Kimileri doğal, işlenmemiş ve taze olduğu düşüncesiyle, kimileri de marketlerdeki ambalajlı sütlere göre daha ekonomik bulduğundan çiğ süt almayı tercih ediyor. Geçmişte sokak sütçülerinin evlerin kapısına getirdiği ve güğümlerinden sürahilere boşalttığı dönem artık pek çoğumuz için nostaljik bir anı olsa da, çiğ süt tüketimi yaygınlığını koruyor. Ancak dikkat! Bazı hijyenik koşullara uyulmadığında tüketilen çiğ süt ciddi enfeksiyonlara hatta hayati riske yol açabiliyor.
#Çiğ SütTarım ve Orman Bakanlığı'nın paylaştığı taklit ve tağşiş ürünler listesi çok konuşuluyor. Bu listeye sütler de dahil olabilir mi? Marketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Peki uzmanlar bu konuda ne diyor?
#Pastörize SütYoğurt; protein, kalsiyum, B vitaminleri ve probiyotik bakteriler açısından zengin bir besin. Bu nedenle de Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçası… Peki hangi yoğurt daha güvenilir? Markette satılan yoğurtlar mı evde yapılanlar mı? Hazır yoğurtlar nasıl oluyor da uzun süre bozulmuyor? Ev yapımı yoğurtlar tehlikeli mi? Sosyal medyada tartışılan bu konuyu tüm merak edilenleriyle Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile mercek altına aldık.
#GıdaRAMAZAN ayına bu yıl büyük üzüntüler, deprem nedeni ile yaşamını yitiren on binlerce yurttaşımızın acısıyla girdik. 2020 yılında başlayan Kovid-19 pandemisi yüzünden altüst olan hayatlarımız bir kez daha sarsıldı. Aslında koronavirüs salgınıyla beraber evlere stoklanan un, makarna, pirinç gibi gıdalar ve o süreçteki hareketsiz yaşam çoğumuzun kilosuna kilo ekledi, aynalara mutsuz bakar olduk. Beslenmede dikkat edilmesi gereken kuralları beslenme ve diyetetik uzmanları her fırsatta anlatsa da konunun önemi bir türlü algılanamıyor. Uzm. Dr. İnci Haznedaroğlu Erkin, Ramazan ayında oruç, beslenme ve duygusal yeme konularında önemli açıklamalarda bulundu:
#1Çoğunun yanından geçip gidiyoruz. Varlıklarından bile haberdar değiliz. Oysa şehrin sağlıklı bir ekosisteme sahip olması için hayati önem taşıyorlar. Sadece şehre de değil, hem insanlara hem de kuşlar, kelebekler, arılar gibi birçok canlıya faydaları var. Akademisyen Cihan Erdönmez ve Anna Zadrozna’nın hazırladığı ‘İstanbul’un Sokak Otları’ çalışması onları fark etmemizi sağlıyor.
#Cihan ErdönmezSıcakların arttığı bugünlerde bol bol sıvı tüketmeyi ihmal etmemek lazım. Ama bu işi suyla sınırlamak gerekmiyor çünkü kaybettiğimiz mineralleri geri kazanmak için seçeneğimiz çok. Şef Didem Şenol kahvaltıdan artan siyah çaylarla nefis buzlu içecekler hazırlayabileceğimizi söylüyor. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit’se suyumuza taze otlar ve baharat çeşitleri katarak aroma kazandırmanın yollarını anlatıp sağlıklı smoothie tarifleri veriyor.
#ÇaySarımsak, sıklıkla kullanılan sebzeler arasında yer almaktadır. Özellikle kullanım alanı bakımından oldukça zengin içeriği bulunmaktadır. Bu bakımdan sarımsağın insan vücuduna faydalarını ve içeriklerini öğrenebilir ve buna göre rahatlıkla farklı versiyonlarda kullanabilirsiniz. Sarımsak gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır (Emziren anneye ve bebeğe) sizler için derledik.
İnsanların en yakın hayvan dostları arasında herkesin tahmin edebileceği kediler ilk sıralarda gelmektedir. Birçok kişinin evinde kedi beslediği dikkat çekmektedir. Ayrıca çevremizde de çok sayıda kediyi sıklıkla görmemiz mümkündür. Sizler için Kediler yumurta yer mi? Kediler haşlanmış, pişmiş ve çiğ yumurta yiyebilir mi tüm detayları ile derledik.
#Kediİster çiğken rendeleyip salatasını yapın, ister fırınlayıp yoğurtlu mezesini hazırlayın. Çorbası sadece mideye değil, göze de hitap ediyor. Cipsiyse en sağlıklı atıştırmalıklardan... Hele bir de körpecik yaprakları üzerinde pancar bulursanız, saplarını soğanla soteleyin ve üzerine yumurta kırın; işte size harika bir yemek!
#PancarKadınlar genel olarak cilt bakımına çok önem verirler. Sağlıklı ve güzel görünen bir cilt her kadının hayalidir. Cilt güzelliğinin korunması için doğru ürünlerin kullanılması gerekmektedir. Süt de cildi güzelleştiren ürünlerden bir tanesidir. Sütün Cilde faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Süt cildi beyazlatır mı, çiğ süt yüze sürülür mü tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Bugünlerde nereye baksak çeşit çeşit zayıflama listeleri... Her yaz aynı şey... Demek ki diyetler yapılıyor sonra da verilenler geri alınıyor. Eğer siz de her yaz diyete girmekten sıkıldaysanız beslenme uzmanları Elif Nida Zafer ve Berrin Yiğit’in diyet yapıyormuşuz gibi hissetirmeyen önerilerine göz atın. Fazla kiloları kalıcı şekilde vermenin kişiye özel, sürdürülebilir beslenme ilkeleriyle mümkün olduğunu anlatıyorlar. Yiğit her yeni bilgiyi araştırmamızı söylüyor, Zafer’se “İki dilim pizzadan zarar gelmez ama haftada iki ‘kaçamağı’ aşmayın” diyor.
#GazetehaberleriGebelik bir kadına verilen en güzel armağanlardan biridir. Bu dönem başlı başına kendine özgü bir süreçtir. Bir yanda büyümekte olan bir bebek diğer yanda ise bir kadının anne olma süreci gelişmektedir. Böyle bir dönemde hem zihinsel, ruhsal ve sağlık hem de fizyolojik sağlık ayrı bir önem kazanmaktadır. Bu yazıda vücut sağlığı ve beslenme ilişkisini birlikte inceleyelim.
#GebelikPandemi nedeniyle bağışıklık sistemimiz konusunda çok dikkatliyiz. Ancak hangisi ne işe yarıyor veya ne kadarı bizi nasıl koruyor diye araştırmadan her takviyeyi almak da sağlığı tehdit ediyor. Uzmanlar takviyelerin hekim kontrolünde ve yeterli dozda kullanılması gerektiğinin altını çiziyor.
#BağışıklıkGrip, soğuk algınlığı ve nezle gibi rahatsızlıklarla baş etmek pandemi nedeniyle bu yıl hiç olmadığı kadar önemli. Koronavirüsle mücadele içindeyken bir de bu hastalıklarla uğraşmamak için vücudumuzun savunma sistemini güçlendirmekte fayda var. Diyet ve beslenme uzmanları Elif Nida Zafer ve Ömür Karamahmut’tan bağışıklık sistemimizi güçlendirecek besin tavsiyeleri aldık. Nörolog Prof. Dr. Derya Uludüz’e de stres seviyemizi ayarlamak ve uykumuzu düzene sokmak için neler yapabileceğimizi sorduk.
#GazetehaberleriBeslenme jargonumuza son yıllarda dahil olmuş bir kelime var: Süpergıda. İnsan sağlığı için çok önemli olduğu söylenen, beslenmemize mutlaka dahil etmemiz tavsiye edilen süpergıdalarla ilgili kafamız biraz karışık. “Süpergıda neye denir? Bu gıdaları neden ve nasıl yemeliyiz?” gibi sorular aklımızı karıştırıyor. Aşağıda uzmanların da desteğiyle bu sorulara yanıtlar vermeye çalıştık. Hoş geldiniz süpergıdalar dosyasına...
#SüpergıdalarSon dönemde iyiden iyiye artan sağlıklı beslenme, bitkisel temelli beslenme hatta vegan ve vejetaryen beslenmeyle beraber badem sütünün de popülerliği arttı. Diyetisyen İrem Erhan, market raflarında sıkça gördüğümüz badem sütünün faydaları hakkında bilgi verdi, evde nasıl hazırlanabileceğini anlattı.
#Badem SütüÇocukların okuldayken daha sağlıklı tatlılar tüketmesi için ailelere öneride bulunan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Dilistan Çilingiroğlu Shipman, sadece 15 dakikada hazırlanan atıştırmalık tarifini anlattı.
#ÇocukDünya artık içine doğduğumuz gibi değil. Sınırsız açgözlülükle birçok şeyin sonunu getirdik. Ama biraz da bu sayede yepyeni alanlar keşfettik. Rotayı tam gaz veganlığa çeviren beslenme âlemleri, bu felsefe etrafında çok yaratıcı şeyler söylüyor. Etin yerini sebzeler, inek sütünün yerini bitkisel sütler, şekerin yerini meyveler alıyor. Bin yıllık lahana, karnabahar, nohut bambaşka kılıklara bürünüyor. Alışverişe ya da restorana gittiğinizde zamanın gerisinde kalmamanız için sözlüğünüzü hazırladık. Ç. BEGÜM SOYDEMİR/bsoydemir@hurriyet.com.tr
#VeganlıkEk gıdalara geçiş bebekler için olduğu kadar ebeveynler için de önemli bir dönem. Bebekler ilk altı ay boyunca D vitamini hariç, ihtiyaçları olan her şeyi anne sütünden karşılayabiliyorlar. Ancak altıncı aydan itibaren hem dış dünya ile tanışmaları, hem gelişmiş sindirim sistemlerinin yeni gıdaları kaldırabilmesi, hem de belki de en önemlisi, beyin gelişimlerinin olması gerektiği ivmede devam edebilmesi için ek gıdaya yumuşak bir geçiş yapılması gerekiyor.
#Bebek