Sanat fuarlarında bunları yapmayın

Güncelleme Tarihi:

Sanat fuarlarında bunları yapmayın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2015 10:15

Contemporary İstanbul ve Artist zamanı gelmişken sanat fuarlarında yapılması ve yapılmaması gerekenleri, Sanat Online sitesinden Yasemin Elçi derledi.

Haberin Devamı

1- Yapıtlara dokunmayın, malzemeyi anlamak için tıklamayın, yalamayın. Maalesef tümü gerçek hikayelerden alıntıdır. 

2- Bilmediklerinizi öğrenmek için soru sorun. Bilmemek, anlamamak ayıp değil. Fuardan çıkarken yeni bir şey öğrendiğinizden emin olun.

3- Ama bazı sorulardan kaçının. Örneğin: "Bunu elle mi yaptı?" Evet, genelde elleriyle yapıyorlar. Bazen başkalarının ellerini de kullanıyorlar.

Sanat fuarlarında bunları yapmayın

 

4- Yanınızdakilere gösteriş yapmak pahasına size yardımcı olan kişilerle iddialaşmayın.

5- Evcil hayvanlarınızın tasmalarını, çocuklarınızın ellerini bırakmayın. Çocuklarınızı boya kalemleri ile sergi mekanlarına sokmayın.

Haberin Devamı

6- Sanatçılara "Bunu bizim Selma da yapıyor" ya da "Bunu benim ufaklık da yapıyor" cümleleriyle yaklaşmayın. Hele "bunu ben de yaparım"dan özellikle kaçının.

Sanat fuarlarında bunları yapmayın

 

7- Yiyecek ve içecek fiyatlarının havaalanı standartlarında olduğunu unutmayın. Dışarıdan yemek getirmek de yasak olduğundan, karnınızı doyurup gelin.

8- Fiyat sormak da ayıp değil. Fiyatını sorduğunuz her şeyi satın almak zorunda değilsiniz. Ama aldığınız şeylerin fiyatı olup olmadığını sormak iyi bir fikir olabilir.

9- Fuar görevlileri ile uzun ve kişisel sohbetlerden kaçının, hayat hikayenizi başkalarına anlatın.

Sanat fuarlarında bunları yapmayın

10- Magazine poz verecekmiş gibi değil, saatlerce kalabalık ve gürültü içerisinde yürüyecekmiş gibi giyinip gelin. Fuar çıkışı yandaki dağa tırmanacakmış edası yaratan kocaman çantalarla gezmeyin.

11- Broşür ve kataloglar sizin için hazırlanmış olsa da tam olarak neyi neden aldığınızı içinizde netleştirdikten sonra toplamaya çalışın. Çantaya atmadan önce broşürü inceleyin, ilginizi çektiğinden emin olduktan sonra alın. Aldıklarınıza değer verin, yakacak malzemesi gibi davranmayın.

Haberin Devamı

Sanat fuarlarında bunları yapmayın

 

12- Eserlerini incelediğiniz sanatçılarla tanışmayı beklemeyin, şanslıysanız birkaç tanesi orada olacaktır. Tanımadığınız sanatçılara yazılı mektuplar bırakmayın. Geri dönüş alamayabilirsiniz.

13- Galericilere kendi eserlerinizi tanıtmak için fuar doğru bir zaman olmayabilir. Ama orada tanıştığınız kişilere sonradan portfolyonuzu sunabilirsiniz. Kendinizden bahsederken mütevazı olun.

Sanat fuarlarında bunları yapmayın

14- Galericilere ya da sanatçılara mekana ne kadar para harcadıklarını ya da fuardan ne kadar para kazandıklarını sormayın. Standın ortasında durup karış hesabıyla bunu çözmeye çalışmayın. Evde hesap makinası var.

Haberin Devamı

15- Sergi mekanlarında göz atmanız için özenle hazırlanmış şık kitap ya da katalogların sayfalarını çevirirken parmağınızı yalamayın. Herkes aynı şeyi yapsa sonumuz ne olurdu, bir düşünün.

16- Tuvaletin yerini sessizce sormanıza gerek yok, hepimizin başına geliyor.

Sanat fuarlarında bunları yapmayın

17- Arkadaşınızın tavsiyesi ile gezmek yerine, kendi zevkinize uygun bir rota çizin. Herkesin farklı eserler beğenmesi doğal. Beğendiğinizin işlerin fotoğraflarını çekebilirsiniz. Fuarı sürekli kendi fotoğrafınızı çekmek için bir bahane haline getirmeyin. Mümkünse görevlilere fotoğraf çektirtmeyin.

18-  "Bu sene fuar..." diye başlayan cümleleri azaltın, özellikle fuara ilk kez geliyorsanız. "Bu ülke..." diye başlayan cümlelerle birleştirip rakı masasında arka cepten çıkartın. Atıp tutmak orada daha zevkli oluyor.

Haberin Devamı

Sanat fuarlarında bunları yapmayın

 

19- Eğer fuarı gezmek aklınızdaki "çağdaş sanat nedir?" sorusunu güçlendirdiyse tekrar gezin. Hafiflettiyse daha beter, iki kere gezin, çünkü gördüğünüz her şey çağdaş sanat değildi. Maksat soru işaretlerini korumak, gizemli olmayı seviyoruz.

20- Tüm yıl katıldığınız tek sanat etkinliği bu fuar olmasın. Ayda bir tek başınıza ya da yine evcil hayvanınızla sergi gezmeye çalışın. Karaköy ya da Nişantaşı'nda hoş ve romantik bir akşam yemeği öncesi galerilere göz atın. Pahalı ya da ünlü olmayan isimleri de takip edin, keşfedin. Yoksa Contemporary Istanbul 2099'da da 6. maddede takılır kalırsınız.

 

BAKMADAN GEÇME!