Çene eklemi rahatsızlığı daha çok genç ve orta yaşlarda görülen bir rahatsızlık. Bu rahatsızlık baş, kulak, çene-yüz ağrıları, kulak çınlaması, çene ekleminden ses gelmesi, ağız açmada kısıtlılık, ağrı veya kaymalar şeklinde semptomlarla kendini gösterir. Kimi kez klinik belirti vermeden yıllarca devam ederken, kimi kez de insanları canından bezdiren bir rahatsızlık olarak sürer...
#ÇENEOrtamda ses yokken tiz bir ıslık duyabiliriz. Böyle durumlarda genelde “Kulağım çınladı, biri beni anıyor” der ve kafamızın içinden gelen hayali sesi anlamlandırmaya çalışırız. Bir hastalığın habercisi olması muhtemel kulak çınlamasını sorduğumuz uzmanlara göre kulağımıza fısıldanan tiroit, depresyon ya da kansızlık bile olabilir.
#TinnitusKişilerin yaşam standartlarını ciddi derecede etkileyen hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıklar kişilerin gün içinde yapacakları pek çok şeyin aksamasına ya da yapılmamasına neden olmaktadır. İleri yaşlarda daha çok görülen bu sorunlardan biri de kulak çınlaması olarak ifade edilmektedir. Kulak çınlaması oldukça rahatsız edici bir hastalık olarak belirtilmektedir. Peki, Tinnitus nedir? Neden olur? Tinnitus (kulak çınlaması) nasıl geçer? İşte, Tinnitus hakkında bilinmesi gereken detaylar.
Geçmeyen baş ağrısı çok fazla kişinin sorunları arasında yer alıyor. Peki bu ağrılar ne denli şiddetlenebilir? Sebebi hiç aklınıza gelmeyecek bir hastalık olabilir. O halde ABD'de yaşayan 66 yaşındaki adamın hikayesine bir göz atalım.
#SağlıkAğız, Diş ve Çene Cerrahı Dr. Selin Gaş, halk arasında diş gıcırdatma olarak bilinen bruksizm rahatsızlığının neden kaynaklandığının hala tam olarak bilinemediğini söyledi. Gaş, bruksizmin birçok farklı tedavi yöntemi olduğuna dikkat çekerek, ”Çoğu hasta farkında bile olmaz. Tanısını koymak da oldukça zordur. Tanıdan sonra, tedavi yöntemlerinden biri yetmez, birkaçını uygulamak gerekebilir” dedi.
#DişBademcik ameliyatı çocuklarda genel (narkoz), erişkinlerde genel (narkoz) veya lokal (yerel) anestezi altında yapılır. Anesteziyi takiben ağız özel bir alet ile ağız açıldıktan sonra bademcikler çevredeki dokulardan sıyrılır ve bağlantı yerlerinden ayrılarak ağızdan çıkarılır. Eğer geniz eti alınması da gerekiyorsa, o da aynı esnada çıkarılır. Takiben kanama kontrolü yapılır.
#BademcikBoyun bölgesindeki ağrıların en sık rastlanan nedenlerinden biri boyun fıtığıdır. Ancak her boyun ağrısı fıtık anlamını taşımaz. Peki, boyun bölgesinde gerçekleşen ağrıların diğer nedenleri nelerdir? Fizyoterapist Ahmet Burak Sezgin detaylarıyla açıklıyor.
#Boyun AğrısıAcıbadem Kadıköy Hastanesi KBB Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Özkarakaş, kulak çınlaması hastalığının Türkiye'de 7-10 milyon kişide görülebildiğini belirterek, "Depresyon bile kulak çınlamasına yol açabilir. Ayrıca hastalığın sıklığı yaş ilerledikçe artar. Dolayısıyla potansiyel olarak tüm bireyler, ağır işitme kayıplı olsalar bile tinnitusa adaydır" dedi.
EKONOMİDEKİ dalgalanmalar, kur ve faizlerde aşırı oynaklık, iş dünyasının diş sağlığını bozdu. ‘Patron hastalığı’ olarak anılan ‘diş sıkmaların’ arttığına değinen diş hekimleri ve uzmanlar, son iki ayda ‘patron hasta sayısının’ yüzde 40 oranında arttığını söylüyor.
#DovizÇiğnemede dişe 79 kg basınç uygulayan çene kasları, stresin yol açtığı irade dışı diş sıkmasında 440 kg’a ulaşacak şiddette kasılıyor. Kasılma kimi zaman uykuda gece boyunca sürüyor. Çenedeki yıpranmayla oluşan ağrılar, diş, kulak, başa yansıdığında gerçek nedenini bulmak çok zor.