Bulgur, karbonhidrat kaynağı olan pirinç ve makarnaya göre oldukça zengin bir besin. İçeriğindeki vitamin, folik asit ve lif ile oldukça sağlıklı. Peki bulgurun faydaları nelerdir? Gelin detayları uzmanlardan öğrenelim.
#BulgurTürkülerimize dahi konu olmuş bulgurun faydaları saymakla bitmiyor. Bulgurla ilgili verdiğim her tarifte az da olsa bulgurun ne kadar yararlı olduğundan bahsetmeye özen gösteriyorum. Bu müthiş besin kaynağının yanına bir de tavuk gibi vücuttaki birçok organa faydası bulunan bir protein kaynağı eklemeden de edemiyorum. Bu hafta size biraz bulgurun tarihçesinden bahsederken, yapmayı çok sevdiğim bulgurlu tavuk oturtma tarifimi de paylaşmak istiyorum.
#BulgurBuğday, buğdaygiller familyasından bütün dünyada ıslahı yapılmış tek yıllık otsu bitki cinsidir. Siyez, trikale, turnadili gibi pek çok çeşidi bulunan buğdayın gen merkezi olarak Anadolu, Batı İran ve Kafkasya kabul edilir. Peki, kaynatılıp kuruduktan ve kabuğu çıkarıldıktan sonra kırılan buğdaya ne denir?
#Aynatılıp Kuruduktan Ve Kabuğu Çıkarıldıktan Sonra Kırılan BuğdayMAKARNA Bulgur Bakliyat Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu Başkanı Surur Aydın, Türkiye’nin milli yiyeceği olarak adlandırdığı ve pirince göre daha ucuz ve sağlıklı olduğunu ifade ettiği bulgurun tüm dünya sofralarında yer alması için çalıştıklarını söyledi. Son olarak Brezilya’ya gittiklerini anlatan Aydın, tanıtımını yaptıkları bulguru tüm dünyada mutfaklara sokarak pirincin tahtına oturtmayı hedeflediklerini kaydetti.
#PirinçDiyette olan herkes kalori hesabına çok dikkat etmektedir. Kalori hesaplaması yapan pek çok kişi, gönül rahatlığıyla kısırı tüketebilmektedir. Kalorisinin uygun olmasının yanı sıra besleyici özellikleri bulunan kısır, diyetisyenler açısından da önerilmektedir. Birbirinden değişik malzemelerin kullanılması, kısırın hem besleyici hem de doyurucu olmasına imkan tanımaktadır. Peki, kısır kilo aldırır mı? Gece çok kısır yemek kilo yapar mı tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamDenizlerimiz kirli. Özellikle Marmara ve Karadeniz’de kirlilik çanları yıllardır çalıyor. Balıklar işte bu kirli denizlerde yetişen ürünlerle beslenip gelişiyor, denizde ne varsa onların bünyelerinde de o var. Sorun sadece cıva ile de sınırlı değil. Kurşun ve diğer ağır metaller, klorlu bifeniller ve daha pek çok toksik madde bulunabiliyor balıkların bünyelerinde.
#Osman MüftüoğluFARKLI ülkelerin yanı sıra Anadolu’nun geleneksel tatları da büyük kentlerdeki market raflarına taşındı. Pişirildikten sonra kendi boyunun iki katı uzayabilen Basmati, Tayland’ın Jasmine pirinci, taze buğday başağı Frik’in yanı sıra Anadolu’nun dövme yarma buğdayı, kepekli bulguru gibi yöresel tatları da büyük kentlerdeki sofralara girmeye başladı.