Geçtiğimiz aylarda boşanacakları yönündeki haberlerle gündeme gelen Zeynep-Volkan Demirel çiftinin üçüncü kez anne-baba olacakları da öne sürülmüştü. Boşanacaklarını kesin bir dille yalanlayan Demirel çiftinden tekne fotoğrafları geldi. Volkan Demirel'in teknenin kaptan koltuğunda oturduğu anları paylaşan Zeynep Demirel, "Benim kaptanım." notunu düştü.
#Volkan DemirelBir grup Türkiye kökenli göçmen aydının 15 yıl önce hayat verdiği ‘Frankfurt Felsefe Kulübü’, Almanya’da her hafta düzenli olarak Türkçe sunumların gerçekleştirildiği en uzun ömürlü kurumların başında yer alıyor. ‘Her çarşamba felsefe günüdür’ sloganıyla kurulan kulüp, 15 yıldır hemen her çarşamba günü akşamı, önceden belirlenen bir konudaki sunumu dinlemek ve tartışmak üzere toplanıyor.
#Frankfurt Felsefe KulübüMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ilk kez bu yıl uygulanan ‘dönem sonu faaliyet haftası’ okullarda renkli etkinliklerle geçiyor. Öğretmenler kermesten sosyal sorumluluğa birçok etkinlik düzenlerken, 19 Ocak Cuma günü karne almaya hazırlanan öğrenciler dönemin stresini atıyor. Hafta kapsamında bir okul ziyareti yapan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de öğrencilerle kelime oyunu oynadı. Okullarda şenlik gibi geçen son hafta uygulamasını inceledik.
#Milli Eğitim BakanlığıOkurumuz Zafer Ş. Gürsoy, sadece kendi çabalarıyla yaklaşık beş yıl süren mücadele sonucu Cebeci Asri Mezarlığı’nda yatan önemli isimlerden 20’sinin mezar bakımlarını Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne (ABB) yaptırabildiğini, ancak halen içler acısı durumda olan mezarların bulunduğunu söylüyor.
#Burada Okur YazarŞiirin büyük ustası Nâzım Hikmet’in ölümünün 60’ıncı yıldönümü. 3 Haziran 1963 tarihinde sürgünde yaşadığı Moskova’da hayata veda eden Nâzım Hikmet’in hayatını soyağacından başlayarak anlatan Haluk Oral’ın ‘Nâzım Hikmet’in Yolculuğu’ kitabı yeni belgelerle zenginleştirilerek tekrar yayımlandı. Edebiyat tarihimizi ve şiirimizin ustasına dair belleğimizi çoğaltan bir çalışma.
#Haluk OralTürkiye Futbol Federasyonu (TFF) ve GoArt Metaverse, deprem bölgesi ve afetten etkilenen futbol paydaşları için metaverse evreninde yeni bir proje başlattı. Goart Metaverse platformu üzerinde 3D olarak tasarlanan sanal evren, bağış seçeneklerinin yanı sıra, TFF müzesi, deprem anıtı, ödül alanı ve oyun kurgusu içeren bir stadyumdan oluşacak. Oyundan elde edilecek tüm gelir, TFF’nin Omuz Omuza kampanyasına aktarılarak depremden etkilenen vatandaşlarımız için konteyner kente dönüşecek.
#TFFCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Diyarbakır Çevre Yolu, TOKİ 1525 konut, 17 iş yeri, bir cami, büyükşehir yatırımları ile yapımı tamamlanan diğer projelerin toplu açılış törenine katıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır Cezaevi'nin müze olacağını belirterek, "Adalet Bakanlığımız cezaevini tamamen boşalttı. Bugün itibariyle cezavi Adalet Bakanlığı'ndan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilmiştir" dedi.
#DiyarbakırBugün Diyarbakır’ın tarihi Sur sokaklarındayım, Gazeteci arkadaşım Ahmet Yukuş’un sabahın erken saatlerinde “yeni Sur’a gidelim” mesajını gördüm. Dişimde sızı başımda ağrı vardı. Neyse ki kendimi başarılı doktorum Ece’ye teslim ettim. İki dokunuşla dolgumu yaptı. Ağrımı, sızımı ortadan kaldırdı. Gülüşümü güzelleştirmek için dişlerimi temizledi.
#Aziz FidancıKültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Sur Kültür Yolu Festivali bugün Diyarbakır’da başladı. 16 Ekim’e kadar devam edecek olan ve 2000’den fazla sanatçının katılımıyla 600'ün üzerinde etkinliğe ev sahipliği yapacak Sur Kültür Yolu Festivali, 7’den 70’e herkese hitap eden zengin içeriğiyle kültür sanat severlere dopdolu bir 9 gün yaşatacak.
#Kültür BakanlığıÜlkemizin her bölgesinin mutfağında birbirinden nefis yemekler bulunuyor. Bu baş döndüren lezzetlerin hepsi yola çıkmak için ayrı birer neden… Biz de uzmanlarımıza ‘Hafta sonunda hem keşfedip hem de harika lezzetlerle tanışabileceğimiz adresler nereler?' diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel önerilerde bulundular.
#RotaDüşünce, olay, duygu ve hayaller dil aracılığıyla estetik bir şekilde anlatılmasına edebiyat denmektedir. Edebiyatçılar ise bu edebi yazıları yazan kişilerdir. Şiir ürünleri de edebiyat alanının en önemli edebi yazı parçaları arasında yerini almaktadır. Şiir Türk Edebiyatında kendi arasında kategorilere yani çeşitlere ayrılmaktadır. Dramatik şiir de işte edebi yazın türü olan şiirin bir çeşididir. Şiir dilin ses estetiği ve ritmik özellikleri kullanılarak yazılan okuyucuda estetik duygular uyandıran bir yazı türüdür. Bu bakımdan yazıda sizlerin de bilgilenmesi amacıyla detaylı olacak şekilde dramatik şiir nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, özellikleri, temsilcileri ve örneklerini sizler için derledik.
#Dramatik ŞiirYeryüzünün idare tarihini, askeri tarihini ve medeniyetini oluşturan büyük insanların yaşları hiç fazla değil. Mustafa Kemal Atatürk 56 yaşında, Fatih 49 yaşında, Büyük İskender 32 yaşında, Alexandr Puşkin 37 yaşında, Wolfgang Amadeus Mozart 35 yaşında, Sabahattin Ali 41 yaşında hayata veda etti. Bugünkü nesillerin henüz aylaklıktan ciddiyete geçemedikleri bir çağda eserlerini ortaya koymuşlardı. Kısa ömürlerinde büyük işleri yerine getiren insanların devirleri geçti. Ama daha uzun dönemde iş yapanlar onlar kadar derin izler bırakıyorlar mı? Bu tartışılır!
#ATATÜRKEdebiyatın en önemli unsurlarından birisi de şiirdir. Dilimizde birden fazla şiir çeşitleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra bu şiir çeşitlerinden birisi de akrostiş şiir çeşididir. Akrostiş şiir çeşidini yazmak oldukça güç bir şiir türü olarak bilinmektedir. Peki, akrostiş şiir nedir, nasıl yazılır ve özellikleri nelerdir? Akrostiş şiir örnekleri nedir tüm detayları ile derledik.
#EğitimÖz şiir adıyla da bilinen saf şiir, 20. Yüzyılın ikinci yarısında Ahmet Haşim'in öncülüğünü üstlendiği bir edebiyat akımıdır. İkinci Yeninin öncülü kabul edilen saf şiirde, anlam ve retorik değil, kafiye ve ahenk ön planda tutulmuştur. Saf şiir nedir ve özellikleri nelerdir? Sizin için temsilcileri ve örnekleri ile birlikte ayrıntılı olarak derledik.
#EğitimTürk edebiyatı belirli dönemlere ayrılmaktadır. İslamiyet öncesi Türk edebiyatı sözlü ve yazılı olarak iki kategoride incelenmektedir. İslamiyet kabulünden sonraki Türk edebiyatı ise divan, halk ve anonim olmak üzere incelenmektedir. Batı tesirindeki Türk edebiyatını da Tanzimat, Serveti Fünun ve Fecri Ati edebiyatı meydana getirmektedir. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı da belirli bir zaman aralığını kapsamaktadır. Cumhuriyet dönemi yazarları kimlerdir, dönemin özellikleri nedir, Cumhuriyet dönemi yazarlarının eserleri ve kitapları nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimUNESCO tarafından ilan edilen ve 1999’dan beri mart ayında kutlanan Dünya Şiir Günü ne zaman merak ediliyor. Duygulara tercüman olan şiirlerin paylaşıldığı bu özel günde kültür merkezlerinde çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Peki, Dünya Şiir Günü 2022 ne zaman? İşte Dünya Şiir Günü mesajları...
#Dünya Şiir Günü