Yaz aylarında piknik ve plaj keyfi, gıda zehirlenmesi riskiyle gölgeleniyor. Sıcak ve nemli ortamlarda bakterilerin hızla çoğalması, açık alanda tüketilen yiyecekleri tehlikeli hale getiriyor. Peki, hangi yiyecekler bu risk altında? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Prof. Dr. Ebubekir Şenateş, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkDonmuş çiğ etler uygun olmayan koşullarda çözülmeye bırakıldığında, tehlikeli bakterilerin üremesi için elverişli bir ortam oluşturur. Bu yüzden çiğ etin bakteri üretmesini önlemek için bazı riskli davranışlardan kaçınmak gerekir. Et çözdürme işlemi sırasında yapılan hatalar, sağlık açısından ciddi sonuçlara yol açabileceği gibi etin lezzetini de bozar.
#SağlıkEtin saklama koşulları kadar buzluktan çıkarıldığında nasıl çözdürüldüğü de sağlık için önemli. Bu konuda her kafadan bir ses çıkarken birçok kişi alışkın olduğu yöntemleri uygulamaya devam ediyor. Örneğin etleri çözdürme konusunda en yaygın yollardan biri olan ‘oda sıcaklığında bekletmek’ hataların en büyüğü. Üstelik yapılan yanlışlar bununla da sınırlı değil. Etleri çözdürürken sık yapılan hataları ve doğru yöntemleri uzmanlar anlattı...
#Gıda GüvenliğiArtan yemekleri ısıtarak yeniden tüketmek, gıda israfını önlemenin harika bir yolu. Ancak her türlü yeniden ısıtma, yiyeceğin dokusunu, lezzetini ve besin içeriğini etkileyebiliyor. Buna bir de bazı yiyecekler ısıtıldığında ortaya çıkan sağlık risklerini de eklemek gerek. O nedenle mutfakta herkesin işine yarayacak bu listeyi hazırladık. İşte asla ısıtılmaması gereken yiyecekler…
#SağlıkBir evde mutfak tezgahına dökülen yiyecekleri veya duşta sabun köpükleri gibi belli kirli noktaları görmek kolaydır. Peki ya çok kirli görünmeyen ama aslında sağlığı etkileyebilecek noktalar... Evinizin her odasına bir göz atarak kir ile bakterilerden kurtulabilirsiniz.
#Nasıl YapılırYaz aylarında artan gıda zehirlenmelerine engel olmak adına tavsiyelerde bulunan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Arş. Gör. Kübra Şahin, gıda zehirlenmesinde ilk belirtilerin 72 saat sonra bile ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.
#Beslenme Ve Diyetetik Bölümü Arş. Gör. Kübra ŞahinUzmanlar artan deniz kirliliği nedeniyle deniz ürünlerine cıva ve diğer tehlikeli organik kirleticilerin bulaştığını, bu yüzden cıva birikiminin yüksek olduğu bilinen kılıçbalığı, kral uskumru gibi büyük balıklar gibi balıkların özellikle gebeler, emziren kadınlar ve küçük çocuklar tarafından tüketilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
#D VitaminiİLK olarak 2012’de kırmızı ve beyaz etin karıştırılarak satılmasına yasak getiren Tarım ve Orman Bakanlığı, önceden hazırlanmış kasap köftenin satılmasına da yasak getirmişti. Sonrasında yasak yumuşatılarak 10 kilograma kadar kasap köftenin yapılıp, satılmasına müsaade edilmişti.
#Tarım Ve Orman BakanlığıÜnlü et restoran ve lokantalarına kötü haber. Kasap ve marketlerde daha önceden hazırlanmış köfte, açık tavuk pirzola, kanat gibi ürünler satılamayacak. Artık restorandan çiğ olarak köfte, pirzola, bonfile alınıp eve götürülemeyecek. Nusret, Günaydın, Butcha gibi lüks restoranlar, bir ay içinde çiğ et reyonlarını kapatmak zorunda kalacak.
Özel davetlerde, arkadaş toplantılarında, en lezzetli buluşmalarda kendine yer bulan peynir tahtası, stil sahibi bir sofra hazırlamak isteyenlerin favorisidir. Konu yılbaşı olunca farklı peynir çeşitlerinin buluştuğu peynir tahtası, uzun sürecek sohbetlerle yeni yıl kutlamasına eşlik eder. Şef Müge Ergül hangi peynirlerin hangi eşlikçilerle kullanılabileceğinden nasıl kesilmesi ve sunulması gerektiğine kadar öneriler verdi.
#Metro MarketBana hangi malzeme olmadan yemek yapamazsın diye sorsalar çok büyük bir ihtimalle cevabım tuz olur. Doğru miktarda tuz, lezzeti yakalamanın en temel adımı. Aşçı olduktan sonra hayatıma ‘doğru zamanda tuzlama’ diye bir terim girdi. Yapacağım yemeğin ne olduğuna ve ihtiyacıma göre eğer tuz içine işlesin ve suyu çıksın istersem malzemeleri önce, eğer suyu çıkmasın, kendini salmasın istersem son anda tuzlarım. Aslında iyi yemek yapmanın neredeyse birinci kuralı ne zaman tuzlayacağını bilmek diyebiliriz.
#Didem ŞenolYaz tatilinde otellerin vazgeçilmezi, açık büfe ve sınırsız yemek. Ancak, bu yiyecekler ölümcül et yiyen bakteriden tutun listeria bakterisine kadar birçok bakteriyi içerebilir ve ölüme kadar götürebilir. Uzmanlar özellikle de iyi pişmemiş etler, süt ürünleri ile çiğ kabuklu deniz ürünlerine dikkat çekiyor.
#Yaz TatiliKurban Bayramı boyunca et ağırlıklı olarak beslenmenin ardından 'Bayram sonrası beslenme nasıl olmalı?' sorusu sağlıklı beslenme açısından büyük önem taşıyor. HÜRRİYET ve LEZİZZ bu süreçte dengeli ve düzenli beslenmenin metabolizmayı toparlamaya yardımcı olacağının önemine Şef Rüzgar SÜNBÜL dikkat çekti.
#Bayram Sonrası BeslenmeEvde ya da dışarıda bir şeyler yerken elinizden yere düşen yiyeceği alıp ağzınıza atıyor musunuz? Cevabınız 'evet'se siz de 5 saniye kuralını uygulayanlardan birisiniz demektir. 5 saniye kuralına göre, düşen gıda bu süre içinde yerden alınırsa bakteriler bulaşmıyor. Peki gerçekten 5 saniye mikropların yiyeceklere bulaşmasını önleyebilecek kadar kısa bir süre mi?
#5 Saniye KuralıYaz aylarının gelmesiyle, gıdalardan ve içme suyundan bulaşan 'salmonella' bakterisi, çeşitli enfeksiyonlara ve salgınlara neden oluyor. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Kurban Bayramı da geliyor, en büyük önerim aldığınız kurbanda 'salmonella' varmış gibi düşünün. Kestikten sonra mutlaka el temizliğine dikkat etmek lazım. Kullanılan aletleri hemen temizlemek lazım" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Mehmet CeyhanYaz aylarının gelmesiyle, gıdalardan ve içme suyundan bulaşan 'salmonella' bakterisi, çeşitli enfeksiyonlara ve salgınlara neden oluyor. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Kurban Bayramı da geliyor, en büyük önerim aldığınız kurbanda 'salmonella' varmış gibi düşünün. Kestikten sonra mutlaka el temizliğine dikkat etmek lazım. Kullanılan aletleri hemen temizlemek lazım" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Mehmet Ceyhan