Yazın soframızda bol bol yer buluyor; bazen bir meze, bazen zeytinyağlı ve bol domatesli taze fasulyenin yancısı oluyor. Cacık ülkemizde başta salatalık olmak üzere türlü ottan yapılırken Yunanistan’da sirkeli, daha Batı’da limonlu yeniyor. En iyisi nasıl hazırlanır, içine farklı neler katılır, püf noktalarıyla birlikte bakalım.
#CacıkBu yılın en gözde Yunan adası Samos, Türkçe adıyla Sisam oldu. Hem bize çok yakın hem de bir tatil için aradığımız her şey var; yemyeşil bir doğa, Mavi Bayraklı koylar, deniz mahsullerinin hâkim olduğu güzel yemekler… Yaz aylarında diğer tüm Yunan adaları gibi kalabalık ve sıcak olabiliyor. Bu nedenle sonbaharda gezmek çok daha güzel.
#HürriyetÜlke gezileri insanlar tarafından günümüzde tüm dünyada popüler hale gelmiştir. Çalışan bireyler tatillerini belirli tarih aralığında gerçekleştirerek farklı ülkelere gitmeyi tercih etmektedir. Hatta bireyler bu ülkeler arasından kültürel ve tarihi açıdan zengin ülkeleri ilk sıralarda tutmaktadırlar. Bu sayede hem dinlenmekte hem gezmekte hem de ilgili ülkenin tüm kültürünü öğrenmektedirler. Bu bakımdan yazıda gezi rehberinizde sizlere yardımcı olması amacıyla Kavala nerede, hangi ülkeye bağlı, Kavala'nın nesi meşhur, nüfusu ne kadar gibi soruları detaylı olarak derledik.
#Kavala Nerede Hangi Ülkeye Bağlı?Geçen haftaki Kavala yazımda Kavala ve Thassos Adası’nın bize sandığınızdan uzak olmadığını, sabah erken saatte çıkacağınız bir yolculukla öğle saatlerinde adada kahve leyfi yapabileceğinizi vurgulamış, önce Kavala’yı anlatmıştım. Bu haftada Thassos (Taşöz) Adası notları ile karşınızdayım.
#BursaBüyük büyük annemin Rumca anlattığı, annemin Türkçeye tercüme ettiği “Evimiz Resmo’da, hapishanenin karşısındaydı” cümlesini küçükken sık sık masal gibi dinlerdik. Oğullarım Deha ve Yekta ile geçmişin izlerini sürmeye ve o evi bulmaya Girit’e gitmeye karar verdim. Sanki yüzyıllardır orada yaşıyor gibiydik...
#GiritSakız Adası, Türkiye’ye en yakın Yunanistan Adaları’ndan sadece biri. Çeşme’nin tam karşısında yer alan Sakız Adası, oldukça sessiz ve sakin. Adını adadaki sakız ağaçları sayesinde üretilen damla sakızından alıyor. Sahip olduğu doğal güzellik, tarihi yapıları ve eşsiz lezzetleri size zamanı unutturacak. İşte Sakız Adası gezi rehberi…
#YunanistanYunanistan’ın başkenti olan Atina, yaklaşık 4 milyon insana ev sahipliği yapıyor. Sıcacık iklimiyle ziyaretçilerin içini ısıtan şehir, yılın her döneminde birçok misafir ağırlıyor. Antik çağlardan bugüne kadar önemini hiç kaybetmeyen Atina, masmavi denizi, tarihi güzellikleri ve kültürel zenginlikleriyle kendine hayran bırakıyor. İşte size Atina gezi rehberi…
#AtinaYaz, kapıda. Farklı bir deneyime hazır mısınız? Yazı, ‘Yunan Adaları’nda karşılamaya ne dersiniz peki? Yanı başımızda çoğu… Bazıları var ki; hepi topu yarım saat sürüyor adımınızı atmanız. Gelin, bu yaz en azından birini ziyaret edin. Lezzetli mi lezzetli, güzel mi güzel yemeklerinden, deniz ürünlerinden tadın. Samimiyetlerinden etkileneceksiniz...
#SeyahatGastronomik bir Ege adaları yolculuğuna ne dersiniz? Dördüncü kitabı ‘Merhaba Cancağızım/Ya sou vre!’ Mylos Kitap’tan çıkan Ufuk Kaan Altın, Hürriyet Seyahat okurları için hangi Ege adasında, hangi yemeği, nerede yemek gerektiğine dair özel bir seçki yaptı.
#Ege AdalarıGörüp görüneyim, plajda balık istifi yatayım, akşam yemek yediğimde öyle bir hesap ödeyeyim ki ömrüm boyunca hiç aklımdan çıkmasın diyorsanız, Bodrum’a, Çeşme’ye talim. Yok, sakin ve huzurlu olayım, kimse bana karışmasın, hatta bakmasın bile, neysem öyle yaşayayım diyorsanız sizi Yunanistan’a alalım...
#Rodos AdasıŞu sıralar başı fena halde dertte olsa da, Yunanistan yiyip içmekten de kolay kolay vazgeçecek gibi görünmüyor. Üstelik bu komşumuzun yemek kültürü de eğlence kültürü de bizleri epey etkiledi. Hala pek çok restoranda bile onların meze ve yemek pişirme yöntemlerine sıkça rastlıyoruz. Yunan ve Rum lezzetlerini mönüsünde en iyi değerlendiren restoran ve meyhaneleri yazarlara, gurmelere ve bu kültüre aşina isimlere sorduk.
Baştan söyleyeyim. Eğer 24 ve 25 Aralık’daki Noel bayramında şöyle etrafı dolaşıp havayı koklamasam, eğer üç hafta önceki şiddet olayları ile akabindeki gösteriler 9 Ocak’a kadar "bayram tatiline" girmese ve eğer bu olaylar insanların yılbaşı heyecanını silip süpürecek kadar keyfini kaçırsaydı "hadi Atina’ya gelin" demezdim. Etrafı dolaştım, havayı kokladım, gereken tespitleri teftişleri yaptım ve evet.. Haydi, Atina’ya gelin..