Parsek nedir? Nerede kullanılır? Gökbiliminde parsek nasıl ölçülür?

Güncelleme Tarihi:

Parsek nedir Nerede kullanılır Gökbiliminde parsek nasıl ölçülür
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2022 19:36

Özellikle söz konusu uzay ve gökyüzü olduğunda parsek kelimesi önemli bir yer taşır. Bununla beraber bilimle ilgilenen birçok kişinin karşısına mutlaka çıkan bir terim olduğunu da söylemek mümkün. Peki, parsek nedir? Nerede kullanılır? Gökbiliminde parsek nasıl ölçülür tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

Genel çerçevede uzayda belli bir ölçü alabilmek için parsek kullanılır. Yani belli bir ölçü birimi olması ile birlikte, diğer farklı ölçü birimleri ile hesaplanır. Aynı zamanda diğer ölçü birimlerinden çok daha yüksek bir değere sahip olduğunu ifade etmek mümkündür. Böylece uzayın derinliğini ve büyüklüğünü hesaplarken ya da başka bir işlem yapılırken, bu durum daha kolay biçimde gerçekleşir. 

 Parsek Nedir? 

 Gök biliminde kullanılan uzaklık ölçü birimi parsek olarak ifade edilir. Özellikle Gök cisimlerini hesaplama konusunda ele alınır ve yaygın kullanılır. Bu doğrultuda paralaksı 1 olan bir gök cisminin uzaklığına denk olduğunu ifade etmek mümkün. Aynı zamanda bir parsek 3,26 ışık yılına eşittir. Işık yılının uzaklığı ve süresi ele alındığında, 1 parsek uzunluğunu ne kadar büyük olduğunu anlamak mümkün. Astronomik birim olması ile beraber ışık yılı üzerinden daha uzak mesafeleri kolay bir şekilde hesaplama şansı tanır. 

Haberin Devamı

 Parsek Nerede Kullanılır? 

 Parsek gök biliminde kullanılır ve güçlü bir ölçü birimidir. Özellikle oldukça uzun mesafeleri hesaplama konusunda önemli bir yere sahiptir. Çünkü bu sayede ele alınan ışık yılı ile birlikte, uzayın ne kadar büyüklüğü olduğuna dair farklı gök cisimlerinin mesafeleri daha kolay hesaplamayı alınır. Yani matematiksel olarak herhangi bir karmaşa yaşanmasını engeller. Çünkü genel çerçevede 1 parsek 3.26 ışık yılı eşit olarak değerlendirilir. Sonuç olarak sadece gök cisimleri değil aynı zamanda Samanyolu ve bulutsu gibi birçok yapıyı daha etkin biçimde hesaplama imkanı yakalanır. 

 Gökbiliminde Parsek Nasıl Ölçülür? 

 En çok merak edilen konular içerisinde parsekin nasıl ölçüleceği geliyor. Bu doğrultuda parsek ölçümü genel olarak ışık yılı üzerinden ele alınır. 

 1 parsek = 3,26 ışık yılı 

 Bu şekilde yukarıda verildiği ve görüldüğü gibi ışık yılı üzerinden parsek hesaplaması gerçekleşir. Zaten ışık yılı diğer günlük yaşamda kullanılan ölçü birimleri üzerinden belli bir değere sahiptir. Bu diğer hem uzunluk hem de süre açısından ele alınır. Böylece çok daha uzak mesafeler daha etkili ve kolay bir şekilde, akılda kalıcı biçimde hesaplanır. 

Haberin Devamı

 Parsek Ölçü Birimi Nerelerde Kullanılır? 

 Uzay devamlı olarak genişlemeye devam eden sonsuz bir boşluk olarak bilinir. Bu sebepten dolayı Samanyolu ve gezegenler ile pek çok yapı devamlı birbirinden uzaklaşır. Bu aradaki mesafeyi hesaplamak için ise bazı durumlarda ışık yılı dahi çok yüksek kalır. İşte bu sorunu çözebilmek için ise parsek değeri ele alınır. Işık yılı üzerinden hesaplanması ile birlikte sonucu ortaya çıkar.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!