Burun alerjisi özellikle mevsim geçişlerinde yaşanan bir alerji çeşididir. Burnuyla ilgili sorun yaşayan kişiler alerjisi olup olmadığını öğrenmek adına birçok araştırma yapabilir. Burun alerjisinin hangi belirtileri gösterdiği çok merak edilen bir durumdur. Burun alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Burun alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgileri derledik.
#Burun Alerjisi NedirNem oranının yüksek olduğu havasız ortamlarda meydana gelen küf sorunu hem evlerimizde kötü görüntüye neden oluyor hem de her soluk alışımızda sağlığımıza zarar veriyor. Özellikle yatak odaları, banyo ve mutfakta karşımıza çıkan ancak bazen çok da önemsenmeyen bu sorun uzun vadede ölüme kadar giden ciddi sonuçlara neden olabiliyor.
#KüfBir mantar türü olan küf, suya maruz kaldıktan 24 ila 48 saat sonra bir ortamda büyümeye başlayabilir. Küfe maruz kalmanın neden olduğu sağlık belirtileri soğuk algınlığı ya da yorgunluk gibi belirtiler olduğu için küften kaynaklı olduğu anlaşılmayabilir ancak tedavi edilmezse, küf yaşamı tehdit edebilir. Küf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkıyor, ölümlere bile neden olabiliyor. Peki, küf sorunu sağlığımızı nasıl etkiliyor, küften nasıl kurtuluruz, küf zehirlenmesine maruz kaldığımızı nasıl anlarız? Uzmanlar ne diyor?
#KüfAstım solunum yollarının kronik olarak iltihaplanması sonucu oluşan ve hava yolunun daralmasına sebep olan bir hastalık. Dünya genelinde milyonlarca insanın yaşam kalitesini etkileyen bu rahatsızlık, doğru bilgi ve farkındalıkla kontrol altına alınabilir.
#Melis YılmazALERJİK hastalıklar, aşırı duyarlılık ile karakterlidir. Bir kişinin polen, toz akarları, ilaç, gıda, arı zehiri gibi alerjenlere karşı normalde vermemesi gereken bir tepki vermesidir. Bu tepkiyi veren kişinin bağışıklık sistemidir. Bunların bir kısmı kişinin ani ölümüne yol açabilir. Arı, ilaç ve gıda alerjisi alerjik şoka (anafilaksi) sebep olup, dakikalar içinde kişiyi öldürebilir. Bir kısım alerjik hastalıklar ise sık olarak görülür, insanların önemli bir kısmını etkiler. Alerjik nezle ve kurdeşen (ürtiker) bu özelliğe sahiptir. Bu hastalıklar kişilerin hayat kalitesini, okul ve iş başarısını olumsuz etkiler. Alerjik astım ise kronik seyirli olup hastanın hayatını riske sokar. İç Hastalıkları Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kokuludağ, bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi:
#1Kızamık aşısının ilk dozu çok uzun yıllardır bebeklere bir yaşında yapılıyordu. Sağlık Bakanlığı, kızamık vakalarda yaşanan artış ile bu aşının ilk dozunun 9'uncu ayda yapılmasını öneriyor. Peki bu ne anlama geliyor? Ülkede bir kızamık salgını mı söz konusu? En önemlisi bu aşıyı erken olmanın riskleri var mı?
#KızamıkUzun yıllardır bebeklerde kızamık aşısının ilk dozu 12'nci ayda yapılıyordu. Ancak Sağlık Bakanlığı son dönemlerde bu aşının 9'uncu ayda yapılmasını öneriyor. Bir yanda bebeklerde ölümcül olabilen kızamık salgını korkusu, diğer yanda erkenden yapılan aşının olumsuz bir sonuç doğurup doğurmayacağı endişesi aileleri kararsız bırakıyor. Peki ülkede bir salgın var mı? Sağlık Bakanlığı neden aşı ayını öne çekti ve en önemlisi bu aşıyı erken olmanın riskleri var mı? Uzmanlar ne diyor?
#KızamıkKüf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Günlük hayatın çok içindeki bu sinsi problemin etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkabiliyor. Ölümlere dahi neden olabilen küf sorununu ve sağlığımıza etkilerini 12 soruda mercek altına aldık...
#SağlıkBirleşik Krallık'ta bir süredir alarm etkisi yaratan Strep A bakterisi, Fransa’da da çocuk ölümlerine neden oldu. Bir anda ortaya çıkan bakteri Türkiye'de görülüyor mu? Neden bu yıl bu kadar güçlü? Nasıl önlemler alınmalı? Uzmanlar anlattı.
#Strep ASalgın hastalıklar arasında en çok ismi geçenlerden birisi griptir. Bulaşıcı olan hastalığın görülme olasılığı ise oldukça yüksektir. Sadece yetişkinlerde olmayıp her yaştan insanda görülen gribe karşı önlem alınması çok önemlidir. Çocuklarda grip aşısı ne zaman yapılır? Çocuğa grip aşısı yapılmalı mıdır ayrıntıları ile derledik.
Nisan ayıyla birlikte etkisini göstermeye başlayan bahar alerjisi özellikle polene duyarlı kişileri olumsuz etkiliyor. Günlük yaşantıyı olumsuz etkileyen bahar alerjisi önlem alınmadığı takdirde kabusa dönüşebiliyor. Peki, bahar alerjisi nedir, hangi aylarda görürülür? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal, bahar alerjisi belirtileri ve doğal tedavi önerileri hakkında bilgiler verdi.
#Bahar AlerjisiHistamin alerjisi pek çok kişinin farkında olmadan yaşadığı alerjik durumdur. Histamin alerjisi; bilhassa sağlıksız yaşam stili ile beraber sıkça görülür. Teşhis konması oldukça zordur. Peki Histamin alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Histamin alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#HistaminYüzyıllar önce erizipel salgınları ciddi ve sıklıkla ölümcül enfeksiyonlara neden oldu. Günümüzde erizipel, penisilin veya diğer antibiyotikler alındığında hızla temizlenen oldukça hafif ve nispeten nadir bir enfeksiyondur. Peki, Erizipel nedir tüm detayları ile derledik.
#ErizipelAntihistaminik tıp alanında sağlık sektörü içerisinde kullanılan bir ilacın ismidir. Doğal olarak kelimenin kökeni Latincedir. Dilimizde de bu ismiyle kullanılmaktadır. Antihistaminik nedir, ne işe yarar, neden kullanılır konularını tüm detayları ile derledik.
#Antihistaminik Nedir Ve Ne İşe Yarar?Yüz alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Yüz alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgileri içeriğimizde okuyabilirsiniz. Yüz alerjisi nedir ne gibi komplikasyonlara sahiptir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Yüz Alerjisi NedirBazı besinler, insan vücudunda değişik sağlık durumunu etkileyecek veya yaşam kalitesini ciddi derecede düşürecek reaksiyonlara sebep olabilir. Bu alerjik reaksiyonlar özellikle hayvansal gıdalardan olabilir. Bunlardan bir tanesi de yumurtadır. Yumurta alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Yumurta alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgileri derledik.
#Yumurta Alerjisi NedirYaz aylarının gelmesi ile birlikte yaz alerjisi yaşayan insanların sayısında da artış gözlemlenmeye başlamıştır. İnsanlarda alerjinin oluşmasının birçok sebebi bulunmaktadır. Peki, Yaz alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Yaz alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgileri sizin için derledik.
#Yaz Alerjisi NedirÖzellikle alerjiler nedeni ile pek çok kişi hayatlarında problemler ile karşılaşmaktadır. Bu problemler daha çok hapşuma ve bazı zamanlarda da ateşlenme şeklinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle pek çok kişinin aklına Toz alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Toz alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi nedir? Soruları gelmektedir. Bu ve benzeri toz alerjisi ile ilgili soruların cevaplarını sizler için derledik.
#Toz Alerjisi NedirSon zamanlarda yapılan araştırmalarda şekerin oldukça fazla zararı olduğu kanıtlanmıştır. Özellikle bağışıklık sistemi sorunları, kolesterol ve kalp krizi gibi olumsuz durumlara sebep olduğu bilinen şeker, aynı zamanda eklemlerin yaşlanmasını da hızlandırmaktadır. Peki, Tatlı alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Tatlı alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgileri sizler için derledik.
#Tatlı AlerjisiTarçın, sağlığa faydalı olan aromasıyla bilinen baharat türüdür. Bazı hastalıkları iyileştirme ve tedavi etme özellikleri bulunur. Fakat bitkinin tüketimi herkes için uygun olmayabilir. Tarçına karşı bağışıklık sistemi aşırı tepki gösteren kişilerde tarçın alerjisi görülür. Tarçın alerjisi nedir, neden olur, nasıl geçer ve tedavisi nedir gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Tarçın AlerjisiAlerjik reaksiyonlar vücutta çeşitli şekillerde ortaya çıkabilirler. En sık karşılaşılan alerjik reaksiyonlar arasında da sonbahar alerjisi yer almaktadır. Sonbahar alerjisi tedavi edilebilen bir durum olmakla birlikte bu alerjiye sahip olanlar doktora başvurmalıdır. Sonbahar alerjisine sahip kişiler çeşitli platformlar üzerinden bu alerjiye dair araştırma yapmaktadırlar. Peki sonbahar alerjisi nedir? Sonbahar alerjisi neden olur ve bu alerjiye ne iyi gelir? İşte sonbahar alerjisi ile ilgili her şey.
#Sonbahar AlerjisiLateks alerjisi, son yıllarda giderek artan sağlık sorunları arasında yer alıyor. Hatta günümüzde uluslararası bir sağlık sorunu olarak görülüyor. Lateks alerjisi, direkt yüzey teması ya da solunum yolu ile olabiliyor. Lateks alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Lateks AlerjisiKestane alerjisi en basit tanımıyla kestane yedikten sonra vücudun bu yemeye bağlı olarak ortaya çıkardığı reaksiyona verilen addır. Bu alerji, kestane içerisinde bulunan lipid transfer proteine bağlıdır. Çoğunlukla hafif derecede deri belirtileri ile kendini gösterir. Türkiye'de ciddi derecede kestane alerjisi belirtileri görülmemektedir. Bunun nedeni ise kestanenin çiğ olarak değil közlenerek ya da haşlanarak tüketilmesi ile açıklanmıştır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kestane AlerjisiHayvanlara karşı alerjisi olan bazı insanlar vardır. Özellikle kediler insanların alerjisi olduğu bir canlıdır. Kedilere alerjisi olan kişiler bu durumun neden olduğunu ve nasıl iyileştirileceğini araştırır. Kedi alerjisinin nasıl geçeceği de merak edilen bir konudur. Kedi alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Kedi tüyü alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında detayları derledik.
#Kedi Alerjisi Nedirİnek sütü alerjisi, inek sütünün içerisinde bulunan protein yapısının immünolojik mekanizma ile meydana gelen reaksiyonlara verilen addır. İnek sütünün içerisinde insanların antikor üretmesine sebep olan 20 tane protein çeşidi yer alır.
#İnek Sütü Alerjisi