Çernobil hala aktif mi sorusu, Rus güçlerinin 25 Şubat 2022'de tesisi vurmasının ardından araştırılan konu olmaya başladı. Pek çok dizi, filme de konu olan ve bir dönem büyük bir facianın kaynağı olması dolayısıyla önem arz eden Çernobil, hala çalışıp çalışmadığı ile merak ediliyor. Peki, Çernobil hala aktif mi, çalışıyor mu? İşte, o detaylar
#ÇernobilEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu Nükleer Santralı’nın birinci reaktörünün bir yıl içerisinde işletmeye geçeceğini ifade ederek, “4 yıl içinde 4’ünü de devreye almış olacağız. İlk reaktör devreye alınır alınmaz enerji üretecek. Yani seneye elektrik almaya başlayacağız” dedi.
#Akkuyu Nükleer SantralıRusya-Ukrayna savaşını sona erdirmek için gerçekleştirilen tarihi zirvelerin 6 ayağı bugün Dolmabahçe Sarayı'nda gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması sonrası baş başa görüşmeler yapan iki ülke daha sonra heyetler arası görüşmeye geçti. Zirve sonrası ilk açıklama ise Ukrayna heyeti tarafından yapıldı. Ukrayna heyeti "2 hafta içinde görüşmeleri devam ettireceğiz. Güvenlik garantileri sağlanırsa nötr statüye geçeriz. Anlaşmada hiçbir şey AB’ye girmeye engel olmayacak. Türkiye dahil birçok ülkeyi garantör olarak görmek istiyoruz." açıklamasını yaptı. Rusya tarafı ise Ukrayna heyetinin ardından açıklama yaparak "Bazı maddelerde uzlaşıldı" dedi.
#Ukrayna SavaşıRusya ordusunun Ukrayna işgalindeki ilk hedeflerinin başında geliyordu Çernobil Nükleer Santrali. 24 Şubat günü 5 kamyon dolusu askerle basılan, etrafı tanklarla çevrilen Çernobil'in dünyayla bağı geçen hafta tamamen kopunca, endişeler de arttı. Ve "İçeride neler oluyor?" sorusu nihayet yanıt buldu...
#Çernobil Nükleer Enerji SantraliUkrayna işgalinin ilk gününde Ukrayna'daki Çernobil nükleer santralini ele geçiren Rus askerler santralde çalışan 100'den fazla işçi ve 200 güvenlik görevlisinin 12 gündür tesisten ayrılmasına izin vermiyor. Aileleri, çalışanların yorgun ve çaresiz olduğunu anlatıyor.
#RUSYAUkrayna - Rusya savaşı 9'uncu gününde de tüm şiddetiyle sürüyor. Bölgeden çatışma ve bombardıman haberleri gelmeye devam ediyor. Akşam saatlerinde Kiev yakınlarında gerçekleşen patlamada 2'si çocuk 7 kişi hayatını kaybetti. Öte yandan Putin, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile yaptığı görüşmede "Ukrayna ile diyaloğa hazır olduğunu fakat Kiev Yönetimi'nin Rusya tarafından sunulan şartları yerine getirmesi gerektiğini" söyledi. Kameraların karşısına geçen Zelenski ise Avrupa'ya çağrı yaparak, "Ukrayna düşerse Avrupa düşer" mesajı verdi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ateşkes müzakerelerine ilişkin yaptığı değerlendirmede tablonun çok kararsam olduğunu ortaya koydu. İşte dakika dakika bölgede yaşananlar..
#UkraynaRusya, Putin'in açıkladığı kararla Ukrayna topraklarında operasyon başlatarak savaş çıkmasına yol açtı ve dünya dokuz gündür tüm olup biteni korku içinde seyretmeye devam ediyor. Sayısız sivil can kaybının yaşandığı savaşta Ukrayna şehirleri ise birer birer harabeye dönüşmeye başladı. Peki Rusya hangi şehre hangi amaçla giriyor ve buraları ele geçirmek istemesinin sebebi ne? İşte detaylı bir analiz..
#RUSYA1986’da yaşanan ve insanlık tarihinin en kötü nükleer felaketi olarak kabul edilen Çernobil faciasını konu alan “Chernobyl” dizisi, tüm dünyada olay yarattı. Kazanın gizlenme çabasını, radyasyonun etkilerini ve kurbanların ne şekilde etkilendiğini sürükleyici bir şekilde anlatan HBO imzalı yapım, dizi ve sinema veri tabanı IMDb’de de gelmiş geçmiş en iyi puanı alarak bir rekora imza attı. Barbaros Tapan, dizinin yaratıcısı Craig Mazin, başrol oyuncuları Stellan Skarsgard ve Emily Watson ile New York’ta buluştu, dev yapıma dair merak edilenleri konuştu.
#Barbaros TapanÇevre sorunlarına duyarlılığıyla beğeni toplayan gazeteci Güven İslamoğlu, yapımcısı ve sunucusu olduğu ‘Yeşil Doğa’ programıyla Avrupa’nın önemli çevre ödüllerinden Eurosolar Avrupa Güneş Ödülü’ne layık görüldü. Sadece bu yıl beş ayrı çevre ödülünü alan İslamoğlu’yla, çalışmalarını, Türkiye’yi ve dünyayı tehdit eden çevre sorunları konuştuk
TÜRKASYA Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM), enerji kullanımı konusunda dünyadaki son durumu ve çağdaş enerji politikalarındaki eğilimleri, literatürde yer alan çalışmalar ışığında gözden geçirmek amacıyla Güney Kore’de bulunan nükleer santrallere bir gezi düzenledi.