Muhalefetin dile getirdiği “siyasi cinayetler işlenebilir” iddiası üzerine başlatılan soruşturma kapsamında, eski MİT yöneticileri Mehmet Eymür ve Cevat Öneş, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca bilgilerine başvurulmak üzere ifade vermeye davet edildi. İki isim istedikleri takdirde ifade verebilecek.
#MİT“Siyasi cinayetler işlenebilir” iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da savcılığa başvurarak araştırma yapılmasını istedi. Soruşturma kapsamında savcılığın yazı yazdığı MİT ve Emniyet’ten henüz bir tespit paylaşılmadığı belirtildi.
#MİTGALİBA dünyada önemli bir ilk yaşanıyor. Bir başkonsoloslukta işlenen gazeteci cinayetinin ardından ev sahibi ülkenin istihbarat örgütü tarafından elde edilen olaya ilişkin dinleme kayıtları birden uluslararası kamuoyunun gündemine yerleşiyor.
#YazarlarGERİDE bıraktığımız iki hafta boyunca 15 Temmuz darbe girişimine giden süreçteki istihbarat zafiyetini, bu alanda kurumsal yapı ve mevzuattan kaynaklanan sorunları, ayrıca Gülen cemaatinin devletin resmi tehdit değerlendirmelerindeki iniş-çıkışlı algısını muhtelif açılardan değerlendirmeye çalıştım.
#YazarlarYoğun bir terör dalgasıyla sona eren 2016’nın ardından yeni yıla Reina katliamıyla başladık, İzmir Adliyesi’ne yapılan saldırıyla yine yasa boğulduk. Türkiye’nin karşı karşıya olduğu çok taraflı ve asimetrik terör tehdidinin analizini ve çıkış yollarını eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş ile konuştuk. Kariyerini MİT’in İstihbarattan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı olarak noktalayan Öneş’e göre içinde bulunduğumuz noktadan çıkışın anahtarı daha iyi istihbaratta değil nitelikli demokratikleşme adımlarında. ‘Barış’ kelimesini kullanmanın bile riskli olduğu bir dönemden geçtiğimizin farkındalığı içinde ancak yine de ‘toplumsal uzlaşmacı ve çözümcü’ pratiğe dönüşün elzem olduğuna inanıyor. Reina’daki katliamla ilgili ise IŞİD içindeki grupları yabancı ishihbarat servislerinin kullanma ihtimaline dikkat çekiyor.
#Cevat ÖneşAralarında Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Prof. Dr. Ali Nesin, Prof. Dr. Ahmet İnsel, Prof. Dr. Raşit Tükel, Prof. Dr. Taner Timur, Jülide Kural, Kadir İnanır, Tilbe Saran, İbrahim Betil, Vedat Türkali, İsmail Beşikçi, Zülfü Livaneli, Turgut Kazan, Çiğdem Aydın, Arzu Çerkezoğlu, Aziz Çelik ve Cevat Öneş'in de bulunduğu 200 yazar, aydın ve sanatçı, "Acil Çağrı!" başlıklı bir metin yayımlayarak, son gelişmeler ve seçim güvenliği ile ilgili olarak hükümeti uyardı.
#HükümetMİT Eski Mensubu İktisatçı Yazar Prof. Dr. Mahir Kaynak son yolculuğuna uğurlandı. Mahir Kaynak'ın cenazesine çok sayıda çelenk gönderildi. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve TSK'ın çelenklerinin yanı sıra MİT Müsteşarlığının gönderdiği ve üzerinde sadece "Müsteşar" yazan çelenk dikkat çekti.
#MitAnkara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ‘siyasi ve askeri casusluk’ iddiasıyla başlattığı soruşturmada, aralarında eski İstihbarat Daire Başkanı Ömer Altıparmak’ın da bulunduğu 18 istihbarat polisi hakkında gözaltı kararı verildi. Şüphelilerin, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, TÜBİTAK ve BİLGEM’in yürüttüğü Güdümlü Mermilere Karşı Savunma (GMKS-2) projesinde görev yapanları dinleyerek ‘siyasal ve askeri casusluk’ suçu işledikleri öne sürüldü.
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, “Suriyeli Kürtler tarihsel olarak Esad rejiminin değil, Türkiye’nin tarihi dostu ve doğal müttefikidir” dedi. Mardin Atatürk Kültür Merkezi’nde TÜSİAD tarafından düzenlenen ‘Çözüm Süreci’nin İktisadi Boyutuna Katkı: Alternatif Turizm’ başlıklı konferansın açılışında konuşan Akdoğan, şunları söyledi:
TÜRKİYE ile Almanya arasında yaşanan “Telekulak krizini” Hürriyet’e değerlendiren eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, “Müttefiklik, dostluk, düşmanlık kavramı istihbarat faaliyetinin esasını değiştirmez. Ancak dost ve müttefik ülkeler centilmence davranır, açığa çıkmamak için özen gösterirler” dedi.
Hizbullahçıların tahliyesi üzerine, 102. Madde üzerine hükümet mi haklı, Yargıtay mı haklı tartışmalarıyla kamuoyu sersemletilirken, 8 Ocak’ta “Hizbullah’ın tahliyesi mi, Rönesansı mı?” başlıklı bir yazı yazdım. İşin asıl üzerinde durulması gerektiği boyutuna dikkat çekmek istedim.