Güncelleme Tarihi:
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emel Bulut, çok sakız çiğnemenin çene diskini kaydırdığını ve çene gevşekliğine neden olduğunu bildirdi.
Doç. Dr. Bulut, çene eklemi rahatsızlıklarının, çok sakız çiğneyenlerde daha fazla görüldüğünü söyledi. Sürekli sakız çiğnemenin çene kaslarına büyük zarar verdiğini anlatan Bulut, "Sakız çiğnenecekse, bir seferde 20 dakikadan fazla ve tek taraflı çiğnenmemeli. Tek taraflı çiğneme kuvvetine maruz kalan çene kaslarında deformasyon oluşabiliyor. 20 dakikadan sonra çenede dengesizliğe yol açabiliyor, kaslarda güçsüzlük meydana gelebiliyor" dedi.
SAKIZ TEK TARAFTA ÇİĞNENMEMELİ
Sakız çiğnenen taraftaki çene kaslarının daha fazla kullanıldığına işaret eden Bulut, sakızın her iki çene kısmında çiğnemesinin daha uygun olacağını kaydetti.
Bulut, "Çiğneme kuvvetinin tek taraftaki ekleme yüklenmesi, çene ekleminde ağrı, çene kayması, açma kapama sırasında ses gelmesi ve çene hareketlerinin kısıtlanması gibi ağır sonuçlara yol açabiliyor" bilgisini verdi.
"NORMAL SÜREDE SAKIZ ÇİĞNEMENİN ZARARI YOK"
Çok sakız çiğnemenin çene diskini kaydırdığını ve çene eklemlerinde rahatsızlıklara yol açtığını dile getiren Bulut, çene eklem hastalığı bulunanların sakız çiğnememesi gerektiğini bildirdi.
Doç. Dr. Bulut, çok sakız çiğnemenin çene gevşekliğine neden olabildiğini de vurgulayarak, "Normal sürede sakız çiğnemenin bir zararı yok. Fazla çiğnemek çenede travmatik etki oluşturuyor" diye konuştu.
"KADINLARDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR"
Çene eklem rahatsızlıklarının, genç ve orta yaştaki kadınlarda daha çok görüldüğüne dikkati çeken Bulut, "Yapıları nedeniyle kadınlarda çene rahatsızlıkları, erkeklere oranla daha fazla görülüyor" ifadesini kullandı. Bulut, sakız çiğnemenin dişte çürük oluşumunu azaltması gibi kanıtlanmamış faydaları bulunduğunu da belirterek, şekersiz sakız tercih edilmesi gerektiğini kaydetti.