Paylaş
Sanırım bulgurun ne kadar faydalı olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Oysa bulgur binlerce yıldır tüketilen bir gıda maddesi ve besin değeri de çok yüksek.
Vitamin ve mineraller açısından zengin olan bu değerli besin düzenli olarak tüketildiğinde bağırsak kanseri riskini azaltıyor. Bol miktarda demir, B vitamini ve protein içeren bulgur, folik asit açısından da önemli bir kaynak. Uzmanlar anne adaylarına, folik asit eksikliği nedeniyle bebeklerde görülecek rahatsızlıkları önlemeleri için bol bol bulgur tüketmelerini öneriyor.
Faydaları saymakla bitmeyen bulgur, sofralarımıza gelebilmek için kılıktan kılığa da girebiliyor üstelik.
Onu çorbalarımıza, köftelerimize koyarak, dolmaların iç harcına ekleyerek ya da bol çeşnili pilavını yaparak sofralarımıza daha sık getirebilir, çocuklarımızın da bu yararlı kaynaktan maksimum oranda faydalanmasını sağlayabiliriz.
ANTEP USULÜ PATLICAN SALATASI
Üzerlerini birkaç yerden deldiğiniz patlıcanları ocakta, fırında ya da mangal ateşinde yumuşayıncaya kadar közleyin.
Yanmış kabuklarını akan suyun altında yukarıdan aşağıya doğru soyun. Kesme tahtası üzerinde incecik kıyın.
Eğer patlıcanların kararmasından endişe ediyorsanız, bir limon suyu ve 1 fincan zeytinyağını karıştırıp patlıcanların üzerine aktarın ve karıştırın.
Soğanı yemeklik incecik doğrayın.
Sivribiberlerin saplarını kesip tohumlarını ayıkladıktan sonra incecik halkalar halinde dilimleyin.
Domatesleri soyup tavla zarı formunda küp küp doğrayın.
Ayıklanmış maydanozu da incecik kıyın.
Hazırladığınız bu malzemeleri derin bir kaba koyup karıştırın.
Dilimlediğiniz patlıcanları da üzerine aktarın.
Tuz ve sumağı (pul biber de olur) serpiştirip karıştırın. Limon suyu (koruk ya da sumak ekşisi de kullanabilirsiniz) ve zeytinyağını ekleyip tekrar karıştırın. İsterseniz zeytinle süsleyerek servise sunun.
Not: Salatanın üzerine isterseniz 2-3 yemek kaşığı sarmısaklı yoğurt gezdirebilirsiniz.
Malzeme listesi
- 6 adet orta boy kemer patlıcan (ince uzun patlıcan)
- 2-3 adet yeşil sivribiber
- 2-3 adet orta boy domates
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 demet maydanoz
- 2 çay kaşığı tuz, sumak (Pul biber de kullanabilir-siniz.)
- Yarım limonun suyu (Sumak ekşisi ya da koruk ekşisi de kullana-bilirsiniz.)
- Türk kahvesi fincanıyla 3 fincan sızma zeytinyağı
Paylaş