Mutfakta mutlaka hijyen

Konserve yiyecek tüketirken konserve kutusunun kapağını yıkıyor musunuz?

Haberin Devamı

Çiğ et doğradığınız kesme tahtasını hemen ılık suyla yıkayıp kurulyor ya da mutfak temizliği için kullandığınız bezleri haftada bir kez çamaşır makinesinde yıkıyor musunuz?

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, mutfaklarımız, sanılanın aksine, banyolardan daha çok bakteri bulunduruyor. Bunun sebebi genel temizlik kurallarına uymamak değil, derin hijyen kurallarına uymamak olarak açıklanıyor.

Peki ne demek derin hijyen kuralları? Örneğin ellerimizi yeni yıkamış olsak bile, eğer parmağımızda açık bir yara varsa, ellerimiz temiz sayılmıyor. Ya da kesme tahtasında et dilimledikten sonra sebze doğramak çiğ ette bulunan bazı bakterilerin sebzeye bulaşmasına neden olabiliyor. Aynı kural kesme işlemini yaptığımız bıçaklar ya da besinleri beklettiğimiz kaplar için de geçerli. Yani herhangi bir mutfak  eşyası hem çiğ etler, hem de sebzeler için kullanılacaksa arada mutlaka ılık su ve sabunla yıkanıp kurulanması gerekli, çünkü ıslak ya da nemli olan mutfak aletleri bakteri üretmeye daha müsait. Aynı şekilde, ıslak mutfak bezleri de bakterilerin üremesi için ideal ortamlar. İşte bu yüzden mutfak bezlerinin en azından haftada bir kere çamaşır makinesinde ve yüksek ısıda yıkanması tavsiye ediliyor.

Haberin Devamı

Çilek soslu bavyera kreması

· 2 su bardağı dolusu çilek
Krema için ;
· 2 adet yumurtanın sarısı
· 1 su bardağı diyet süt
· 1 adet limonun kabuğunun rendesi
· 5-6 adet düşük kalorili tatlandırıcı tablet
 (1 tepeleme yemek kaşığı toz tatlandırıcı)
· 3 tepeleme yemek kaşığı muz jölesi
· 1 su bardağı sıcak süt
· 2 yemek kaşığı yağsız tuzsuz lor
(peynir çeşidi)

YAPILIŞI: Oda sıcaklığında bekleyen yumurta sarılarını ve sütü küçük boy bir tencereye aktarın. Tel çırpıcıyla iyice çırpıp kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin. Kaynamadan hemen önce ocaktan alıp henüz sıcak haldeyken tatlandırıcı tabletleri, rendelenmiş limon kabuğunu ve loru ekleyip hızla çırpın. Diğer taraftan, toz muz jölesini küçük bir kaseye koyup üzerine kaynar sütü ekledikten sonra çatalla karıştırarak jöleyi eritin. Hazırladığınız sulu jöleyi yumurta sarılarının olduğu kaba aktarıp tekrar karıştırın.

Tek kişilik 4 adet cam ya da porselen kapların içini ıslatın ya da streç filmle kaplayın. Hazırladığınız kremayı bu kaplara paylaştırdıktan sonra buzdolabında en az 4-5 saat bekletin. Kremaları kalıplarından dikkatlice çıkararak servis tabaklarına yerleştirin. Üzerlerine robotta çekilmiş çilek sosu gezdirip taze nane yapraklarıyla süsleyerek servise sunun.

Yazarın Tüm Yazıları