Alp Dağları kendi içinde üç kısma ayrılır: Batı, Orta ve Doğu Alpler. Batı Alp Sıradağlarında Maritime, Cotian, Dauphine, Graian ve Pennine Alpleri önemlilerindendir. Alplerdeki bitki örtüsü çok zengin ve çeşitlidir. İki bin yüz metrenin üstünde çiçek veren bitki çeşidine rastlanmıştır. Peki, Alp Dağları nerede? İşte Alp Dağları konumu hakkında bilgiler...
#Alp Dağları NeredeJEOMORFOLOJİ Derneği üyeleri define aramak için yasal izinle yok edilen Gümüşhane’deki 12 bin yıllık Dipsiz Göl’de inceleme yaptı. Balıkesir Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Erdal Gümüş, “Define aramak için gölü yok ettiler ama esas define gölün kendisiydi” dedi.
#Jeomorfoloji DerneğiMersin’in Aydıncık ilçesinde yaklaşık 15 yıl önce keşfedilen 11 bin yıllık Gilindire Mağarası Doğal Sit Alanı ve Tabiat Parkı’nda çevre düzenleme, giriş, yürüme yolları, basamaklar, seyir alanları ve ışıklandırma gibi çalışmalar tamamlandı ve yeniden ziyarete açıldı.
#Gilindire MağarasıBilim dünyasında 15 yıldır devam eden bir tartışma, sonuçları hafta başında açıklanan bir oylamayla noktalandı. Bilim insanları 2009'dan bu yana gezegenimizdeki insan etkisinin yeni bir çağ başlatacak kadar güçlü olup olmadığını değerlendiriyordu. Bunun için pek çok araştırma yapıldı, deliller toplandı, oylamalar yapıldı. Ve nihayet karar verildi. İşte ayrıntılar...
#Antroposen ÇağıYerli ve yabancı turistlerin ilgisini fazlasıyla çeken mağaralar, yeryüzünün en sıra dışı şekilleri arasında yer alıyor. Sarkıtlar, travertenler, dikitler, göletler ve eski insan yaşamlarına yönelik kalıntılar görenleri büyülemeye yetiyor. Ülkemizde de mağara turizmine ilgi artıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Turizme açık keşfedilmeyi bekleyen büyüleyici mağaralar hangileri?’ diye sorduk. 9 şehirden 10 harika mağarayı önerdiler.
#RotaYazın boğucu sıcaklarında azıcık serinleyebilmek için plajlarımız kadar göllerimiz de güzel bir seçenek. Dalgalı denizlerin aksine suyu daha durgun olduğundan yüzmek de daha zevkli olabilir. Üstelik büyüleyen doğa manzaraları eşliğinde, kıyısında ailece piknik yapmak veya eğlenmek de cabası. Yüzebileceğimiz en iyi göllerimizi jürimize sorduk.
#GölHakkari'de dün çıktıkları 4 bin 135 rakımlı Cilo-Sat Dağları'nda kırılan buzulların arasına düşüp kaybolan 2 kişiyi arama- kurtarma çalışmaları sürerken, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, bölgeyle ilgili uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Alaeddinoğlu, "Biz buzullara baktığımızda aslında gördüğümüz yer, tamamen buz kütlesinden oluşan bir yapı değil. İçi boş, çoğu yerde 50 metreyi belki daha fazla derinlikte boşlukları içeren ve tabanı tamamen boş akarsuların aşındırdığı o erimenin meydana getirdiği çukurlarla dolu. Dolayısıyla o yüzeylerde hareket etmek, gezinmek kesinlikle ciddi bir risk" dedi.
#HakkariTürk bilim insanları, Antarktika’da bulunan Ardley Adası’ndan alınmış göl suyu numunesinde yeni bir bakteri türü tanımladı. Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’ın adının verildiği bakteri, çevre kirliliğine karşı mücadelede çok önemli bir role sahip. Peki bakteri nasıl ortaya çıktı? Hangi sorunları çözecek? Araştırmayı yürüten beyin takımı ile konuştuk...
#SağlıkDünyayı gezmek, farklı yerler görmek ve bilgiler edinmek, yeni ufuklara açılmak, macera yaşamak birçoklarının hayalini süsler. Bugün sizlere hayallerinin peşinden gidip dünyanın bir ucuna gitmiş birini tanıtmak istiyorum. Mustafakemalpaşa’lı Genç gezgin Selçuk Tanaydın. Macera dolu hayatını bizlerle paylaştı.
#BursaYıllardır sürekli ertelediğim İsviçre’nin Jungfrau bölgesini ziyaret etmek için nihayet trenle yola çıktım. İyi ki de tren yolculuğunu tercih etmişim çünkü yol boyunca karşılaştığım manzaralar tatilimi nerdeyse trende başlattı dersem yeridir... Yola çıkmadan önce sizin de benim gibi mutlaka bir plan yapmanız gerekecek çünkü görülecek o kadar çok yer var ki. Bu yüzden sırf bu bölge için en az 4-5 gününüzü ayırmanızı öneririm. Ben bu bölgedeki gezime tam bir Instagram fenomeni olan Lauterbrunnen kasabasında başladım...
#İsviçre AlpleriTrabzon Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Şahin, Rize'nin Kaçkar Dağları'nda 'su yosunu' olarak da bilinen; dere, göl ve denizlere renk veren ve 15'i milli park sınırlarında, 17’si gölde 230 'alg' türü tespit etti. Detaylı incelemeyle türlerin 48'inin Türkiye'de ilk kez görüldüğü belirlendi.
#KaçkarlarTrabzon Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Şahin, Rize'nin Kaçkar Dağları'nda 'su yosunu' olarak da bilinen; dere, göl ve denizlere renk veren ve 15'i milli park sınırlarında, 17’si gölde 230 'alg' türü tespit etti. Detaylı incelemeyle türlerin 48'inin Türkiye'de ilk kez görüldüğü belirlendi.
#Doğu KaradenizRusya'da deniz ve göl olup olmadığı sık sık araştırılan konulardan biridir. Özellikle büyük bir ülke olmasından dolayı Rusya'da deniz ya da göl olup olmadığı merak edilen konular arasındadır. Bu bakımdan Rusya'da olan denizleri ve gölleri öğrenebilir buna göre konu ile ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz. Rusya'da deniz ve göl var mı? Rusya yakınındaki denizler ve göller nelerdir detayları ile derledik.
Afyonkarahisar'da geçen yıl su seviyesi önemli ölçüde azalan Eber Gölü, bu yılki yağışlarla canlandı. Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden (AKÜ) Prof. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, Eber Gölü'ndeki su seviyesinin geçen yıla göre çok daha fazla olduğunu belirterek, bu oranın korunması gerektiğini söyledi.
#AfyonkarahisarAfyonkarahisar'da geçen yıl su seviyesi önemli ölçüde azalan Eber Gölü, bu yılki yağışlarla canlandı. Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden (AKÜ) Prof. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş, Eber Gölü'ndeki su seviyesinin geçen yıla göre çok daha fazla olduğunu belirterek, bu oranın korunması gerektiğini söyledi.
#Eber Gölü‘Buz ve Ateşin Ülkesi’ denilen İzlanda’nın bende bıraktığı iz; sanki bu dünyada olmayan başka bir gezegende olma hissi uyandıran ilginç ve bir o kadar da mistik bir ülke oluşu. İzlanda muhteşem manzaralı volkanları, gayzerleri, kaplıcaları ve lav alanlarıyla zaten çok ünlü ama bence insanları da çok sıra dışı… Ama en çok dikkat etmeniz gereken hızla değişen havası... İşte büyüleyici manzaralar ülkesi İzlanda’da gördüklerim...
#İzlanda GeziKarın yağması şehirlerdeki hayatı olumsuz etkilese de tüm canlılar ve doğa kardan sayısız fayda sağlıyor. Her tarafı beyaz bir örtünün kapladığı buz gibi günlerden geriye suları artmış göller, tohumları korunmuş bitkiler, birçok canlı için bolluk ve bereket kalıyor. Ormandan göle, topraktan havaya karın doğa için yararlarını uzmanlardan dinledik.
#ÇevreHafta sonunda biraz enerji toplamak için huzurlu yerlere gitmek herkesin isteği. Hazır 1 Ekim itibarıyla milli parkların neredeyse hepsi açılmışken yola çıkmanın tam zamanı. Peki hangilerini tercih etmeli? İşte sonbaharın tadını çıkaracağınız 4 bölge ve 7 şehirden 11 milli park...
#SeyahatKaradeniz’in en yüksek noktası Kaçkar Dağları’nın 3 bin 937 metrelik zirvesi mevsim yaz da olsa zorlu bir yolculuk gerektiriyor. Doğa sporları tutkunu yazarımız Burak Özberk, yıllar sonra ikinci kez zirve yolculuğu yaptı ve büyük efor harcamayı gerektiren macerayı, güzellikleri ve zorluklarıyla anlattı.
#Gazetehaberleri