Güncelleme Tarihi:
Bağırsak parazitleri insan vücuduna çeşitli yollardan (ağız, deri, kan) girerek vücutta enfeksiyona sebep olan protozoon, helmint, artropod diye isimlendirilen organizmalardır.
Vücudun bağışıklık sisteminin direncine göre parazit ya ölür veya belirti vermeden hafif bir hastalık şeklinde seyreder.
AKCİĞER PARAZİTLERİ ÖKSÜRÜK SEBEBİ
Bağırsak parazitleri ülkemizde, tüm dünyada özellikle gelişmekte olan ülkelerde çok yaygın şekilde hastalık yapmakta ve çok değişik hastalık tablolarını anımsatarak tanı konulması güç durumlar oluşturmaktadır, örneğin çocuklarda karın ağrılarına sebep olarak Akut Apandisit tablosu ile karışarak ameliyatla sonuçlanan durumlara sebep olabilmektedir. Akciğerlere yerleşen parazitler uzun ve rahatsız edici öksürüklere sebep olarak Akciğer enfeksiyonları ile karışmaktadır, yine bağırsaklarda ve safra yollarında tıkanmaya sebep olarak tanı karışıklığına sebep olmakta, ileri tıbbi tetkiklere, ağır maliyetlere sebep olmaktadır. Yine kansızlıklara sebep olarak ağır kan hastalıkları ile karışabilir.
BAĞIRSAK PARAZİTİNDEN KORUNMAK İÇİN EL YIKAMAK ŞART
Bağırsak parazitleri insandan insana ve hayvanlardan ve besinlerden insana geçtiği için genel hijyen kurallarının (el yıkama, temizlik vb.) iyi uygulanması gereklidir. Bunların başında el yıkama gelir, el yıkama için mutlaka dezenfektan madde gerekli değildir. Dezenfektan madde enfeksiyon (bakteri, virüs gibi) önlemi için gereklidir. Parazitler için bol su ve sabun ile ellerin iyice yıkanması, tırnakların kesilmesi, ortak kullanılan ortamların (banyo, tuvalet, kapı kolları vb.) su ve sabun ile silinmesi yeterlidir. İnsanlar dezenfektan ve antiseptik solüsyonları bilinçsiz şekilde kullanılarak bozulmuş (çevre kirliliği, sigara, hormon bozucular, genetiği değiştirilmiş gıdalar, hormonlu yiyecekler gibi.) ekolojik dengeyi daha da bozmakta ve bu olumsuz ortamda çeşitli tehlikelerle baş başa kalmaktadır.
KİRLİ ELLER, TIRNAKLAR, İYİ PİŞMEMİŞ ETLERE DİKKAT
Bağırsak parazitlerinin bulaşma yolları genelde ağız yoludur. İyi yıkanmamış eller, tırnakların iyi kesilmemesi, iyi pişmemiş veya çiğ etler, çiğ yenen yeşil sebzeler ve meyvelerin iyi yıkanmaması, kirli sular, toprak, hasta ve parazitli hayvanlardan, ortak kullanılan yastık kılıfı, çamaşır ve çarşaflardan, oyuncaklardan, okul ve yuvalarda ortak ortam ve eşyaları ile kapı kollarından bulaşır. Özellikle ortak kullanılan tuvalet ve banyoların bu yönden iyi temizlenmesi gereklidir.
TEMİZLİĞİ ÖĞRETİN
Çocuklara yaşlarına uygun olmayan erken öğretiler yerine genel hijyen ve temizlik kuralları yaşlarına uygun olarak öğretilmelidir.
Bağırsak parazitleri hijyen kurallarının kötü olduğu toplumlarda süt çocuğu döneminde bile sıklıkla karşılaştığımız bir durumdur, ancak oyun çocuğu ve adolesan (ergenlik) döneminde daha sıktır, oyun çocuğu döneminde çocuklar el temizliğine dikkat etmediği gibi tozlu ve topraklı ortamlarda sık temas etmekte ve her şeyi ağızlarına alarak parazitlerle kolayca karşılaşırlar. Ergenlik, fiziksel, ruhsal, sosyal ve cinsel bir karmaşa dönemi olduğu için ve fast-food beslenmenin yaygın olması nedeniyle paraziter enfeksiyonların sıklıkla rastlandığı bir dönemdir.
Bağırsak parazitlerinin belirtileri çok değişken ve çeşitlidir;
Halsizlik, iştahsızlık, renk solukluğu, ağızdan salya gelmesi ve yastığın kirlenmes, sinirlilik, zayıflama, karın ağrısı, ishal, bulantı, kusma, vücutta kaşıntı, anüs ve burunda kaşıntı, ağız kokusu, gaitada (dışkıda) parazitin tespit edilmesi.
ÇOCUKLARDA KANSIZLIK NEDENİ
Tedavi edilmeyen bağırsak parazitleri çocuklarda derin kansızlıklar, iyi beslenmeme sonucu çocukların büyüme ve gelişme geriliklerine, bağışıklık sisteminin bozulması sonucu ağır enfeksiyonlara ve en önemlisi çevreye parazit saçarak bağırsak parazitlerinin diğer insanlara bulaşmasına ve toplumda hastalığın yayılmasına sebep olur.
Tedavide öncelikle bütün aile fertleri ilaç kullanmalı ve peryodik aralar ile ilaç tedavisi tekrar edilmelidir. Gaitanın çeşitli metodlarla incelenmesi sonucu tespit edilen bağırsak parazitine uygun ilaç verilmelidir.