Pek çok gökbilimci artık evrenin başka yerlerinde yaşam olup olmadığını sorgulamıyor. Bunun yerine yaşamı "ne zaman bulacağımızın" yanıtını arıyor. Birçok bilim insanı önümüzdeki birkaç yıl içinde, Dünya dışı yaşamın izlerini keşfedeceğimiz konusunda iyimser.
#UzayBM’nin moda endüstrisine yönelik, ‘aşırı tüketimi özendirmek sonlandırılmalı’ çağrısı, net sıfır emisyon hedefine ulaşmada kritik öneme sahip. 2050’ye kadar tekstil ve hazır giyimin dünyayı en çok kirleten ikinci sektör olması tahmin edilirken; moda endüstrisinde her yıl 100 milyar adet ürün üretilmesi, tüketimin büyüklüğünü gözler önüne seriyor.
#Moda EndüstrisiAlman ve Mısırlı bilim insanlarının iş birliği ile gerçekleştirilen yeni bir araştırma, Antik Mısır'da uygulanan mumyalama işlemine dair hiç bilinmeyen bazı gerçekleri ortaya çıkardı. İşte ayrıntılar...
#Antik Mısır MedeniyetiBilim dünyasındaki gelişmeler hayret verici verici sonuçlar yaratmaya devam ediyor. Bilim insanlarının yaptığı son çalışmayla yapay olarak üretilen beyin hücrelerinin başarabildiği şeyler dünya çapında şaşkınlık yarattı.
#Beyin HücresiSiber zorbalık, dijital ortamda kasıtlı olarak bir başkasını küçük düşürme, hakaret, tehdit ve taciz gibi her türlü zarar verici davranışı ifade ediyor. Birinin görüntülerini rızası olmadan sosyal ağlarda paylaşma ya da paylaşmakla tehdit etme, hakkında dedikodu çıkartma, alay etme ve ısrarlı takip gibi davranışlar siber zorbalık davranışlarından sadece bir kaçı.
#Konuk YazarSaatlerce güneşlenmek yerine, burnunuza sprey sıkıp birkaç günde bronzlaşmak ister misiniz? Son günlerde sosyal medyada gittikçe popülerleşen bu burun spreyleri çok büyük tehlikeler taşıyor. Güzellik uğruna sağlığımızı tehdit eden bu trend hakkında uzmanlar ne diyor?
#Bronzlaştırıcı KremRusya Ukrayna savaşı sosyal medyada paylaşılan yanlış bilgilerin katlanmasına neden oldu. Kullanıcıların dezenformasyona karşı açık olduğu çatışma dönemlerinde sahte haberlerden nasıl korunulur? Bu bilgileri yaymak kullanıcılara nasıl bir sorumluluk yükler? Uzmanlar anlattı...
#RusyaCardiff Üniversite’sinden bir grup nörobilimci, oyuncak bebekle oynamanın kısa ve uzun vadede gelişimsel etkilerini inceleyen ve yıllara yayılan araştırmanın güncel bulgularını açıkladı. Araştırmacılar, çalışmanın ikinci yılında, çocukların oyun oynarken söylediklerinin taşıdığı önemi inceleyip; çocukların tek başlarına oyuncak bebekle oynadıklarında başkalarının duygu ve düşünceleri hakkında daha fazla şey dile getirdiklerini tespit ettiler.
#HürriyetYeni bir araştırma, İngiltere ve Galler'deki su samurlarının bünyesinde PFAS adı verilen zehirli kimyasallar buldu. Peki yapışmaz tencerelerden gıda ambalajlarında yaygınlıkla kullanılan bu maddeler neden ''sonsuz kimyasallar'' olarak biliniyor?
#PFASSon günlerde, “süper grip” olarak tanımlanan grip benzeri soğuk algınlığı hakkında çok sayıda şikayet görüldü. Soğuk algınlığına virüsün 200'den fazla farklı türü neden oluyor. Cardiff Üniversitesi Soğuk Algınlığı Merkezi’nin eski direktörü Prof. Dr. Ronald Eccles, şu anda dolaşan “süper grip”in solunum sinsityal virüsünün (RSV) bir sonucu olduğunu belirtiyor. Peki, süper grip nedir, belirtileri neler? Süper grip hakkında detaylı
#Süper GripNevşehir’de ortaokul öğrencisiyken ‘Göreme’nin en küçük turist rehberi’ olarak haberlere konu olan Erdem Denk, şimdilerde ise profesörlük unvanıyla Ankara’da öğrencilere ders veriyor. Denk, “En büyük tutkum” dediği rehberliği, profesyonel olarak yapmak için de bir yandan da yüksek lisans eğitimi alıyor.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUSon günlerde, “süper grip” olarak tanımlanan grip benzeri soğuk algınlığı hakkında çok sayıda şikayet görüldü. Soğuk algınlığına virüsün 200'den fazla farklı türü neden oluyor. Cardiff Üniversitesi Soğuk Algınlığı Merkezi’nin eski direktörü Prof. Dr. Ronald Eccles, şu anda dolaşan “süper grip”in solunum sinsityal virüsünün (RSV) bir sonucu olduğunu belirtiyor. Peki, süper grip nedir, belirtileri neler?
#Süper GripCardiff Üniversitesi’nde Barbie öncülüğünde oyuncak bebekle oynamanın faydaları üzerine bir araştırma yapıldı. Yapılan araştırmaya göre Barbie gibi oyuncak bebeklerle oynamanın empati ve sosyal becerileri besleyerek, çocukları geleceğe hazırlamada büyük faydalar sağladığı sonucuna varıldı. Bu projenin detaylarını konuşmak üzere Barbie Oyunun Faydaları Projesi Türkiye Sözcüsü Klinik Psikolog ve Oyun Terapisti İrem Polat ile bir araya geldik ve kendisine sorularımızı yönelttik.
#BarbieBarbie öncülüğünde Cardiff Üniversitesi'nden Dr. Sarah Gerson ve kıdemli araştırmacılarla, nörobilim tekniklerini kullanarak oyuncak bebekle oynamanın faydaları üzerine bir araştırma yapıldı. Oyuncak bebek oynarken oyun esnasında beynin nasıl aktive edildiğinin gösterilmesi amacıyla nörogörüntülemenin ilk kez kullanıldığı araştırmaya göre, Barbie gibi oyuncak bebeklerle oynamanın empati ve sosyal becerileri besleyerek, çocukları geleceğe hazırlamada büyük faydalar sağladığı sonucuna varıldı. Bu projenin detaylarını konuşmak üzere Barbie Oyunun Faydaları Projesi Türkiye Sözcüsü Klinik Psikolog ve Oyun Terapisti İrem Polat ile araştırma hakkında merak edilenleri konuştuk.
#BarbieKoronavirüsün kolunu bacağını kıran spreyler, gargaralar, adaçayı ve ebegümeci karışımları, kekik yağları ve dahası… Tüm dünyada koronavirüs salgınına karşı aşılama ve yeni aşı çalışmaları tüm hızıyla devam ederken bir yandan da virüse karşı hem koruyucu hem de tedavi edici özellikleri olduğu iddia edilen pek çok ürün ortaya çıkıyor. Peki hangileri gerçekten etkili? Mercek altına aldık...
#KoronavirüsTüm dünyayı etkisi altına alan ve pek çok insanın ölümüne neden olan koronavirüs nedeniyle gözler aşı çalışmaları üzerindeyken geçtiğimiz günlerde yaşanan bir gelişme tüm dünyayı umutlandırdı. Cardiff Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan bir araştırma, ağız çalkalama sularının laboratuvar ortamında tükürükteki koronavirüsü 30 saniye içinde öldürebileceğine işaret etti. Peki, gerçekten ağız gargaraları koronavirüsü önleyebilir mi?
#Ağız GargarasıGaller’de yapılan ve ağız çalkalama suyunun tükürükteki koronavirüsü 30 saniye içinde öldürülebileceğine işaret eden araştırma, bilim insanlarını karşı karşıya getirdi. Prof. Dr. Canan Karatay, salgının ilk günlerinde, ‘karbonatlı suyu’, 2 gün önce de Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu ‘adaçayı-ebegümeci’ karışımı ile gargara yapılmasını önerdi. Birçok bilim insanı ise hem araştırmanın hem de önerilerin bilimsel bir çalışma, ‘kesin bir çözüm’ gibi sunulmasına şiddetle karşı! Bilim dünyasının gargara polemiğini masaya yatırdım.
#YazarGlobal oyuncak bebek markası Barbie’nin öncülüğünde dünyada ilk kez nörobilim teknikleri kullanılarak “Oyuncak bebekle oynamanın faydaları” araştırıldı. Mattel Türkiye tarafından Türkiye proje sözcüsü olarak konumlandırılan Klinik Psikolog ve Oyun Terapisti İrem Polat’la araştırmayı ve oyuncak bebeklerle ilgili merak edilenleri konuştuk.
#Yazarİngiltere'de yayımlanan tıp dergisi British Medical Journal'da yer verilen bir araştırma, iyileşmiş Covid-19 hastalarının kanlarından alınan plazma ile yapılan tedavinin etkisinin sınırlı olduğunu, hastaların ölümünü azaltmadığını ve hastalığın ilerlemesini önlemediğini gösterdi. Ancak uzmanlar, plazmanın tedavi potansiyeli olabileceğine ve bu konuda daha fazla araştırma ihtiyacına vurgu yapıyor.
#Koronavirüs