Çiçek aşısı, geçmiş yıllarda görülen çiçek hastalığı dolayısıyla rutin olarak aşı takvimi içerisinde yer almaktaydı. 1980 yılı itibariyle çiçek hastalığının yok edilmesiyle birlikte çiçek aşısı da rutin aşı takviminden kaldırıldı. İşte, çiçek aşısı hakkında detaylı bilgiler
#Çiçek AşısıDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, M çiçeği (mpox) ile mücadelede kitlesel aşılama yerine virüsün bulaştığı bölgelerde “hedefli aşılama” yapılması gerektiğini söyledi. M çiçeğinin yayılmasının Covid-19’a göre daha kolay olduğunu belirten Harris, "İnsanların Covid-19 gibi bir durumla karşı karşıya olduğumuzu düşünerek endişelenmelerine gerek yok" dedi.
#M ÇiçeğiTürk Klinik Mikrobiyolji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüs vakalarında artışa dikkat çekerek, "İstanbul'da ciddi bir patlama var. Şu an test pozitifliği benim bildiğim birçok kurumda yüzde 30'un üzerine çıkmış durumda. Sevindirici haber, en azından tam aşılılarda hafif seyrediyor. maymun çiçeğinin Kovid gibi büyük bir salgına yol açacağını düşünmüyoruz" dedi. Maymun çiçeğinde ilk vakaya da değinen Yavuz, "Kimlerle temas etmiş, hastalığı ilk nereden kapmış, ciddi bir filyasyon çalışması yapılmalı" diye konuştu.
#Prof. Dr. Serap Şimşek YavuzTÜRK Klinik Mikrobiyolji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüs vakalarında artışa dikkat çekerek, "İstanbul'da ciddi bir patlama var. Şu an test pozitifliği benim bildiğim birçok kurumda yüzde 30'un üzerine çıkmış durumda. Sevindirici haber, en azından tam aşılılarda hafif seyrediyor. maymun çiçeğinin Kovid gibi büyük bir salgına yol açacağını düşünmüyoruz" dedi. Maymun çiçeğinde ilk vakaya da değinen Yavuz, "Kimlerle temas etmiş, hastalığı ilk nereden kapmış, ciddi bir filyasyon çalışması yapılmalı" diye konuştu.
#KoronavirüsMaymun çiçeği virüsü (monkeypox) belirtileri ve hastalığın tanımı son günlerin öne çıkan konularından oldu. Koronavirüs salgınının etkileri henüz geçmemişken, 13 ülkede eş zamanlı görülen maymun çiçeği virüsü tedirginliğe neden oldu. Afrika’dan çıkarak diğer ülkelere hızla yayılmaya başlayan maymun çiçeği virüsü son olarak Çekya'da da görüldü. Bulaşıcı olan maymun çiçeği hastalığının belirtileri arasında ise ateş, yoğun baş ağrısı halsizlik gibi semptomlar görülüyor. Hastalık yaygınlaşırken maymun çiçeği aşısının olup olmadığı ve tedavileri de merak konusu oldu. Peki, Maymun çiçeği nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl bulaşır? İşte, maymun çiçeği (Monkeypox) hastalığı hakkında merak edilen tüm bilgiler...
#Maymun ÇiçeğiMaymun çiçeği virüsü tüm dünyada endişe yaratmaya devam ediyor. Koronavirüsün etkilerini henüz atamamışken yepyeni bir virüsle karşılaşmak ülkeleri hızla alarma geçirdi. Peki maymun çiçeği virüsünde kimler daha fazla risk altında? Çiçek aşısı olanlar virüse karşı hâlâ korunuyor mu? İşte merak edilen tüm detaylar...
#SağlıkCOVID-19 salgını sebebiyle 2 yıldır hepimiz zaten diken üstündeydik ki tam ‘Rahatladık’ derken Batı medyasından ‘Maymun Çiçeği virüsü’ haberleri gelmeye başladı. İngiltere, Portekiz ve İspanya’nın ardından Kanada ve Amerika’da da ilk vakalar görüldü, endişe de tavan yaptı. Bill Gates’in ‘Biyolojik silah’ diyerek uyardığı ve henüz kanıtlanmış, güvenli bir tedavisi olmayan ‘Monkeypox’ nedir? Türkiye’ye gelir mi? Endişelenmeli miyiz? Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Prof. Dr. İftihar Köksal yanıtladı.
#Maymun ÇiçeğiIhlamur ağacı, dünyada 40 farklı türde yetiştirilebilen hoş kokulu bir ağaç türüdür. Sahil kenarlarında rahatlıkla yetiştirilebilen bu ağaçlar, ılıman iklimin hakim olduğu bölgelerde, güneşin yoğun olduğu bölgelerde verimli bir şekilde yetiştirilebilir. Toprak olarak ise, humuslu toprağı sever. Ihlamur fidanı nasıl ve ne zaman dikilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Dünyada ilk koronavirüs vakasının görülmesinin üzerinden tam bir sene geçti. Türkiye, 9 aydır bu virüsle mücadele ediyor. Dünyanın COVID-19 yüzünden girdiği karanlık tünelden çıkış ışığı olan aşılar hakkında merak edilenleri, alanında uzman yedi biliminsanına sorduk, hepsi bu çalışmalardan umutlu: “Faz III çalışmaları sonuçlanmış ve bağımsız kurumlarca onaylanmış tüm aşılar etkili olur; önemli olan yeterli miktarda aşıya en erken tarihte ulaşabilmek...”
#GazetehaberleriLale devri, Osmanlı Tarihinin etkileri ile konuşulan dönemlerinden biridir. Bu dikkat çekici döneme ismini veren laleler günümüzde de onlara bakıldığında akıllarda bu dönemi çağrıştırmaktadır. Lale devrine dair merak edilenler arasında devrin ıslahatları, nedenleri, sonuçları ve devrin padişahı yer almaktadır. İnternet üzerinden bu konuları araştıranlara kaynak olması amacı ile yazımızı derledik.
#Lale Devri Nedir?Son yıllarda Türkiye’de kızamık aşısı reddinde artış söz konusu. Oysa aşı reddi sadece bireyleri değil toplum sağlığını da tehlikeye atıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Banu İnce Demirpençe, kızamık aşısı ile ilgili aileleri bilgilendirdi; aşı reddi konusundaki görüşlerini paylaştı.
#ÇocukUsta oyuncu Genco Erkal, 20’nci yüzyıl edebiyatının iki önemli ismini, Bertolt Brecht’le Nazım Hikmet’i müzikli bir gösteride bir araya getiriyor. Dostlar Tiyatrosu’nun yeni oyunu ‘Güneşin Sofrasında-Nazım ile Brecht’, İstanbul Kadıköy Lisesi’nin içindeki tarihi Mahmut Muhtar Paşa Konağı’nın bahçesinde perdelerini açıyor. Erkal: “Toplumda görüş ayrılıkları olabilir. Ama niye birbirimizle kanlı bıçaklı olalım?”
#Genco Erkal“Normal”in karşıtı her zaman “anormal” demek değildir. Bazı özel durumlarda farklılık öyle artılarla bezer ki insanı, karşınızdakinin normal olmadığına şükredersiniz. Billur Kalkavan da o karakterlerden biri... Enerji dolu, çılgın, güzel, şeffaf, pırıltılar saçan bir kişilik... Zaten bunlara bakıp zekasını ve aklını keşfetmemeniz işten bile değil. Eh geriye ne kalıyor; böylesine donanımlı biriyle edilen sohbetin tadına varmak!
Onlar Şanlıurfa’da sesi en alt perdeden çıkan, hatta hiç çıkmayan kadınlardı. Adımlarını evden dışarı atmaları bile ayıplanacak; suya sabuna tirit onlarca dayak bahanesinden biri daha olacaktı. Ama şimdi, Harran Üniversitesi ve Sabancı Vakfı’nın da desteğiyle, 311 kadının önce eşleri ve babaları ikna edilip evlerden çıkmaları sağlandı, sonra da eğitimlerden geçirilerek, kendi mahallelerinin lideri olması sağlandı.