Kışın en çok ihtiyaç duyduğumuz vitaminlerden biri C vitaminidir. Günlük C vitamini ihtiyacı çocuklarda 40-60 miligram arasında, yetişkinlerde 75-90 miligram arasında, hamilelerde ve sigara içenlerde ise 120 miligram civarındadır. C vitamini denilince akla ilk gelen besin portakal olsa da pek çok alternatifi mevcut. C vitamini deposu olan 10 besini okuyunca çok şaşıracaksınız.
#C VitaminiKış mevsimi, dayanıklı sebze ve meyvelerin yetiştiği dönemdir. Vücut direncimizi artıran ve hastalıklarla savaşan tüm maddeler ise bu güçlü besinlerde bulunur. Her zaman söylediğim gibi sağlığın şifresi, mevsimsel beslenmede gizlidir. Peki, sofralarımızın baş tacı olmayı hak eden o besinler neler mi? Kağıt ve kaleminiz hazırsa başlayalım. İşte size mini bir liste…
#Buğra BuyrukçuHavalar soğumaya başladı; kış mevsimi nezle, grip gibi pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor. Beslenme ve diyet uzmanı Sevihan Akbulut ve iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya bağışıklığımızı güçlendirmek için tavsiyeler verdi. Buna göre, vitamin ve mineral dengesine dikkat ederek yeterli protein almalı, bol bol su içerek stresten uzak durmalı, haftada en az 150 dakika tempolu yürüyüş yapmaya ve düzenli uyumaya dikkat etmeliyiz.
#Melis YILMAZBulgur sıklıkla tüketilen gıda gruplarından biri olmaktadır. Bulgur sağlıklı bir besin grubu olmasına rağmen gaz yaptığı düşünülmektedir. Bu bakımdan köftelik veya pilavlık bulgurun gaz yapıp yapmadığı araştırılmaktadır. Kısırlık, pilavlık ve köftelik bulgur ile ilgili tüm detayları derledik.
Pomelo, greyfurt ile yakından ilişkili olan büyük bir Asya turunçgil meyvesidir. Özellikle şef tabaklarında karşılaştığımız pomelo meyvesi son zamanlarda mutfaklarımızda da yerini almaya başladı. Peki pomelo meyvesi nedir, nerede yetişir? İşte pomelo meyvesinin faydaları hakkında bilgiler...
#PomeloBağışıklık sistemi, bir canlıdaki hastalıklara karşı koruma yapan, patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden işleyişlerin toplamıdır. Özellikle mevsim geçişlerinde hastalıklardan korunmak için güçlü bir bağışıklık sistemi şarttır. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerin başında beslenme gelmektedir. Akdeniz tipi beslenmenin bağışıklığı kuvvetlendirdiği kanıtlanmıştır. Haftada en az üç gün balık yemek, beslenmede kuru baklagillere ağırlık vermek, mevsim sebze ve meyveleri yemek, süt ayran, yoğurt, kefir gibi hayvansal gıdaları tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirmede önemlidir.
#Bağışıklık SistemiSağlığımızı korumanın yolu elbette mutfaklarımızdan geçiyor. Bunun için de hangi besinde hangi vitaminin ve mineralin olduğunu bilmemiz ayrıca önem taşıyor. Bunun için sizlere mutfağımızdaki hazineler olan vitaminler ve minerallerden bahsedeceğim. İşte sağlıklı mutfakların sırrı!
#VitaminlerPandemi vitamin ve mineraller açısından bir milattı. Hayatlarımızın vazgeçilmez bir parçası oldular. Ancak her şey gibi onlar da bilinçli kullanıldığında sağlığımıza fayda sağlar. Yanlış kullanıldığında telafisi zor, çok ciddi zararlara yol açarlar... Püf noktaların üzerinden geçelim.
#VitaminKüçükken hiç sevmezdim ama artık sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez unsurlarından biri olarak görüyorum... Tok kalmak isteyen, benim gibi lahanayla barışsın! Turşusu çok güzel bir probiyotiktir, sadece dolması değil kısırı da çok güzel olur. Kırmızı lahana narenciyeli salatalara müthiş yakışır. Brüksel lahanasınıysa sarımsaklı yoğurt ve pulbiberle denemenizi öneririm çünkü enfes oluyor!
#LahanaSoğuk algınlığı, üst solunum yollarında ortaya çıkan viral bir enfeksiyon. Genellikle kış aylarında ortaya çıkan soğuk algınlığı, burun tıkanıklığı, halsizlik, öksürük gibi belirtilerle kendisini gösteriyor. Bazı kişilerde hafif C, E vitamini içeren meyveler ve kalsiyum destekli bazı takviye besinler hastalığı olumlu yönde etkiliyor. Bu nedenle soğuk algınlığına iyi gelen bitkisel çaylar ve yiyecekler sayesinde doğal yollarla evde çözüm bulunabilir. Peki soğuk algınlığı nasıl geçer? Evde soğuk algınlığına ne iyi gelir? İşte evde soğuk algınlığını doğal ve bitkisel yollar...
#Soğuk Algınlığı Nasıl GeçerÖZEL bir hastanenin Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nde görevli Dr. Öğretim Üyesi Burak Çakçak, Covid 19 pandemisi sürecinde evlerinde eğitim gören çocukların bağışıklık sisteminin, düzensiz beslenme ve hareketsizlik nedeniyle etkilenebileceğini söyledi.
#Dr. Öğretim Üyesi Burak ÇakçakKış aylarının genel vücut sağlığı açısından dikkatli olunması gereken bir mevsim olduğuna dikkat çeken Gastronomi Bölümü Öğr. Gör. Gökhan Taşpınar, bu yılın pandemi şartları nedeniyle daha yüksek sağlık riskleri taşıdığını hatırlattı. Taşpınar, kış soğuklarıyla birleşen pandemi şartlarında vücudu dirençli tutacak besinler hakkında bilgi verdi.
#Gökhan TaşpınarKoronavirüs dünya gündeminin ilk sırasında olmaya devam ediyor. Aşı çalışmalarının ilerlemesi ve ilk uygulamaların birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de başlaması umutlarımızı artırdı. Koronavirüs aşılarının uygulanmasının ardından pandemi sürecinde kritik bir eşiği daha atlamış olacağımızı düşünüyorum. Devam eden süreçte kendimizi koronavirüsten kişisel önlemler alarak korumamız ve bağışıklığımızı güçlendirmemiz büyük önem taşıyor. Bu noktada koronavirüse karşı sağlıklı ve dengeli beslenerek bağışıklık sistemimizi güçlü tutmalıyız.
#KoronavirüsSağlıklı bir yaşam sürdürebilmemiz için karaciğerimizin de iyi çalışıyor olması gerekir. İlaç kalıntılarının ve toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırılması gibi hayati bir görevi bulunan karaciğer, işlevini yerine getiremediği zaman çok ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Bu nedenle karaciğer dostu gıdalarla beslenmek ve bu besinleri düzenli tüketmek ayrı bir önem kazanıyor.
#KaraciğerPortakal, greyfurt ve mandalina... Bağışıklık sistemine destek, C vitamini bombası bu meyveler salgın döneminde tüketmemiz gereken besinlerin başında geliyor. Biz de bu faydalı meyvelerden en lezzetli şekilde nasıl yararlanabileceğimizi tanınmış şeflere sorduk, birbirinden farklı tarifler aldık.
#GazetehaberleriHem korona salgını hem de grip salgının birleşerek sağlığımızı tehdit etmesinden endişe edilen bu günlerde vücut direncimizi güçlendirmenin, iki virüsten de korunmada büyük rolü olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Simay Duvan, güçlü bir bağışıklık sistemi için beslenme önerilerinde bulundu.
#KoronavirüsHamilelik sürecinden sonra bebeğini sağlıkla, mutlulukla kucağına alan annelerin aklına ilk düşen sorular genellikle “Acaba emzirebilecek miyim, sütüm yetecek mi?” olurken; Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Gence Kırtız, “Emzirme döneminde çok yemek değil sağlıklı beslenmek annenin süt üretimini artırır” diye belirtti.
#Bebek