Sanat dünyası Mondrian’ın 75 yıldır ters sergilenen tablosunu konuşuyor. Müze yöneticilerinin, küratörlerin bile kafasını karıştıran çağdaş sanatı, bu konuda yeni bir kitabı çıkan Ayşegül Sönmez’e sorduk: “Çağdaş sanat nedir, çağdaş sanatı anlamak için nereden başlamalı?”
#MondrianAkaretler No: 35’te kapılarını açan Vision Art Platform’un ilk fiziki sergisi ‘No Room For A Door/ Kapıya Yer Yok’, mekânın amacına uygun olarak ‘kapı’ metaforunu ele alıyor. Mekânda tüm kapılar kalıcı olarak kaldırılmış, geçişlerin ve sınırların olmadığı bir mimari anlayış yaratılmış. Vision Art Platform kurucusu Hayrunnisa Taşyar, “Platform; mekân-sanat arasında yeni bir tür öneriyor. Buna yeni bir sanat ve kültür alanı diyebiliriz. Mekânın ruhunu yansıtan bir sergi hazırlamayı arzu ettik. İzleyicinin zihninde, onlar eşiklerden geçip giderken unuttukları, hatta kaybettikleri anıların canlanmasını istedik” diyor.
#Hayrunnisa Taşyarİstanbul Modern’in yetişkinlere yönelik atölye ve seminer programı Atölye Modern, 8 Ekim 2019’da başlıyor. Mario Levi ile Yaratıcı Yazarlık, Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi ve Çağdaş Sanatı Anlamak başlıklı programlar devam ederken, Türkiye’de Çağdaş Sanatın Temel Dinamikleri başlığı altında 6 yeni seminer de ilk kez sanatseverlerle buluşuyor.
#Atölye ModernAğır siyasi gündemin etkisi altında olup da “Aman, şimdi sanat fuarının sırası mı” diyenlere büyük harflerle karşılık verelim: TAM SIRASI! Contemporary İstanbul’un İcra Kurulu Üyesi Hasan Bülent Kahraman da öyle diyor: “Çok karanlık şeyler yaşadık ama sanat bir rehabilitasyon imkânı sunar. Üstelik bu fuar sadece alışveriş yapılan bir yer değil, aynı zamanda bir kültürel etkinlik alanı, bugün İlhan Koman’ın eserlerini bir arada başka nasıl görebilirsiniz ki?” Fuarı, onunla birlikte gezdik. Sanatçıların, galericilerin, koleksiyonerlerin, sanat eleştirmenlerinin bu yılki fuarla ilgili görüşlerini aldık. Sanat camiasındaki fısıltılara kulak kabarttık. Fuarı nasıl gezmeli, çıkışta hangi mekânlara uğramalı, sıraladık...
#Hasan Bülent KahramanArtkolik dergisi, bundan bir buçuk sene önce sanatı tanıtmak, sanatı hayatın içine katmak ve herkesin sanatsever olabileceğini göstermek için yola çıkmıştı... Kurucusu Nazlı Keçili, dergiyi çok yönlü bir sanat platformu olarak geliştirdi ve geçen sene bir sanat tarihi ve bir çağdaş sanat olmak üzere iki ders denemesi yaptı. Geri dönüşler de güzel olunca, Artkolik, bünyesine yeni dersler ekledi. Bebek’teki ofislerinde verilen eğitim programlarının bazılarını sizler için seçtik.
#ArtkolikBulundukları ülkeler sayesinde global bir çalışma ortamı sunabildiklerini belirten Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Tuba Köseoğlu Okçu, “Uluslararası gelişim ve kariyer programlarımız bulunuyor. Örneğin; arkadaşlarımızın göreve başladıktan 2 sene sonra tüm kariyerlerini İspanya’da sürdürebilecekleri; deneyimli yöneticilerimizin 2 sene boyunca İspanya’daki bir projede liderlik yapacakları; şubede çalışan arkadaşlarımıza İspanya’daki şube yaşamını tanımak üzere tasarladığımız 2 haftalık programlarımız var. Ayrıca global eğitimler, global mentorluk programları da uyguluyoruz” dedi.
#Garanti BBVAYakışıklı fiziğinin önüne geçen, insana güven veren, istikrarlı, derinliği olan, yaptığı müziğe ve edebiyata ruhunu katan, ince mizah algısı ve dingin yapısıyla yıllardır kemikleşen kitlesi olan Tuna Kiremitçi ile içten bir sohbet gerçekleştirdik. Kendisi bağıra çağıra şöhretine şöhret katma gayretinde olanlardan olmadı hiçbir zaman. Okul yıllarındaki zorlukları lehine çevirmeyi başarabilmiş bir sanat emekçisi olarak işinin kavrayıcı tarafını tercih etmiş. Gençlerden, barıştan, akıldan, hoş görüden yana… Yine bana değerler katan bir sohbeti sizlerle paylaşmanın gönül rahatlığı içindeyim. Yüzde Yüz ilham Veren Sohbetler’de sanatının güvenli sularında kendinizi bırakabileceğiniz yazar-müzisyen Tuna Kiremitçi ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikYakışıklı fiziğinin önüne geçen, insana güven veren, istikrarlı, derinliği olan, yaptığı müziğe ve edebiyata ruhunu katan, ince mizah algısı ve dingin yapısıyla yıllardır kemikleşen kitlesi olan Tuna Kiremitçi ile içten bir sohbet gerçekleştirdik. Kendisi bağıra çağıra şöhretine şöhret katma gayretinde olanlardan olmadı hiçbir zaman. Okul yıllarındaki zorlukları lehine çevirmeyi başarabilmiş bir sanat emekçisi olarak işinin kavrayıcı tarafını tercih etmiş. Gençlerden, barıştan, akıldan, hoş görüden yana… Yine bana değerler katan bir sohbeti sizlerle paylaşmanın gönül rahatlığı içindeyim. Yüzde Yüz ilham Veren Sohbetler’de sanatının güvenli sularında kendinizi bırakabileceğiniz yazar-müzisyen Tuna Kiremitçi ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1‘Su gibi’ sözü Doğa Rutkay için söylense yeridir. Güzelliği ‘su gibi’ duru, berrak, doğal. Kişiliği ‘su gibi’ insanı rahatlatan, iyi hissettiren, özgün ve özgür. Dolayısıyla onunla yapılan işlerde zorluklar olsa da hayata yaklaşımı sayesinde eminim ‘su gibi’ akıyordur.
#SPONSORLU İÇERİK‘Su gibi’ sözü Doğa Rutkay için söylense yeridir. Güzelliği ‘su gibi’ duru, berrak, doğal. Kişiliği ‘su gibi’ insanı rahatlatan, iyi hissettiren, özgün ve özgür. Dolayısıyla onunla yapılan işlerde zorluklar olsa da hayata yaklaşımı sayesinde eminim ‘su gibi’ akıyordur.
#1‘Su gibi’ sözü Doğa Rutkay için söylense yeridir. Güzelliği ‘su gibi’ duru, berrak, doğal. Kişiliği ‘su gibi’ insanı rahatlatan, iyi hissettiren, özgün ve özgür. Dolayısıyla onunla yapılan işlerde zorluklar olsa da hayata yaklaşımı sayesinde eminim ‘su gibi’ akıyordur.
#SPONSORLU İÇERİKHareketli görüntülerin aktığı duvarlar, sanal gerçeklik gözlüğüyle başka dünyalara açılan kapılar, ziyaretçilerin dokunuşlarıyla yorum katabildiği etkileşimli ekranlar, yapay zekâyla üretilmiş eserler ve sanatla buluşan bilgisayar oyunları… Artık birçok müze ve galeri ziyaretçilerine geleneksel sanat formlarının yerine yenilikçi deneyimler sunuyor. Bu sergiler çok ilgi çekiyor, ziyaretçiler bol bol sosyal medya paylaşımı yapıyor. Peki, nedir bu dijital sanat? Neden bu kadar popüler oldu?
#DijitalResmi tatil başladı. Bu yıl bayram ara tatile denk düşünce ailece de değerlendirilecek upuzun bir haftamız oldu. Tatile çıkmayıp da şehirde kalacaklar için gastronomiden kültür-sanata uzanan önerilerle bir rehber hazırladık. İster İstanbul’un tarih kokan semtlerinde gezin, ister Ankara Kaleiçi’nde... İster uzun zamandır görmek istediğiniz sergiye gidin isterseniz gece hayatına ‘akın’... Şehirdeki seçenekler size bayram ettirecek.
#BayramMüziğe kendini adamış biri Evrim Demirel. Sevmek, işinin hakkını vermek işte budur! 2022 Avrupa Bestecilik Ödülü’ne layık görülen, ‘makamsız’ kavramı ile müzik literatürüne geçen sanatçı, şu an İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Caz Ana Sanat Dalı Başkanlığı yapıyor. Sayısız eserleriyle saygın müzik çevresi tarafından çok iyi bilinen Demirel’in Anadolu Türk ezgileri ile cazı bir araya getirdiği ‘Makamsız’ ve en son çıkardığı ‘Kadim’ adlı albümlerinden sonra 7 Mart’ta Yunanlı klarnet ustası Vasilis Saleas ile müzik severlerle bir araya gelecek.
#YüzdeyüzMüziğe kendini adamış biri Evrim Demirel. Sevmek, işinin hakkını vermek işte budur! 2022 Avrupa Bestecilik Ödülü’ne layık görülen, ‘makamsız’ kavramı ile müzik literatürüne geçen sanatçı, şu an İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Caz Ana Sanat Dalı Başkanlığı yapıyor. Sayısız eserleriyle saygın müzik çevresi tarafından çok iyi bilinen Demirel’in Anadolu Türk ezgileri ile cazı bir araya getirdiği ‘Makamsız’ ve en son çıkardığı ‘Kadim’ adlı albümlerinden sonra 7 Mart’ta Yunanlı klarnet ustası Vasilis Saleas ile müzik severlerle bir araya gelecek.
#1İsviçre’nin dans alanındaki önemli temsilcilerden olmayı başaran ve topluluğu Company MEK ile uluslararası platformda ses getiren Türk asıllı Muhammed Kaltuk sistemin dışında kalan insanların hikâyesine odaklanan gösterisi ‘Father Politics’ ile ilk kez Türkiye’ye geliyor. İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda 22-23 Aralık’ta izleyiciyle buluşacak gösteri öncesi, Muhammed Kaltuk’la konuştuk.
#Muhammed KaltukMilliyet Sanat dergisi tarafından düzenlenen 3. Heykelde Yeni Keşifler yarışmasında finale kalan eserler 15 Ekim’e kadar Kemer Country Club’da izleyiciyle buluşuyor. Heykel sanatına yeni değerler kazandırmayı ve sanatçılara yeni kapılar açmayı hedefleyen yarışmayı, sanat danışmanlığını üstlenen Sabiha Kurtulmuş’la konuştuk: “Heykel sanatı diğer medyumlarına göre maddi anlamda sanatçıyı zorlayan bir bölüm. Bu yarışma vesilesiyle verilen prodüksiyon desteği sanatçıların daha özgür bir şekilde üretim yapmasına yardımcı oluyor.”
#Milliyet SanatTürkiye'nin önde gelen inşaat ve yaşam tarzı geliştirme şirketlerinden olan Fırat Life Style, doğayla iç içe yaşamın kapılarını aralamaya hız kesmeden devam edecek gibi duruyor. Bir süredir hayata geçirdiği “Natura” Konsepti projelerini “Natura Dünyası” çatı markası ile birleştirmesiyle de bu tavrını daha net bir şekilde ortaya koyduğundan söz edebiliriz. Fırat Life Style ve kimi projelerindeki çeşitli iş ortaklarıyla inşa edilen “Natura Dünyası” projelerinin her biri özgün bir yaşam tarzını yansıtıyor. “Tüm Renkler Bir Arada” mottosu ile kendini tanıdan bu dünyada size sadece kendi renginizi seçmek kalıyor.
#Sponsorlu İçerik