28 Mayıs Dünya Burger Günü’ydü. Bulutsu ekmeği, kaliteli köftesi, çeşit çeşit sos ve eşlikçileriyle artık her şefin kendine has bir formülü var. Jürimize İstanbul’da en iyi burger yapan yerleri sorduk. Klasik cheddar yerine brie kullananlardan vişne soslusuna öyle yenilikler var ki okurken ağız sulandırıyor…
#Gizem DinçbaşPastacılıkta gram, ml gibi ölçüler çok önemlidir ama kekler hele de meyveli kekler doğaçlamaya, bardak-kaşık ölçüsüne hatta göz kararına bile uyumludur. Atıştırmalık ya da sabah bir bardak sütle hızlı bir kahvaltı olabilen keklerin sonbahara en yakışanı meyveli kek tarifleri hazırladım.
#KekAmerikan polisiye filmlerinin başrolleri değişse de yan rolde mutlaka bir kutu donut vardır. Yağda kızartılmış, üzeri tereyağlı glazür ve şeker kaplı, tereyağlı-mayalı bu hamur halkaları neden bu kadar çok seviliyor dersiniz? Hem tarihini hem de evde kolayca hazırlamanız için püf noktalarını anlattım.
#Dünya Donut GünüYumuşacık bir ekmek, pişerken içi sulu sulu kalmış bir köfte ve köfteden rol çalmayacak miktarda sosla yapılmış, dışarıda yediklerimizi aratmayacak bir burger için ne lazım? Banko Burger’in sahibi ve şefi Bora Bozankaya’ya sorduk. Sadece ekmek ve köfteyle kalmadık, patates kızartması, karamelize soğan ve burger sosunun lezzetine lezzet katacak öneriler de aldık.
#Burger Ekmeğiİzledikleri animeler, dinledikleri K-pop şarkıları nedeniyle ülkemizdeki pek çok genç mochi, ramen, bubble tea gibi tatlara ve Japon keklerine merak sardı. Bulut gibi hafif, yumuş yumuş, adeta ağızda dağılan bu özel keki, ayrıca Japon cheesecake ve pankeklerini evde nasıl yapıyorum, gelin anlatayım...
#UzakdoğuÖzellikle söz konusu uzay ve gökyüzü olduğunda parsek kelimesi önemli bir yer taşır. Bununla beraber bilimle ilgilenen birçok kişinin karşısına mutlaka çıkan bir terim olduğunu da söylemek mümkün. Peki, parsek nedir? Nerede kullanılır? Gökbiliminde parsek nasıl ölçülür tüm detayları ile derledik.
“Çocuklarımız paketli gıda yemesin” diyorsanız, benzerlerini evde hazırlamayı siz de deneyin. Paketlisinden daha lezzetli ve malzemesinden emin olduğunuz marshmallow veya kaymaklı süt dilimi yapmak hiç de zahmetli değil; bir kez tadınca sadece çocuğunuza değil, misafirlere de ikram etmek isteyeceksiniz.
#Süt DilimiAmerika kıtasından tüm dünyaya yayılan mısırın patlamışı için özel gün ‘icat edenler’ yine Amerikalılar. Bize de bir lezzet bahanesi olsun, evlerde yapılan sinema gecelerini renklendirecek acılı-sarımsaklısından tuzlu karamellisine kolaylıkla yapabileceğimiz tariflere bakalım.
#Patlamış MısırUzay düşündüğümüzden çok daha büyüktür ve her yerinde değişik gök cisimleri bulunmaktadır. Bu gök cisimleri içerisinde dünyamız da bulunmaktadır. Şimdi uzayda olanları inceleyelim ve özelliklerine bakalım. İşte 7. sınıf fen bilimleri güneş sistemi ötesi: gök cisimleri 1, 2 ve 3 konu anlatımı.
#7. Sınıf Fen Bilimleri Güneş Sistemi Ötesi: Gök Cisimleri 1 2 Ve 3 Konu AnlatımıSes maddenin cinsine bağlı olarak farklı ortamlarda değişik hızlarda yayılabilir. Şimdi sesin değişik ortamlardaki hızlarını karşılaştıracağız. Aynı zamanda neden boşlukta yayılmadığını inceleyeceğiz. Işık ve ses arasındaki hız farkına bakacağız ve bunları öğreneceğiz. İşte 6. sınıf fen bilgisi sesin sürati konu anlatımı.
#6. Sınıf Fen Bilgisi Sesin Sürati Konu AnlatımıGalaksi veya gök ada, kütle çekimi kuvvetiyle birbirine bağlı yıldızlar, yıldızlararası gaz, toz ve plazmanın meydana getirdiği yıldızlararası madde ve şimdilik pek anlaşılamamış karanlık maddeden oluşan sistemdir. Galaksi adının kökeni, eski Yunancadan gelmektedir. Alman astronomlar tarafından galaksimizin haritası yayınlanmıştır. Peki, galaksimizin adı nedir?
#Galaksi Ne DemekTüm yıldızların doğum yeri olan bulutsular (nebula), galaksilerin temel bileşenlerindendir. Bir Nebula oluşmadan önce bir yıldızdır. Bu yıldız büyüdükten sonra ya beyaz cüce ya nötron yıldızı ya da bir karadelik olur. Fakat bütün yıldızlar bunlardan biri olmadan önce kırmızı süperdev haline gelir. Peki, Nebula (bulutsu) tam olarak nedir?
#NebulaEvrende şu ana kadar tekrar eden tek gizemli radyo ışınlarının kaynağı araştırılıyor. Konuyla ilgili olarak, uzayda yaşayan ileri medeniyetlerle ilgili teori büyük ilgi çekerken, 2012’den bu yana meydana gelen patlamalar şiddetlenerek artıyor.
#Radyo IşınıŞili’deki VLT (Çok Büyük Teleskop), Dünya’dan yaklaşık 5 bin ışık yılı uzaklıkta, olağanüstü güzelliği ile mavi ve pembe parlayan gezegenimsi bulutsu 'NGC 7009’u, diğer adıyla Satürn Bulutsusu’nu görüntüledi. (1 ışık yılı = yaklaşık 10 trilyon kilometre) İşte detaylar...
#Uzay HaberleriAvrupa Güney Gözlemevi (ESO), dünyadan 7 bin ışık yılı uzaklıkta, adeta bir ‘yıldız fabrikası’ olan iki bulutsu ve bir gaz bulutunun birlikte görülebildiği olağanüstü fotoğraf yayınladı. (1 ışık yılı = yaklaşık 10 trilyon kilometre) İşte detaylar…
#Avrupa Güney GözlemeviÜlkemizde artık yazın geldiğini fırtınalı yağmurdan, gök gürültüsü ve sağanak yağış ikilisinden ve ‘ama bu ne ya’ bakışlı arkadaşlardan anlıyoruz. Şaka bir yana, gelmemekte ısrar eden yaz mevsimi aslında bize kendini nasıl gösteriyor biliyor musunuz? Buyrun sofraya…
#Yaz MevsimiBilim insanları, evrenin şu ana kadar keşfedilen en soğuk yeri olarak bilinen 5 bin ışık yılı uzaklıktaki Bumerang Nebulası’nın yeni bir fotoğrafını elde etti. Erboğa Takımyıldızı’ndaki nebula (bulutsu), mutlak sıfır sıcaklığından (-273,15 derece) sadece 1 derece daha yüksek, yani -272 derece. Uzayda süzülen bir hayalete benzetilen bulutsu, Şili’de And Dağları üstünde yer alan dünyanın en güçlü telsiz teleskopu ALMA tarafından gözlemlendi. Astronomlar, Bumerang Nebulası’nın gerçek şeklini ve çok soğuk yapısını daha iyi anlayabilmek için ALMA’nın dev antenlerini Erboğa Takımyıldızı’na çevirdi. NASA’nın California’daki Jet Tahriki Laboratuarı’ndan Raghvendra Sahai, bu “ultra-soğuk” bulutsunun fazlasıyla şaşırtıcı olduğunu belirtiyor: “Yeryüzündeki teleskoplardan izlenildiği kadarıyla nebula, bumerang görünümünde çift loptan oluşuyor. Sanıldığından daha geniş bir yapıda ve hızla uzaya yayılıyor.” HABER: CİHAN-KURGU: Levent SERT
#Evren