirketi myTECHNIC'e ortak olmasının, arkasından da havayolu kargo şirketi ACT'nin bir bölümünü satın almasının bunun ilk işaretleri olduğunu ifade etti.

“Çin dünyanın organize sanayi bölgesi”

Çinli yatırımcıların Türkiye'deki enerji yatırımlarına direkt yatırımcı olarak gelmeyi planladıklarını bildiren Abacıoğlu, söz konusu yatırımcıların Çanakkale Boğazı geçişi ve tren yolları ile de ilgilendiklerini bildirdi.

Çin'in dünyanın organize sanayi bölgesi olduğuna dikkati çeken Abacı, şöyle devam etti:
“Çin'in ihracat rakamları ile ilgili bir durum gözden kaçıyor. Çin'in ihracatının büyük bölümünü Çinliler yapar gibi bir algı var. Halbuki 1,2 trilyon dolarlık ihracatın çok büyük bölümü dünyadaki yatırımcıların Çin'e yaptıkları yatırımlardan dolayı ihracat portföyüne yazılıyor. Dolayısıyla bu portföyde gecikmeyle birlikte Türk iş adamları da yer almalı.”

Çin'deki Türk yatırımları

DEİK verilerine göre, Türkiye ile Çin arasındaki karşılıklı doğrudan yatırımlar kısıtlı seviyede bulunuyor.

Türk firmaları Çin'de kord bezi, çelik, değerli madenler, plastik, inşaat, gıda ve tekstil alanında üretim yapıyor. Bununla birlikte pek çok Türk firması elektronik, gıda ve tekstil sektörlerinde de üretimlerinin bir bölümünü Çin'de gerçekleştiriyor.

Haberin Devamı

Çin'de faal olan ve DEİK üyesi bazı Türk firmaları ise Çimtaş, Demirdöküm, Fabeks Dış Ticaret, Arçelik-Beko, Ünsa Ambalaj, Şişecam, Zorlu Tekstil, Garanti Bankası, İş Bankası, Sabancı Holding-KordSA ve Fiba Holding-Türkmall.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!