Ankara’da, kanun festivali

ANKARA, İstanbul’la birlikte Ekim’de Türkiye’de ilk kez düzenlenecek uluslararası kanun festivaline evsahipliği yapacak.

Haberin Devamı

Dünyaca ünlü ses virtüözü Bobby McFerrin’e Ankara konserinde eşlik eden 40 yıllık kanun üstadı Tahir Aydoğdu, festivale Ermenistan, İran ve Yunanistan’dan kanunilerin davet edildiğini ve davetlerine olumlu yanıt aldıklarını söyledi. Festivalin koordinatörlüğünü üstlenen Aydoğdu’ya önce başkenti sallayan McFerrin konserini sordum. Bakın, ne dedi:

Kanun ve Ney’i tercih etmiş

“Konser teklifi Bobby McFerrin’a yapılınca iki Türk enstrümanının da katılmasını arzu etmiş. Bize teklif ettiler. Benim ve neyzen arkadaşım Bilgin Canaz’ın youtube’daki kayıtları ulaştırıldı ve aynı sahneyi paylaştık. Konserden dört saat önce herkes kendi ses provasını, iki saat önce birlikte prova yaptık. Solodan sonra McFerrin’ın bana hasretle sarılmasını hiç unutmayacağım. Ben de aynı şekilde kendisini kucakladım. Konser, Türk müziğinin piyanosu kanun için dünya çapında tanıtım oldu.”

Haberin Devamı

Kanun festivali Ekim’de

Sonra Aydoğdu’yla çalışmalarını sürdürdüğü toplam dört gün sürecek “Ferit Alnar Kanun Festivali ve Sempozyumu”nu konuştuk. Festival, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tanıtma Fonu, İTÜ T.M.D. Konservatuarı ve ODTÜ Mezunlar derneği’nin katılımıyla, 1-2 Ekim’de İstanbul’da ve 3-4 Ekim’de Ankara’da yapılacak. Aydoğdu, festivalle ilgili de şunları anlattı:

Kanun sazının herşeyi konuşulacak

“Kanun anavatanı Türkiye olan bin yıllık çalgı. O nedenle ilk kez yapılacak festivalinin katılımcısı daha çok Türkiye’den. Anadolu’dan kanuniler gelecek. Amacımız kanun sazının herşeyini konuşmak, sorunlarıyla güzellikleriyle.

Yunanistan’da kanonaki

Yunanistan’da çok kanun çalan var. Cacığa ‘caciki’, kanuna ‘Kanonaki’ diyorlar. 2010 Ekim’de Atina’a konserimiz büyük ilgi çekmişti. Salonda 500-600 kişi vardı. Konser İstanbul’da gibiydi. Katılımcıların 300-400’ü Türkçe konuşuyordu. Çok şaşırmıştım. Tebrik ettiler, albüm istediler.

Ermenistan’a da davet

Uluslararası bir festival olacağı için 7-8 ülkeye yazdık. Davet edilenler arasında Fransa, Cezayir, Tunus, Azerbaycan, İran, Yunanistan ve Ermenistan’dan kanuniler var. Ermenistan’da çok kanun çalan ve iyi bir bayan kanuni var. İstanbul’da yaşayan ve müslüman olan Fransız bir kanuni var. Julien Celalettin. Onunla da festival için temas halindeyim.

Haberin Devamı

Lütyeler de katılacak

Lütyeler (kanun yapanlar) programa katılacak. Bu sazın yapımındaki güçlükler masaya yatırılacak. Babam Gültekin Aydoğdu’nun hem kanun icracısı olarak hem de kanun yapımı konusunda 17 yıllık bir tecrübesi var. Babamla beraber kanun da imal ettik. Her yapımcının bir parmağı kolu biraz eksiktir. Hem yapan hem çalan azdır, biraz tehlikesi de vardır.

Kanun konçertosu için temas

Kanun için yazılan çok az eser var, teşvik için bestecilerle görüşüyoruz. Dünyanın ilk kanun konçertosu 1946’da Ferit Alnar yazdı. Sonra bir Ermeni Bestecisi Haçatur Avedisyan ikinci konçertoyu yazdı. Kısmen notalarına ulaşıyoruz, öğrencilerle paylaşıyoruz. Amacımız kanun sazını dünyaya bir Türk çalgısı olarak tanıtmak değişik eserlerin bestelemesini sağlamak.”
Aydoğdu’nun bakın şöyle de bir sitemi var:
“1981’den beri TRT Ankara Radyosu’nda kanun sanatçısı olarak çalışan, 50’ye yakın ülkede konserler verip ülkemizi tanıtan bir sanatçı olarak, Boby McFerrin konseriyle büyük bir reklam yapıldı. Bizlerle geniş röportajlar yapılarak daha çok tanınmamız sağlandı, kendilerine teşekkür ediyorum. Ama bir taraftan da farklı bir perspektiften bakma ihtiyacı duyuyorum. Ben, yaklaşık 40 yıldır müziğin, hemen her türlü kaliteli müziğin içinde olan bir sanatçıyım. Sadece büyük isimler sayesinde değil kendim olduğum için de böylesine tanıtımların içinde yer almak isterdim.”

Yazarın Tüm Yazıları