IV. Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep) bu yıl 15-18 Eylül arasında... Festival öncesi yemek kültürü araştırmacısı ve rehber Filiz Hösükoğlu’yla bir araya geldik. Şiveydiz, çir aşı, ayvalı pilav, yuvarlama, erik tavası gibi ev yemeklerinden tadanı hayran bırakan meşhur sokak lezzetlerine, Gaziantep mutfağının inceliklerini konuştuk...
#KebapTüm dünyada adından söz ettiren bir mutfağımız var. Bu yüzden kendimi hep şanslı hissederim. Ülkemize gelen her bir yabancı, yemeklerimizin tadını damağında yıllar boyu taşır. 7 bölgeye yayılan yüzlerce lezzetimiz arasında hepimizin favorisi elbette farklıdır. Kullanılan malzemeye, bakliyata, pişirmeye, baharatına göre değişir tercihler. Çorbasından, mantısına, kebabından çeşit çeşit sulu yemeğine kadar damak zevkinize uygun bir çok alternatif üretebilirsiniz. Bu hafta çeşitli restoranlardan paket servis alarak bazı yemekleri denedim ve değişik mutfakları sizin için bulmaya çalıştım. Anadolu'nun dört bir yanındaki mutfakların önemli temsilcileri bu yazıda...
#Anadolu MutfağıMalum pandemi ile mücadele tedbirleri kapsamında bazı kısıtlamalar devreye alındı. Restoranlardan ve kafelerden bir süre mekanda hizmet alamayacağız. Bu kritik dönemde gel al veya paket servis yapan mekanların önemi bir kat daha arttı. Ben de sizlere en sevdiğimiz yemeklerden biri olan milli yiyeceğimiz kebabı evinize kadar getiren 4 işletmeden bahsedeceğim.
#KebapKendimi bildim bileli dışarıda yemeyi, restoran keşfetmeyi ve iyi yemek yemeyi severim. Hobi mesleğe dönüşünce ilginin boyutları da ister istemez değişiyor. Keşif ilk sırayı alıyor, bir mekâna ikinci üçüncü kez gitmek lükse dönüşüyor. İşte o zaman da ancak en sevdiğiniz, en mutlu ayrıldığınız yerlere bir kez daha, hatta tekrar tekrar gitmek istiyorsunuz. Bugün, son dönemde gittiğim ve her anlamda mutlu ayrıldığım, fırsat buldukça, yarattıkça gideceğim üç yer var sizlerle paylaşmak istediğim. Üçünün de şefi ve sahibi kadın. Üçü de ruhunu, hayalini, emeğini ve yaratıcılığını yaptığı yemeğe, kurdukları, kurguladıkları mekânlara katan insanlar...
#Müge AkgünYeri gelir peygamberler, yeri gelir camiler şehri diye anılırmış Urfa. Kimilerine göre hanlar, kimilerine göre de efsaneler kentiymiş isotun anavatanı. Benim içinse, bütün şehri gökyüzünde süzülen kuşların cıvıltısı eşliğinde gezdiğimden olsa gerek kuşlar diyarıydı Urfa. Şayet Urfa’ya gitmek istiyorsanız elinizi çabuk tutun derim. Kurumayı bekleyen isotların kırmızıya boyadığı damları ve hasat zamanı olması nedeni ile yolları beyaza bürüyen pamuk tarlaları ile Ekim ayı Urfa’nın en güzel zamanı.
#URFAYeri gelir peygamberler, yeri gelir camiler şehri diye anılırmış Urfa. Kimilerine göre hanlar, kimilerine göre de efsaneler kentiymiş isotun anavatanı. Benim içinse, bütün şehri gökyüzünde süzülen kuşların cıvıltısı eşliğinde gezdiğimden olsa gerek kuşlar diyarıydı Urfa. Şayet Urfa’ya gitmek istiyorsanız elinizi çabuk tutun derim. Kurumayı bekleyen isotların kırmızıya boyadığı damları ve hasat zamanı olması nedeni ile yolları beyaza bürüyen pamuk tarlaları ile Ekim ayı Urfa’nın en güzel zamanı.
#URFAValensiya'da Fütüristik akvaryum, opera ve bilim müzesinden oluşan, ‘Sanat - Bilim Şehri’ açılalı birkaç yıl oldu. Ve Valensiya'nın simgelerinden birine dönüştü. Üçüncü büyük İspanyol şehri Valensiya o tarihten bu yana boş durduğunu sanmayın. Yaratıcı yaklaşımla her köşesi dönüşüm geçiriyor. İşte Valensiya'da gezilecek yerler
#ValensiyaMutfağımızın dünyada yeri nerede? Geçmişi nedir? Geleceği var mıdır? Kimi bilerek, kimi bilmeden ahkâm keser. Kimi birkaç asırlık kebabın şarapla iyi gideceğini söyler... Bu hafta size, 2016’da tadına bakmanız gereken geleneksel lezzetleri sıralayacağım. Tatlarına bakarsanız, yukarıdaki sorulara rahatlıkla yanıt verebilir, bilerek ukalalık yapmış olursunuz.
#Geleneksel Lezzetler