Türk toplumunda en çok sevilen içecek şüphesiz ki çay olmaktadır. çayın teklifsiz bir içecek olması kültürümüzdeki misafir ağırlama ritüellerine çok iyi uyum sağlamaktadır. Bu kadar sevilen çayın nasıl yetiştirildiğini ve Türkiye'de en çok hangi bölgelerde yetiştirildiği ile ilgili bilgileri derledik.
#ÇayDünyada esen Kore rüzgârına kapılıp Jeju Adası ve Seul’de hızlı bir tur yaptık. Dünyanın dikkatini ‘kimçi diplomasisi’ ile çekip dev bir dalga yaratan ülkenin yeme-içme meraklılarına sunduğu zenginlik birkaç güne sığmaz. Çayları, sosları, yosun ve taze deniz ürünleriyle damakları büyüleyen ülkenin sokakları, konserleri ve müzeleri de gerçekten çok etkileyici.
#Ebru ErkeÖyle bir bakliyat ki bu, tek başına yemek de olabiliyor, çerez de… Salatalara ekleyip proteininden faydalanıyor veya sakatatla birlikte pişirip yemeğimize fark katabiliyoruz. Nohudu Çanakkale’nin meşhur silkme mantısında da kullanıyoruz. Bu hafta öyle nefis tarifler vereceğim ki... Böylece belki siz de kuru fasulye-nohut çekişmesinde benim tarafa geçersiniz.
#BakliyatKaya koruğu Akdeniz ve Ege bölgesinin deniz kenarlarında yetişen ekşi ve baharatlı bir bitkidir. Safrayı düzenleyen ve egzama, sivilce, siğil gibi cilt sorunlarına da iyi gelir. Kaya koruğunun nasıl tüketildiği ve faydaları hakkında ayrıntıları derledik.
#Kaya KoruğuArapsaçı, ebegümeci, hardal otu, cibes... Ege otları da onlarla yapılan yemekler de saymakla bitmez. İster börek veya gözleme içine katın, ister kuzu etiyle yemeğini pişirin... Soğanla kavurup yoğurtla veya haşlayıp sarımsak-limon ve zeytinyağlı sosla servis etmek de mümkün. Bu otları artık sadece Ege’de değil, büyük şehirlerde de kolaylıkla temin edebiliyoruz, keza kabak çiçeğini de öyle... Ege otlarını ve kabak çiçeğini şefler anlattı.
#YeşillikTürkiye’nin 58’inci havalimanı Rize-Artvin, hava trafiğine açıldı. Hem Türkiye’de hem Avrupa’da, deniz üzerindeki ikinci havalimanı, dünyada beşinci oldu. Kısa sürede ciddi bir hava trafiği yakalayacağını sanıyorum. Denize bırakılan 100 milyon metreküp kaya parçası ve dolgu malzemeleri ile oluşturulan yarımadadaki havalimanı dünyanın da dikkatlerini üzerinde topladı.
#Rize-Artvin HavalimanıÇanakkale’de yabani semizotuna ‘deli’ denir ve bence kültür ortamında yetiştirilmişinden çok daha lezzetlidir. Bu çıtır çıtır tadı, domates ve bulgurla doyurucu bir yemeğe, çilek veya şeftaliyle havalı bir salataya dönüştürebilirsiniz. Semizotunun ekşiliğini balık pişirirken de kullanabilirsiniz.
#Semiz OtuYaprakları yenebilen ya da çay olarak tüketilebilen bir bitki olan evelik otu ıspanağa benzerliğiyle bilinir. Aynı zamanda lezzetli bir yemeğe dönüşebilen evelik otu faydaları ile de araştırılan bitkiler arasında yer alıyor. Peki, evelik otu nedir, faydaları nelerdir? İşte evelik otu hakkında merak edilenler...
#Evelik OtuÇakşır otu kökü, doğru şekilde kullanımda insanlar için şifa kaynağı olarak tanımlanan bir bitkidir. Gün içerisindeki yorgunluklara birebir olduğu bilinen çakşır otu, ağrı giderici olarak her coğrafyada tüketilmektedir. Peki, Çakşır kökü nedir, faydaları nelerdir? İşte, Çakşır kökü suyu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Çakşır OtuÖkse otu, özellikle sakinleştirici etkisiyle merak edilen bitkiler arasında yer alıyor. Ancak ökse otunun faydaları olduğu kadar zararları da olabileceği detayını atlamamak gerekir. Asıl Batı ve Güney Asya’ya ait bir ot türü olan ökse otu Türkiye'de nerede yetişir, nasıl kullanılır? İşte ökse otunun faydaları ve zararları...
#Ökse OtuNe havuçsuz bir turşu düşünebiliyorum ne de en basitinden bir bolonez sos... Mevsimsiz olarak kullandığım belki de tek malzeme havuç. Yaz, kış; et, tavuk, balık hatta tüm sebze yemeklerinde, o nefis şekerli tadıyla adeta bir kaldıraç görevi görüyor. Başrolde olduğu zeytinyağlısı ve üzerindeki peynir kremasıyla bir dünya klasiği haline gelen keki de onu vazgeçilmez kılıyor...
#HavuçMevsimi geldi, balkabakları tezgâhlara dizildi. Her yıl 31 Ekim’de kutlanan Cadılar Bayramı nedeniyle bu dönem dizilerde, filmlerde de bol bol gördüğümüz bir meyve bu... Mutfağımızda en çok tatlısı pişse de çorbası da enfes olur. Girit mutfağında sinkonta adlı bir yemeği yapılan balkabağının böreğinin de tadına doyum olmaz!
#BalkabağıÇimenlik veya yol kenarında yetişen zahter bitkisini sağlık açısından faydaları bulunur. Kekik bitkisine benzeyen yapısı nedeniyle özellikle salata ve yemeklere kullanımı yaygındır. Böbrek dostu bitkilerin başında gelen zahterin en önemli faydalarından biri de yara iyileştirici olmasıdır. Zahter bitkisi nedir, ne işe yarar, nerede yetişir, faydaları nelerdir, neye iyi gelir, zararları var mıdır gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Zahter OtuGörsel olarak dikkat çeken yılan otu, özellikle faydalarıyla değerlendirilen bitkilerdir. Değişik kullanım yöntemleri olan yılan otu sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bitkileri arasında yer alır. Yılan otu nedir, ne işe yarar, nerelerde yetişir, hangi mevsimde bulunur, kullanımı nasıl olmalıdır, zararları var mıdır, nerede satılır gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.
#Yılan OtuDoğal ortamda kendiliğinden yetişen ve birçok faydası bulunan bitkileri öğrenerek bu bitkilerden yararlanmak mümkün olmaktadır. Yarpuz otu da doğal ortamda yetişebilen ve kolaylıkla bulunarak birçok rahatsızlığa iyi gelen şifa yöntemi olarak geçmişten günümüze kadar kullanılmış bir bitkidir. Yarpuz otu nerelerde yetişir ve nasıl kullanılır, faydaları nelerdir hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#Yarpuz OtuDünyanın birçok farklı yerinde yetişebilen ve faydaları ile öne çıkan bitkiler arasında topalak otu geliyor. Özellikle son dönemlerde merak edilen bir ot olduğunu söylemek mümkündür. Peki, topalak otu nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Topalak otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte bu bitki hakkında merak edilen bilgiler.
#Topalak OtuTarhun; lezzetli aroması ve keskin kokusuyla beraber Fransız mutfağında çok sık kullanılan bir baharattır. Ülkemiz çapında yeşil altın, ejder otu ve dargun olarak da isimlendirilmektedir. Mineral ve vitamin bakımından çok zengin olan tarhunun, insan sağlığı açısından birçok faydası bulunmaktadır. Peki, tarhun otu nedir, ne işe yarar ve nerede yetişir? Tarhun otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Tarhun OtuBilimsel adı Calluna Vulgaris olan süpürge otu, halk arasında funda otu ve erika ismiyle de bilinir. Tohumsuz olan çeşitleri süpürge yapımında kullanıldığı için bu ismi alan bitkiler, hem tek hem de çok yıllık olduğu için dünyanın birçok yerinde yetiştirilmektedir. Gıda ve hayvan yeminde de kullanılan süpürge otu, birçok hastalığa iyi geldiği için hekimler ve beslenme uzmanları tarafından tavsiye ediliyor. Süpürge otu nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Süpürge otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Süpürge OtuYıllardır hastalıklara karşı kullanılan sinameki otu, dünyanın en faydalı bitkilerinden biridir. Anavatanı Afrika olan sinameki otu, ülkemizde daha çok Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Sinameki otu nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir, en çok nerede bulunur, hangi mevsimde vardır, zararları nelerdir gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Sinameki OtuAnavatanı Güneydoğu Asya olan şevketi bostan otu, eski dönemlerde alternatif tıp alanında kullanılmış bitkilerden biridir. Köklerinden yemek yapılabilen şevketi bostan otu, sağlık için önemli maddeler içermektedir. Şevketi bostan otu nedir, hangi mevsimde yetişir, kullanımı nasıldır, faydaları ve zararları nelerdir gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Şevketi Bostan OtuŞerbetçi otu en çok tercih edilen otlardan bir tanesidir. Şerbetçi otunun insan sağlığına faydası oldukça fazladır. Bundan ötürü doğal yollar ile tedavi olmak isteyen kişiler şerbetçi otunu kullanmaktadırlar. Son günlerde arama motorlarında şerbetçi otu ile ilgili araştırmalar artmaktadır. Peki, şerbetçi otu nedir? Şerbetçi otunun faydaları nelerdir? Şerbetçi otu yetiştiriciliği var mı? Şerbetçi otu nerede yetişir? İşte şerbetçi otu ile ilgili tüm detaylar.
#Şerbetçi OtuSarı kantaron otu, alternatif tıp alanında vazgeçilmezler arasında yer alan bitkilerden biridir. Çok yıllık bitki olan sarı kantaron otu, halk arasında daha çok 'Mayasıl Otu' olarak bilinir. Sarı kantaron otu nedir, ne işe yarar, neden kullanılır, faydaları nelerdir, sağlığa zararlı mıdır gibi soruların yanıtlarını sizin için derledik.
#Sarı Kantaronİngilizce dilinde 'Tatlı Fesleğen, Kırmızı Fesleğen' gibi isimlerle bilinen reyhan otu, kokusuyla diğer bitkilerden ayırt edilebiliyor. Kullanımı yaygın olan reyhan otunun, sağlık bakımından onlarca faydası bulunuyor. Reyhan otu nedir, nasıl kullanılmalı, ne işe yarar, faydaları nelerdir, neye yarar, zararları nelerdir gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.
#Reyhan Otuİçerdiği mineral ve vitaminlerle zengin faydalara sahip olan radika otu, ülkemizde sıkça kullanılan bitkilerden biridir. Son dönemlerde en fazla araştırılan bitkilerin başında gelen radika otu, soğuk algınlığına ve karaciğere fayda sağlamaktadır. Radika otu nedir, ne işe yarar, nerede yetişir, radika otunun faydaları nelerdir gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Radika Otu