Dünyadaki 275 bin buzul, şu anda dünyadaki tatlı suyun yaklaşık yüzde 70'ini barındırıyor ve yaklaşık iki milyar insan bu buzulu kullanıyor. Ancak bilim insanları, dünyanın pek çok yerindeki buzulların '21. yüzyılda hayatta kalamayacağı' uyarısında bulunuyor. Buzullarla ilgili yapılan uyarılar insanları pek korkutmasa da durum bizleri sandığımızdan çok daha fazla ilgilendiriyor. Buzullarda erime bu hızda devam ederse yakın tarihte 10 milyon insan büyük bir tehlike altında kalacak, yüz milyonlarca insan temiz içme suyuna ulaşamayacak ve dünyanın pek çok yeri sular altında kalacak.
#BuzullarCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Bir damla suda yaşamımız, medeniyetimiz, inancımız, kültürümüz, hülasa tarihimiz gizlidir. Milletimizin hiçbir zaman bu nimetten mahrum kalmamasını Allah'tan niyaz ediyorum. Yediden yetmişe herkesi, su seferberliğinde yerini almaya davet ediyorum." dedi.
#Emine ErdoğanKüresel ısınma dünyayı önemli tehlikelerle karşı karşıya bırakırken "Her şerde bir hayır vardır" sözünü hatırlatan gelişmeler de yaşanıyor. Eriyen buzulların altından çıkan gizemli nesneler, arkeologlar ve tarihçileri çok heyecanlandırıyor.
#NorveçCamp Century, buzulun derinliklerine inşa edilmiş gizli bir buz altı askeri üssüydü. ABD Ordusu’nun Soğuk Savaş dönemindeki bu cesur denemesi, yıllar boyunca karanlıkta saklandı. Ancak gerçek mirası, terkedilmiş tünellerin derinliklerinde bulunan kavanozlarla gün yüzüne çıkıyor. Camp Century, sadece bir askeri üs değil, aynı zamanda doğanın ve insanın geçmişine dair derin bir yolculuk. İşte Camp Century’ın sırrı…
#ABDÜlkemiz, zengin doğası ve kültürel mirasıyla dikkat çekerken, milli park sayısı da her geçen gün artıyor. Son olarak Sivas’ın Divriği ilçesi, tarihî ve doğal zenginlikleriyle birlikte milli park ilan edilerek Türkiye’nin 50'nci milli parkı oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü verilerine göre, Divriği’nin bu yeni statüsü, bölgenin doğa ve tarih tutkunları için cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacak. Biz de bu güzel gelişme sonrası, güz mevsiminin en çok yakıştığı 8 milli parkı derledik. İşte tam da şu sıralar büyüleyici bir atmosfer sunan milli parklar…
#SeyahatODTÜ Fizik Bölümü son sınıf öğrencisi Batuhan Dereli (31), İç Güneş Sistemi'ni en son 1954 yılında ziyaret eden, ‘Şeytan Kuyruklu Yıldızı’ görüntüledi. Dereli, “Türkiye’de birçok kişi bunu çekmeye çalışıyor ve biz de bunu çekmek için 6 defa uğraştık. Son denememizde ve öncesindeki iki denememizde mükemmel görüntüler elde ettik” dedi.
#Şeytan Kuyruklu YıldızıODTÜ Fizik Bölümü son sınıf öğrencisi Batuhan Dereli (31), Balıkesir’in Bandırma ilçesine kurduğu teleskobuyla, yörüngesini 71 yılda bir tamamlayan, Everest Dağı'ndan daha büyük, ‘12P/Pons-Brooks’ adlı kuyruklu yıldızı görüntüleyerek fotoğrafladı.
#AstrofotoğrafODTÜ Fizik Bölümü son sınıf öğrencisi Batuhan Dereli (31), Balıkesir’in Bandırma ilçesine kurduğu teleskobuyla, yörüngesini 71 yılda bir tamamlayan, Everest Dağı'ndan daha büyük, ‘12P/Pons-Brooks’ adlı kuyruklu yıldızı görüntüleyerek fotoğrafladı.
#BalıkesirSaatte 800 kilometre hızla giden bir uçakta internete nasıl bağlanabiliyorsunuz? O kadar yüksekte yiyecekler ve içecekler nasıl ısıtılıp hazırlanıyor? En önemlisi de 40.000 fit yükseklikte tuvaletler nasıl çalışıyor? Uzmanlar teker teker anlattı...
#Uçak TuvaletleriAnivia Counter (CT), diğer adıyla Buz Ankası, League ofLegends (LoL) oyunun bir karakteridir. Yaşam, ölüm ve yeniden doğumun ebedi döngüsünü simgeleyen kadim bir Freljord yarı ilahıdır. Gökyüzüne ve hava olaylarına hükmedebiliyor. Anivia’ya Anka denmesinin nedeni, ölse bile bir yumurtaya bürünerek, yeniden doğmasıdır. Anivia Counter’ın güçlü/zayıf rakiplerini, yeteneklerini ve zayıf yönlerini sizler için derledik.
#OyunMeşhur sopası ile birlikte Sihirdar Vadisi’nin en troll şampiyonu olmayı başarmış olan Trundle, özellikle sağlamlığı ve işlevselliği ile ön planda yer alıyor. Her ne kadar oynanış açısından kolay olarak görülse de Trundle ile yapacağınız hamleler oldukça önemli. Trundle oynarken neler yapılmalı, iyi ve kötü yönleri ve yeteneklerini sizler için derledik.
#TrundleLeague of Legends oynayanlar karakterler hakkında da bilgi sahibi olmak zorundadır. Lissandra önemli Lol karakterlerinden bir tanesidir. Bu karakterin güçlü rakipleri ve zayıf rakiplerini sizler için derledik.
#LissandraLeague of Legends oyunundaki tüm karakterlerin güçlü olduğu ve zayıf olduğu başka karakterler bulunmaktadır. Bu karakterlerin hakkında bilgi sahibi olmak oyunu daha kaliteli bir şekilde oynamaya imkan verir. Ashe Counter'ın güçlü rakipleri, zayıf rakipleri ve yeteneklerini derledik.
#TeknolojiGeçen hafta buzdolabında bekledikçe nefaseti artan ve yerken içimizi serinleten sütlü tatlılardan bahsetmiştim, bu hafta yenilerini eklemek istiyorum. Sürpriz bir tarifim bile var: Bir dönem siyasi gündemi meşgul eden, kısa bir süre yasaklanan, Meclis Lokantası’nın ünlü tatlısı vişneli tayfır…
#Tatlı* Naz Arıcı... Artistik buz pateni sporcusu... 29 yaşında başladığı buz pateni serüvenine 11 yılda tam 5 kez ‘dünya şampiyonu’ unvanı sığdırdı ve Türkiye onu artık, ‘Altın Kuğu’ olarak tanıyor.* Ankara’da doğan ve yine Ankara’da büyüyen, asıl mesleği ise elektrik-elektronik mühendisliği olan 40 yaşındaki Naz Arıcı, evinin kapılarını Hürriyet Ankara’ya açtı, sorularımızı yanıtladı.
#Naz ArıcıSon yıllarda çıkan en yetenekli müzisyenlerden biri Sena Şener. Kimselere benzemeyen bir vokali var. Bir de kalbinin en derinlerinden gelen şarkı sözleri... Üç parçalık ‘Kaybettiklerimi Geri Ver’ albümünü yeni çıkaran Şener’le buluştuk; sertleşen müziğini ve iç dünyasını konuştuk.
#Sena ŞenerGeçen hafta Kuzey’in en büyülü rotalarından Laponya’daydık. Yaklaşık iki hafta boyunca bu coğrafyayı keşfettik. Aslında tam bir turizm cenneti olan bölgede her anınız farklı bir deneyime dönüşüyor. Macerayla geçen bir günün yorgunluğunu Laponya gecelerinin vazgeçilmezi ateş başında sohbetlerle atmak paha biçilemez. Biraz yorucu görünse de doğayla derin bir bağ kurmak isteyen herkese hayatlarında bir kez bu seyahati yapmalarını öneriyoruz.
#Seyahat