Paylaş
Çene eklemi rahatsızlığının nedenlerini saymak gerekirse birden fazla sebebinin olduğunu söyleyebiliriz. Farkında olmadan çene ekleminize ve yüz kaslarınıza aşırı yüklenmeye sebep olabilecek şekilde dişlerinizi sıkıyor veya gıcırdatıyor olabilirsiniz. Çene eklemi rahatsızlığına neden olabilecek fizyolojik olmayan bir diş kapanışına sahip olabilir veya daha önceleri çene yüz bölgesinde bir travmaya maruz kalmış olabilirsiniz. Bunun gibi birçok neden çene ekleminde çeşitli sorunlar yaşayabilirsiniz.
“Çözüm ne, çene eklemi sorunundan kurtulmam için ne yapılması gerekiyor” diyorsanız cevabını şöyle aktarayım. Çene ekleminizdeki problemlerin düzeltilmesi için tek bir tedavi şekli yok. Çene-yüz kaslarındaki spazmın azaltılması, optimum bir kapanışın sağlanması veya çene eklemlerinin aşırı yüklerden kurtulması gibi çeşitli tedavi şekilleriyle çene-yüz bölgesinde harmoniniz sağlanır. Kapanış uyumu tam olmayan dolgu, protez ve kuron köprüler gözden geçirilir. Kapanış hattınızı dengelemek ve aşırı çiğneme basınçlarını önlemek için özel bir aparat olan gece plağı yapılır.
Çene-yüz kaslarınızdan, dişlerinizin kapanışından ve çene kemiklerinizden etkilenen çene ekleminiz kompleks bir yapıya sahiptir. Bu üç yapının her biri ekleminizin armonisi için çok önemlidir. Kaslarınız esnek ve dengeli olmalıdır. Dişleriniz eksiksiz fizyolojik ve biyolojik bir uyum içinde dengeli olup, düzenli bir kapanış vermelidir. Ağzını açma ve kapama hareketleri fizyolojik sınırlar içerisinde olmalıdır.
Paylaş