Paylaş
YANLIŞ okumadınız. Yazının başlığı, “Yeni başlamayanlar” için.
Dile kolay, neredeyse 6 yıldan bu yana, yaz-kış demeden gidiyoruz Ada’ya. Kalmadığımız oteli, ayağımızı denize sokmadığımız koyu, kaybolmadığımız yolu, tadına bakmadığımız kalamarı, araç kiralamadığımız rent a car’ı, gölgesinde serinlemediğimiz köy meydanı, içmediğimiz şekil frappe’si, kalimera’laşmadığımız esnafı kalmadı.
Yunancalar mı öğrenmedim bu uğurda (toplam 16 kelime), Emoprios koyunun arkasındaki tepeye yalınayak tırmanıcam diye ayağımın altını mı yarmadım hart diye. İşte bunlar hep “İslomani” denen illetten. 15 yıl önce, Gökçeada’da bir yapıştı yakama, bir daha da bırakmadı. (*İslomania: Dümdüz anlamıyla ada manyaklığı. Bir adada, denizle çevrili küçük bir dünyada olduğunu bilmek ve bundan tuhaf bir zevk almak.)
Konumuza dönecek olursak, kısaca, “Anne ben Sakızlı oldum” da diyebiliriz.
E, sizler de epeydir, adayı keşfetmeye başladığınızdan cacık’a caciki deyin, en iyi reçeller için çarşı içindeki Reçelci Rena’yı deneyim kısımlarını ışık hızıyla geçiyorum (yine de ben bi’okuyayım derseniz, google’dan bknz: daha önceki senelerde yazdığım Sakız notları...)
Önce size adanın yerlisi olarak en büyük tüyoyu vereyim: Sakız Adası hafta içi güzel! Birincisi, istediğiniz fiyata, istediğiniz model araç bulabiliyorsunuz... İkincisi, her yer sakin, restoranlar tıka-basa değil... Üçüncüsü, kendinizi adanın yerlisi gibi hissedebileceğiniz tek zaman dilimi.
Hazırsanız bugün, “Nasıl gidelim, kimden araç kiralayalım, hangi farklı köye gidelim”le başlayalım. Yarın da “Nerede kalalım, hangi yeni restoranı deneyelim, hangi dükkanı keşfedelim” ile devam ederiz.
NASIL GİDİLİR?
Bildiğiniz gibi Sakız Adası’na iki farklı feribot firması çalışıyor. Sakız ulaşımını ilk başlatan firma olan Ertürk Turizm, bu yıl havalı bir katamaran seferi koymuş bu hatta. Baya konforlu bir biçimde 20 dakikada Sakız’da oluyorsun. Gitmeden önce sefer satlerine bakın: www.erturk.com.tr - Gidiş / dönüş 26 Euro.
GİDİLMEMİŞ KÖYLERİ KEŞFEDİN
Pyrgi’yi, Mesta’yı hatmettiyseniz buyurun Olimpi, Vessa, Lagada ve Armolia köylerine... Olimpi: 14. Yüzyıl’dan kalma, nefis bir Ortaçağ köyü. Merkezden 31 kilometre güneyde. Mesta’vari minik taş evler, küçük kahveler, sinirli lokantacı teyzeler köyün vazgeçilmezi. Yakınındaki yeraltı mağarası Sikias, nakış gibi sarkıtlarıyla görülmeye değer. Armolia: Benim favori seramik köyüm. Köy tüm geçimini el yapımı seramikleri satarak sağlıyor. Girişteki Christina Rikaniadi’nin dükkanı el yapımı deniz atı ve kelebekleri ile benim favorim. Vessa: Bu yıl keşfettim, hastasıyız. Mardin’in minyatürünü yapmış zamanında Cenevizliler. Mutlaka görülmeli! Lagada: Günbatımında balık yemek için daha güzel bir köy / koy olamaz. Kombos: Merkezin hemen 4.5 kilometre güneyindeki 140 küsur restore edilmiş taş konaktan oluşan köy. Merkeze o kadar yakın ki bana mahalle gibi geliyor. Narenciye bahçeleri ile çevrili bir vadi.
GÖRMEDEN DÖNMEYİN
Citrus Portakal Müzesi: 1500’lü yıllardan itibaren adadaki narenciye ticaretini anlatan nefis bir butik müze. Kocaman bahçeli bir taş konağın içinde yer alıyor. 1500’lere kadar adada hüküm süren Cenevizliler için portakal o kadar değerli bir ihracat maddesi ki, 4 portakalın satış fiyatı bir işçinin günlük yevmiyesine denk geliyor. O nedenle portakalı üzeri altın yaldızlı kağıtlara mı sarmamışlar zamanında, neler neler. Müzenin bahçesindeki kafede Citrus markalı portakallı badem ezmeleri, portakal reçelleri ve kakaolu portakallı lokum satılıyor ki, ben böyle bir lezzet görmedim ömrümde. Ziyaret saatleri için bkz: www.citrus-chios.gr
BU PLAJLARDA YÜZÜN
Benim adadaki favori plajlarım daha çok bakir koylar. Özellikle bu yıl, Lithi plajına gitmeye çalışırken tesadüfen keşfettiğim, adanın güneyindeki Eleniti, sıfır tesis ama muhteşem güzellikte bir deniz ve ormanla kucaklıyor sizi. Onun dışında bu yılki favori plajlarım her zamanki gibi siyah volkanik taşları ile ünlü Emporio, Aigia Fotia, Vrulida. Biraz daha hareket isterseniz, akşam üstü düzenlenen sunset partileri ile ünlü, genç arkadaşların uğrak yeri Komi plajını seçebilirsiniz.
DENİZ’İN TURLARINA KATILIN
Deniz Uyanmaz, adada yaşayan tek Türk damadımız. Yarım yarım Türkçe konuşan, gül yüzlü Alexa ile evli. 4 yıldır adada olan Deniz, aynı zamanda iyi bir balık adam. Adanın tarihini, girdisini çıktısını avucunun içi gibi öğrenmiş. Her gün çift katlı otobüsle belli başlı üç köyü kapsayan Türkçe günlük turlar yapıyor. Deniz’e ulaşmak isterseniz cep telefonu: +905365437803. Ayrıntılı tur programını ise www.sakizrehberi.com adresinden görebilirsiniz.
YARIN: Yeni restoranlar, nerede kalalım, yeni dükkanlar vs
Paylaş